Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensko zavítal najmladší expert na umelú inteligenciu (AI) a strojové učenie na svete, len 15-ročný Kanaďan Tanmay Bakshi. Dnes sa s ním stretol vedúci Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Patrik Krauspe. Hovorili spolu o tom, aký je Tanmayov názor na umelú inteligenciu, ako si k nej vytvoril vzťah, či ako vidí budúcnosť ľudstva.

„Umelá inteligencia sa považuje za najprelomovejšiu digitálnu technológiu, pričom môže výrazne zlepšiť život ľudí a priniesť veľké výhody spoločnosti, ako aj priemyslu. Ide napríklad o zlepšenie zdravotníckej starostlivosti, účinnejšiu verejnú správu, bezpečnejšiu dopravu či efektívnejšie súdnictvo. V určitom slova zmysle jej patrí naša budúcnosť. Preto som nesmierne rád, že najmladší expert na umelú inteligenciu prišiel na Slovensko a mal som tú česť sa s ním stretnúť,“ povedal vedúci ÚPVII Patrik Krauspe.

Podľa najmladšieho experta na AI na svete sa musí technológia stať integrálnou súčasťou všetkých vyučovacích predmetov a vzdelávacích procesov, aby k nej mohli študenti pristupovať spontánne a prirodzene.

Tanmay Bakshi sa počas svojej návštevy na Slovensku zúčastnil na konferencii Value-Driven AI. Pod záštitou ÚPVII a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku ju zorganizovala Americká obchodná komora v SR (AmCham) v spolupráci so slovenským centrom pre výskum umelej inteligencie slovak.AI. Zameraná bola na skúmanie hodnoty AI a na nový spôsob, ako ju možno vidieť. Odzneli na nej odpovede na rôzne otázky, ako napríklad ako môže umelá inteligencia vytvárať hodnotu pre podniky a ľudí, či aký má vplyv na zamestnanosť, vzdelávanie alebo ako môže zmeniť zdravotnú starostlivosť.

 

Značky: