Výsledky výskumu tvrdia, že takáto metóda má až 94% úspešnosť pri identifikovaní používateľa.

Heslám dochádza dych. Preto sa chránime v dvoch krokoch (heslo potvrdíme číselným kódom) a vývojári vymýšľajú nové spôsoby, ako autentifikovať používateľa. Základom sú odtlačky prstov, avšak Windows 10 ponúkne aj ďalšie využitie biometrického prihlasovania.

Vedci z univerzity z Binghamtonu však testujú naozaj pokročilú formu autentifikácie. Na identifikáciu používateľa využívajú mozgové vlny. Merajú, ako mozog reaguje na konkrétne slová a túto hodnotu porovnajú s uloženým „odtlačkom„.

Vedci testovali systém na 45 používateľoch. Prihlasovanie pomocou mozgových vĺn malo v prípade tejto vzorky 94% úspešnosť. Výskumníci vidia výhodu tejto metódy v tom, že po ukradnutí odtlačku prstu máte obvykle smolu. Ak by však útočník ukradol vzorku vašich mozgových vĺn (nepravdepodobné), môžete systém „vyresetovať“ novou vzorkou. Na druhej strane, to by útočníci asi museli získať všetkých 10 odtlačkov prstov.

Ak ich metóda bude fungovať, možnože sa o pár rokov budeme prihlasovať do systému takým spôsobom, že si prečítame slová na obrazovke a zariadenie nás automaticky zanalyzuje. Aktuálne je potrebné mať na hlave špeciálny prístroj, ale kto vie, možnože neskôr vymyslia bezdotykovú čítačku mozgových vĺn.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit