Sankcie zo strany USA boli vyvolané obavami o národnú bezpečnosť.

Spojené štáty americké (USA) a niektorí ich spojenci môžu byť postihnutí ekonomickými stratami vo výške viac ako sto miliárd dolárov v dôsledku sankcií, ktoré uvalili na čínsku spoločnosť Huawei. Tvrdí to denník Asia Times.

Nejde pritom o dôsledky spojené s predajom smartfónov, ale výsledok zákazu pre Huawei podieľať sa na vývoji 5G sietí v daných krajinách. Predaj telekomunikačných zariadení na báze 5G bol totiž hlavným zameraním spoločnosti predtým, ako ju americká vláda zaradila na čiernu listinu z dôvodu obáv o svoju národnú bezpečnosť.

Pochybnosti o spoločnosti Huawei sa prvýkrát objavili v roku 2019, keď Trumpova administratíva zakázala tejto čínskej firme podnikať na území USA s odôvodnením, že sa snaží o utajený prístup k citlivým informáciám a posiela ich do Číny. Hoci verejnosti neboli poskytnuté žiadne konkrétne dôkazy o takýchto špionážnych aktivitách, následná Bidenova administratíva uvedené sankcie ešte pritvrdila s cieľom zabrániť Číne v prístupe k pokročilým technológiám, vrátane najvýkonnejších čipov.

Podľa štúdie Oxfordského ekonomického inštitútu však rozhodnutie o zákaze prístupu Huawei na americký trh zvýšilo celkové náklady na zavedenie 5G o viac ako 19 percent. Okrem toho by v prípade stredne negatívneho scenára súvisiacich nákladov mohol tento zákaz viesť k zníženiu hrubého domáceho produktuUSA, Spojeného kráľovstva, Austrálie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Japonska a Indie do roku 2035 o 105,5 miliardy dolárov.

Sankcie majú, pochopiteľne, veľký dopad aj priamo na Huawei, keďže nemá dostatok čipov pre svoje zariadenia a jej telefóny postupne miznú z niektorých trhov, respektíve podiel tejto čínskej firmy sa na nich podstatne znižuje.

Jej problémy ale majú dosah aj na dodávateľský reťazec, napríklad spoločnosť Qualcomm, pre ktorú bol Huawei jedným z hlavným zákazníkov. Naopak, nútený ústup Huawei môže vytvoriť priestor na rozvoj telekomunikačných technológií v západných krajinách, podobne ako sa to stalo v Južnej Kórey či Japonsku.

Zdroj: Asiatimes.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.