Philips OLED+935 je televízor so zabudovaným zvukovým systémom vo formáte 3.1.2 a to od znalca kvalitného zvuku – firmy Bowers & Wilkins. Televízor sa predáva s veľkosťou uhlopriečky 48, 55 a 65 palcov. My sme testovali najvyššiu verziu s uhlopriečkou 65 palcov. Je to aktuálna vlajková loď tohto výrobcu a konštatujeme, že je to naozaj dobrý televízor. 

Philips OLED+935

Philips OLED+935 využijete napr. pri Netlixe

Televízor OLED+935 sme ocenili aj v rámci asociácie EISA ako najlepší televízor pre domáce kino. Jeho kvality sme teraz vyskúšali v našej redakcii, testovali sme ho ako prví na Slovensku.

Celkom nás prekvapilo, že takto vybavený televízor ponúka výrobca aj v uhlopriečke 48 palcov, čo je na dnešnú dobu malá veľkosť. Sami však poznáme ľudí, ktorí chcú vynikajú kvalitu obrazu a zvuku, ale žijú v menšom byte. Tu je takáto uhlopriečka možno aj vhodná, veľa však na cene neušetríte. Najviac sa ale na Slovensku predáva veľkosť 55 a 65 palcov.

Philips OLED+935

Philips OLED+935: Odlesky na displeji prirodzene uvidíte

Philips uvádza, že pri tomto modeli použil nové typy OLED panelov a umelej inteligencie tak, aby displej odolával vypaľovaniu panelu pri trvalom zobrazení statického obrazu v istej časti obrazovky – je to príklad loga obľúbenej televíznej stanice. Počas týždňového testu (ne)vypálenie časti displeja nebolo možné overiť, ale nemáme prečo výrobcovi neveriť.

Dizajn podľa európskeho gusta

Zo stránky dizajnu je tento televízor je v hornej časti extra tenký, v spodnej sa rozširuje, aby sa sem zmestila celá potrebná elektronika. V každom prípade vyzerá zaujímavo a nevšedne. Televízor umožňuje aj zavesenie na stenu, v dodávke je na to špeciálny podstavec. Ako materiál použil výrobca okrem elektroniky aj plast, látku, kožu, oceľ a pochrómovaný kov. Z takéhoto kovu je vyhotovený podstavec a vyzerá to luxusne. Displej je takmer bez rámčekov.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 pôsobí veľmi sebavedome

Zvuk, aký ste z televízora ešte nepočuli

Najzaujímavejšou časťou, ktorá odlišuje tento model od všetkých ostatných je práve integrovaný soundbar v spodnej časti televízora. Obsahuje až 10 reproduktorov. V jeho strede je pre Bowers & Wilkins typický výškový reproduktor, ktorý výrobca označuje ako Tweeter-On-Top. Tento výškový reproduktor je tak úplne oddelený od ostatných reproduktorov a to prispieva k lepšiemu podaniu zvuku. Je umiestnený do nápadnej, ale pevnej a pochromovanej kovovej schránky.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a zvukový systém od Bowers & Wilkins

Pri pozornejšom skúmaní nájdete v zadnej časti soundbaru aj otvor pre lepšie šírenie basových tónov. Tento otvor vedie po špirálovej dráhe do vnútra soundbaru. Pri silnom zvuku cítite aj rukou, ako z neho vychádza „tlaková vlna“. Ak to potrebujete, dá sa k tejto zostave ešte pripojiť aj samostatný subwoofer.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a detail na Tweeter on Top

Reproduktory v soundbare sú usporiadané tak, že splňujú priestorové usporiadanie podľa normy Dolby Atmos. Smerom dopredu sú to tri 19 mm titánové kopule umiestnené po okrajoch a v strede. Výškové reproduktory sú tvorené štyrmi 50 mm meničmi: dve sú namontované centrálne a ďalšie dve sú na koncoch tela reproduktorovej výbavy. OLED+935 má tiež dvojicu 50 mm smerom do hora vyžarujúcich jednotiek Dolby Atmos Elevation, ktoré pridávajú zvuku ďalší priestorový rozmer. Celá reproduktorová časť je obalená v látke označenej ako Kvadrat. Tá dobre prepúšťa zvuk a pritom dobre chráni reproduktory.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a jeho soundbar a podstavec

Celkovo dokáže generovať OLED+95 vynikajúci zvuk, ktorý si vychutnáte pri originálnom znení v hollywoodskych filmoch alebo pri športových prenosoch.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a otvore v zadnej časti soundbaru

Kráľovná krásy – Ambilight

OLED+935 nenecháva nič na náhodu a prirodzene je tu systém zadného podsvietenia Ambilight. V tomto prípade dokonca štvorstranný. Nestane sa teda to, čo pri nižších modeloch značky Philips, kedy spodná časť pod displejom nie je podsvietená. Nemusí to vadiť, ale konštatujeme, že 4 strany sú rozhodne lepšie ako tri. Ambilight je jednou z odlišností televízorov Philips a v skutočnosti Ambilight opticky rozširuje uhlopriečku povedzme tak o 10 cm na každej strane. Vytvára pritom veľmi príjemnú atmosféru, akú s iným televízorom nedosiahnete. Výsledkom je plynulý prechod medzi rozsvieteným displejom a inak tmavou zadnou stenou (pri sledovaní v noci).

