Gearbest je obrovský internetový obchod, ktorý sa prevažne špecializuje na čínske elektrotechnické výrobky.

Navyše patrí medzi najznámejšie obchody, kde sa dá za pár „šupiek“ kúpiť aj kvalitný tovar a v prípade akcie, je to totálny ošiaľ. Stačí spomenúť možno jednu z najrýchlejšie rastúcich značiek v Číne a hneď budete vedieť, že ste na správnej adrese. Tým menom je Xiaomi. Samozrejmosťou sú aj ďalšie iné gadgety, vychytávky, súčiastky a kadečo iné.

Avšak nie je všetko zlato čo sa blyští. Bezpečnostný tím služby VPNMentor pod vedením Noama Rotema uverejnil správu o (ne)bezpečnosti Gearbestu. Skupina totiž zistila, že hlavná databáza stránky, ako aj databázy sesterských projektov sú ľahko dostupné a obsahujú viac ako 1,5 milióna nešifrovaných záznamov o používateľoch.

Informácie, ktoré je možné a pravdepodobne aj boli odcudzené obsahujú e-maily, heslá ku kontám, IP adresy, dátum narodenia, adresy ulíc, informácie o platbách a celé mená. Čiže suma sumárum všetko čo sme zadali. VPNMentoru sa podarilo bez problémov prihlásiť do dvoch účtov. Títo etickí hackeri taktiež zistili, že servery tiež nie sú bohvieako zabezpečené.

Preto ak nakupujete na Gearbeste, odporúčame si zmeniť heslo.

Zdroj: VPNMentor

Prečítajte si aj:

Putin chce vlastný internet kontrolovaný ruskou vládou

Značky: