Film RoboCop bol vlastne vizionárskou snímkou:-)

Hlavné medzinárodné letisko v Signapure po úspešnom testovaní nasadilo do hliadkovania vo svojich priestoroch policajné roboty. Informujú o tom miestne noviny Straits Times, podľa ktorých sú tieto kolesové roboty vybavené kamerami, senzormi, informačným panelom aj sirénou.

Roboti sa môžu autonómne pohybovať po letiskových halách a zabudované reproduktory v nich umožňujú policajtovi v operačnom stredisku komunikovať priamo s osobami v ich blízkosti. Na vzájomnú komunikáciu majú tiež zabudované mikrofóny.

Roboty sú vysoké 170 centimetrov, ale môžu dosiahnuť do výšky 2,3 metra vďaka výsuvnému stožiaru s kamerou na vrchole, ktorý poskytuje operačnej miestnosti polície prehľad o bezprostrednom okolí robota. Singapurská polícia plánuje ich nasadenie okrem terminálu letiska aj v iných častiach tohto mestského štátu.

Podľa policajného superintendenta Lima Kea Weia tieto hliadkovacie roboty pracujú autonómne a policajtom poskytujú ďalšie oči a podporu priamo na mieste. Dodal, že prispievajú k efektívnosti miestneho policajného zboru.

S využitím robotov experimentujú rôzne inštitúcie a organizácie po celom svete. Veľkú diskusiu vzbudila snaha sanfranciskej polície o povolenie využiť svoje policajné roboty ako smrtiacu silu. Mimoriadne nebezpečné do budúcnosti sa javí potenciálna možnosť výroby bojových armádnych robotov.

Naopak, veľmi vhodným a prínosných spôsobom môže byť využitie robotov v sociálnych službách.

Zdroj: Straittimes.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.