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a štvorstranný systém Ambilight

Novinkou je vlastnosť označená ako Ambilight Sleep. Tesne pred spaním si ju aktivujete a vtedy svieti len podsvietenie Ambilight a k tomu sa dá pridať príjemná hudba. Takto potom s televízorom zaspávate.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a jeho Ambilight

Operačný systém Android

Operačným systémom je Android Pie 9 s mierne vylepšeným používateľským prostredím. S Apple TV tu teda zatiaľ nepochodíte, ale lokálne aplikácie na digitálnu televíziu tu poväčšine nájdete. Jeho reakcie sú pomerne rýchle aj vďaka procesoru P5 a až 3 GB pamäti RAM. Medzi funkciami sme našli aj podporu multiroom audia DTS Play-Fi. Znamená to, že tento televízor môžete pomocou domácej Wi-Fi siete spojiť ďalším zvukovým systémom s podporou univerzálnej normy Play-Fi a prehrávať z neho hudbu aj v inej miestnosti. Rovnako spomenutý soundbar sa dá využiť napr. na prehrávanie hudby, ktorú máte vo vašom mobile. O systéme Play-Fi (tzv. Hi-Fi cez Wi-Fi) píšeme podrobne v decembrovom vydaní tlačeného magazínu TOUCHIT.

Philips OLED+935

Philips OLED+935_ Aktualizácie operačného systému Android sú pomerne časté

Umelá inteligencia na palube

Všetky OLED televízory Philips radu 2020 sú vybavené funkciou umelej inteligencie (AI). OLED+935 má na to aj jednoúčelový čip. Ten spolupracuje so 4. generáciou procesora P5. Funkcionalita AI využíva neuronové siete a strojové učenie na analýzu testovacích klipov z databázy vytvorenej tímom Philips TV. Výsledkom je dobre vyzerajúci realistický obraz aj vtedy, keď je zdroj signálu v nízkej kvalite. Práve umelá inteligencia je aj za tým, že na tomto displeji len tak nevypálite obrazové body ani pri trvalom zobrazení statického obrazu. Využíva sa totiž funkcia detekcie statického obrazu s následným znižovaním intenzity svetelného výkonu. Ostatná časť obrazu je pritom vysvietená normálne, len statické logo je oveľa menej intenzívne.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a jeho prepojovacie porty

OLED+935 podporuje všetky hlavné formáty HDR. Procesor P5 AI+ pritom ešte vylepšuje výkon pri zdrojoch HLG, HDR10 a HDR10+ a zároveň podporuje dynamický obsah HDR kódovania Dolby Vision pomocou režimu Dolby Bright.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a pripojenie antén

Diaľkové ovládanie

To je tiež vyhotovené prémiovo. Má podsvietené ovládacie tlačidlá a je celé v zadnej časti potiahnuté jemnou kožou. Príjemne sa drží v ruke ale tlačidiel je tu na náš vkus trochu veľa. Chcelo by to nejaké centrále dotykové tlačidlo s kombinovaným a dobre pochopiteľným významom.

Celkové hodnotenie

V celkovom hodnotení je OLED+935 vynikajúci televízor, ktorý vás očarí svojim zvukom. Bowers & Wilkins je legenda a to sa prejavuje aj na tomto televízore. Otvorene povedané, nemali sme zatiaľ v redakcii televízor, ktorý by mal lepší zvuk ako práve OLED+935. Ak ste zatiaľ neinvestovali do poriadneho zvukového systému a máte radi kvalitný zvuk, OLED+935 je pre vás ideálna voľba.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a jeho zvukový systém

Kvalita obrazu je v poriadku, ale testovali sme 8K televízory od Samsungu s priamym podsvietením a tam je rozsah farieb ešte lepší. Zobrazenie čiernej na OLED+935 je v poriadku, veď je to OLED displej. Unikátny je tu práve spomenutý Ambilight systém, ktorý OLED+935 odlišuje od iných televízorov. Na sledovanie filmov večer je to super.

Philips OLED+935

Philips OLED+935 a kvalita obrazu

No a s čím sme boli spokojní menej? OLED+935 na rýchle hry zase až tak nevyužijete. Oneskorenie je tu 37 ms, čo by mohlo niekomu vadiť a je to tak tri krát viac ako to dokážu najlepšie televízory. No a HDMI vstupy nie sú vo vyhotovení 2.1. Je to jednoducho televízor na filmy a nie pre hráčov a vtedy je to v poriadku.

Cena: 65-palcové vyhotovenie: 2899 eur, 55-palcové vyhotovenie: 2099 eur, 48-palcové vyhotovenie: 2019 eur

Zapožičal. Philips

Fotogaléria

Viac o Philips televízoroch

Philips 65PUS8505/12: kvalitný obraz a zvuk a príjemnú cenu (RECENZIA)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.