Siete 5G majú v porovaní so 4G G či 3G množstvo výhod.

Dohromady 1,2 miliardy ľudí na celom svete už využíva možnosti pripojenia do 5G sietí. Informovala o tom na podujatí MWC Šanghaj 2023 spoločnosť Huawei, ktorá je jedným z kľúčových svetových dodávateľov 5G infraštruktúry. Na tému upozornil portál HuaweiCentral.com.

Komerčné služby 5G sa dostali na trh pred štyrmi rokmi a odvtedy boli implementované do viac ako 17 000 rôznych sietí na celom svete, vrátane súkromných. Príjmy z privátnych sietí 5G aj počet priemyselných pripojení sa podľa Huawei strojnásobili.

Spoločnosť chce v tomto odvetví zostať lídrom i naďalej a už avizovala, že v roku 2024 predstaví komerčné zariadenia na báze 5,5G. Huawei tvrdí, že 5.5G je kľúčovým míľnikom v sieťovom odvetví a posunie 5G na ďalšiu úroveň s rýchlejším prístupom. Nové technológie vraj umožnia až desaťnásobne vyššiu rýchlosť v porovnaní s 5G.

Veľkým problémom pre Huawei však zostávajú sankcie, ktoré na firmu uvalili niektoré západné krajiny. Úplný zákaz 5G infraštruktúry od Huawei zvažuje Európska únia s tým, že by mohlo ísť o údajné bezpečnostné riziko.

Siete 5G prinášajú nielen podstatne vyššiu rýchlosť pre používateľov, ale aj nezanedbateľne väčšiu kapacitu. To znamená, že v reálnom čase dokážu obslúžiť omnoho viac používateľov bez toho, aby zaznamenali zásadnejšie zníženie rýchlosti. Nové 5G technológie budú dôležité aj pre internet vecí (IoT) a od základov môžu zmeniť aj dopravu či zdravotníctvo.

Zdroj: HuaweiCentral.com (1), HuaweiCentral.com (2), ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.