Vedci z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure spolu s výskumníkmi z tamojšej nemocnice Tan Tock Seng vyvinuli robota, ktorý má starším a postihnutým ľuďom zabrániť v páde.

Ako v tejto súvislosti informuje portál Uk.pcmag.com, oficiálne pomenovanie robota je Mobile Robotic Balance Assistant, teda v preklade Mobilný robotický balančný asistent. Popisovaný je ako nositeľný asistenčný robot, ktorý dokáže detegovať pády človeka a zabrániť im.

Využíva na to vstavané senzory, ktoré majú okamžite zistiť stratu rovnováhy používateľa a zachytiť ho pomocou bezpečnostného postroja navlečeného okolo bokov. Robot má tiež pomôcť bezpečne vstať, sadnúť si a kráčať používateľom, ktorí majú problémy s chôdzou.

Tvorcovia robota uvádzajú, že klinické testy vykonali na 29 pacientoch, vrátane takých, ktorí v minulosti utrpeli rôzne rôzne poranenia mozgu a miechy či mozgovú príhodu. Všetkých účastníkov vedci podrobili trojdňovému testovaniu, počas ktorého nezaznamenali žiadne pády testovaných osôb a robot im úspešne pomáhal pri chôdzi.

Podľa singapurskej univerzity jej výskumníci doteraz vyvinuli celkovo tri modely robota a podali štyri patentové prihlášky. Ďalším cieľom je rozšíriť klinické štúdie na ďalších zhruba 70 klientov rehabilitačných centier. Predbežným plánom je do roku 2023 vytvoriť verziu robota, ktorá by sa dostala na komerčný trh.

Robotizácia môže pomôcť s nedostatkom zamestnancov v sociálnych službách

Podobné roboty môžu v budúcnosti pomôcť riešiť nedostatok pracovných síl v zdravotníctve a hlavne v sociálnych službách. Tie dlhodobo čelia nezáujmu ľudí o prácu v tomto segmente, keďže ide o málo lukratívne a zle zaplatené povolanie.

Pracovníkov v spomínanom odvetví pritom bude potrebných čoraz viac, keďže napríklad európske štáty či Japonsko majú starnúcu populáciu, ktorá bude čoraz viac odkázaná na starostlivosť. Týkať sa to však bude aj Číny, ktorá musí čeliť demografickým problémom v súvislosti s tzv. politikou jedného dieťaťa, teda represívnym obmedzením pôrodnosti od konca 70. rokov 20. storočia.

Na Slovensku je situácia obzvlášť zlá už v súčasnosti. Ako pre Správy RTVS uviedla predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová, v tejto sfére na Slovensku chýba asi tretina zamestnancov. Mnohí uprednostňujú oveľa lepšie platené obdobné pracovné pozície v zahraničí, alebo odchádzajú robiť úplne mimo sociálnu oblasť.

Práve robotizácia môže v budúcnosti tento problém vyriešiť či aspoň zmierniť. Roboty by totiž mohli živých zamestnancov nahradiť pri menej sofistikovaných a repetitívnych úkonoch v rámci osobnej starostlivosti.

Zdroje: Uk.pcmag.com, Spravy.rtvs.sk, Cs.wikipedia.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.