Flotila amerického námorníctva sa rozrástla o ďalšiu loď, bez posádky.

Sea Hunter je dronom na mori, doteraz bola známa pod prototypovým označením Medium Displacement Unmanned Surface Vehicle (MDUSV). Po dvojročnom testovaní a skúšaní sa bude aj naďalej pokračovať vo vývoji tohto plavidla.

Zatiaľ nie je konkrétny časový harmonogram, kedy sa plavidlo pripojí k aktívnym operáciám námorníctva. Podľa organizácie DARPA by to mohlo byť už tento rok. Sea Hunter by našiel využitie najmä ako obranu proti ponorkovému loďstvu.

Podľa Newsweeku by loď mala slúžiť na prenasledovanie ponoriek. Zároveň sa zohľadnili aj náklady. Je vraj pomerne lacné vyrobiť plavidlo za 20 mil. USD a je ešte lacnejšie ho prevádzkovať bez posádky. V roku 2016 sa pre agentúru Reuters vyjadril bývalý námestník ministra obrany Robert Work s tvrdením, že ide o úplne prvú robotickú transoceánsku loď. Zároveň dodal, že by chcel v priebehu piatich rokov vidieť bezpilotné sily operovať v perzskom zálive a západnom Pacifiku.

Sea Hunter je nateraz pripravený na sledovacie operácie. Na palube nenesie žiadne zbrane. Americké námorníctvo chce vybudovať flotilu bez posádkových plavidiel, ktoré by mohli celý rok operovať na mori. Sea Hunter meria 38,7 metra a maximálna rýchlosť je 50 km/h.

Ak by aj v budúcnosti na plavidlo tohto typu umiestnili zbrane, boli zakaždým kontrolované človekom a nie je dôvod mať z takéhoto drona strach.

Zdroj: Digital Trends

Prečítajte si aj:

Dron zachánil dvoch plavcov v Austrálii

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.