Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najviac sa o štúdium cez internet zaujímajú desaťročné deti, najpočetnejšie je zastúpený Bratislavský kraj. 

Špeciálna situácia si vyžaduje aj špeciálne riešenia a špeciálny ročník. Vzhľadom na skutočnosť, že pandémia koronavírusu COVID-19 už niekoľko týždňov znemožňuje deťom učiť sa, niektoré IT spoločnosti prišli s nápadmi, ako dostať vzdelanie k deťom domov. Spoločnosť DATALAN ako dlhoročný realizátor Detskej Univerzity Komenského Online sprístupnila školákom 44 zaujímavých a inšpiratívnych videoprednášok slovenských aj zahraničných prednášajúcich a odštartovala tak Detskú Univerzitu Komenského Online špeciál. Prednášajúci zdieľali svoje znalosti za ostatných päť ročníkov DUK, ktorú organizuje Divadlo Aréna s Univerzitou Komenského v Bratislave. Každý týždeň online štúdia tak predstavuje jeden ročník.

Na DUKO štutuje už 4000 detí

Zdroj: Datalan

Nateraz na online univerzite cez www.dukonline.sk študuje už 397 študentov-školákov. Z nich je 213 dievčat a 184 chlapcov. Najviac učeniachtivých detí má desať rokov a najpočetnejšie zastúpený je Bratislavský kraj.

Prednášky profesorov sú prispôsobené deťom základných škôl, ktoré sa dozvedajú napríklad aj to, prečo potrebujeme dýchať, prečo je stres zlý aj pre baktérie, prečo môžu policajti nasadzovať putá, alebo prečo lietadlo nespadne.
Školáci si môžu vybrať ľubovoľný deň či čas, kedy si v rámci otvoreného ročníka tú-ktorú prednášku vypočujú a vyplnia test. Hoci DUK Online býva v letných mesiacoch, kvôli obmedzeniu školského vyučovania sprístupnil DATALAN jednotlivé ročníky Detskej Univerzity Komenského aj teraz. „Keďže deti zostanú v súvislosti s opatreniami vlády na zabránenie šíreniu koronavírusu COVID-19 ešte nejaký čas mimo škôl, odkázané na homeschooling, chceme pomôcť im, rodičom aj učiteľom,“ vysvetlil generálny riaditeľ DATALAN Marek Paščák. DUK Online špeciál  bude pre deti prístupná až do 3. mája a počet detí je vďaka online forme neobmedzený. Projekt Zostaň doma a študuj na DUK Online špeciál umožní deťom sa nielen dozvedieť mnohé nové poznatky a netušené fakty, ale zároveň svojím úsilím zabojovať o výhru zaujímavej ceny – smarthodinky Xiaomi Amazfit, ktoré ich dokážu motivovať hýbať sa aj v domácej karanténe. Deti sa môžu stále pridať, diplom s „titulom“ dostanú však podľa toho, koľko ročníkov absolvujú.