Samsung ani Apple to s virtuálnou realitou nemajú ľahké.

Nová náhlavná súprava Extended Reality (XR) od spoločnosti Samsung, ktorú mal výrobca uviesť na trh vo februári 2024, saúdajne oneskorí o 3 až 6 mesiacov. Uvádza to kórejský portál Bis.sbs.co.kr, od ktorého informácie prebrala GsmArena.com.

Kórejská stránka tvrdí, že Samsung pôvodne plánoval začať s hromadnou výrobou svojej náhlavnej súpravy XR začiatkom budúceho roka. Vedenie koncernu sa ale napokon rozhodlo prehodnotiť technické špecifikácie a dizajn plánovanej náhlavnej súpravy XR.

Dôvodom je práve predstavenie podobného headsetu Apple Vision Pro, ktorý bude pre XR zrejme jeden z hlavných konkurentov. V Samsungu si teda evidentne neboli istí, či ich vyvíjaný produkt bude konkurencieschopný a radšej sa rozhodli v relatívne pokročilom štádiu vývoja pre zmeny, čím sa uvedenie na trh posunulo.

Avšak ani u Apple nejde všetko hladko, keďže Vision Pro čelí problémom s výrobou. Americká spoločnosť zároveň znížila svoj pôvodný cieľ predať jeden milión kusov Vision Pro počas prvého mesiaca dostupnosti.

Len budúcnosť ukáže, či virtuálna, respektíve zmiešaná realita nebola aj pre Apple priveľkým sústom. Je možné, že celé toto odvetvie skončí nakoniec podobným kolosálnym neúspechom ako 3D televízory, ktoré sú dnes už iba takmer zabudnutou slepou vývojovou vetvou.

Podľa viacerých názorov boli dôvodom ich neúspechu okuliare, nutné pre trojrozmerný efekt, a z rovnakého dôvodu môžu ľudia napokon odmietnuť aj Samsung XR či Apple Vision Pro. Práca s veľkými okuliarmi na hlave má totiž od pohodlnosti a hlavne prirodzenosti veľmi ďaleko.

Zdroj: GsmArena.com, Bis.sbs.co.kr

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.