Cena rozhodne nebude pre každého.

Vo svete bezdrôtových slúchadiel nie je ojedinelé, že ich cena atakuje hranicu 500 eur. Sú však aj značky, ktorých modely sú ešte drahšie. Napríklad Mark Levinson, BOWERS & WILKINS alebo Bang & Olufsen svoje slúchadlá predávajú aj za cenu viac ako 800 eur. Pokým pred časom Apple vyvolal malý rozruch so svojimi AirPods Max za viac ako 500 eur, tak je tu aj jeden skvelý japonský výrobca, ktorý cenu svojich nových slúchadiel doslova vystrelil priamo do stratosféry.

Značka Audio-Technica v rámci osláv 60. výročia svojho založenia oznámila model ATH-WB2022. Ide o Bluetooth slúchadlá, ktoré sú ocenené na 3000 eur, čo už je cena, pri ktorej sa očakáva iba tá najvyššia kvalita.

Audio-Technica, slúchadlá ATH-WB2022
Audio-Technica, slúchadlá ATH-WB2022

Tak, ako sa na limitovanú edíciu patrí, ide o kvalitný a predovšetkým ručne vyrábaný japonský produkt. Hlavným rozpoznávacím znakom slúchadiel sú vysoko lesklé drevené mušle a hlavový most s náušníkmi s povrchovou úpravou Alcantara. Tieto prvky tak tvoria veľkú časť estetickej a zvukovej príťažlivosti týchto slúchadiel a najskôr aj prispejú k vysokému komfortu pri používaní. Vo vnútri každého náušníka sa nachádza novo navrhnutý 45 mm menič s membránou potiahnutou DLC povlakom, ktorý im poskytuje vysokú odolnosť. 

Podľa slov spoločnosti Audio-Technica, slúchadlá ATH-WB2022 sú schopné „reprodukovať zvuk štúdiovej kvality na cestách„. Pri pohľade na výbavu slúchadiel je jasné, že to dokážu splniť, čo naznačuje aj D/A prevodník ESS ES9038Q2M a optický zosilňovač MUSES05 od Nisshinbo Micro Devices. Avšak pri pohľade na Bluetooth kodeky sa ihneď objavilo niekoľko otázok. 

Napríklad taký kodek LDAC od Sony má význam len pre používateľov systému Android. Hoci je vysokokvalitný, neponúka úplne bezstratové počúvanie. Pokiaľ však máte iPhone, prehrávanie v AAC si z kvality zvuku uberie ešte viac. Na bezstratové počúvanie bude totiž potrebné slúchadlá pripojiť k PC alebo telefónu pomocou USB kábla, ktorý budete potrebovať každých 9 hodín aj na ich dobitie.

Audio-Technica, slúchadlá ATH-WB2022
Audio-Technica, slúchadlá ATH-WB2022

Hoci slúchadlá sľubujú kvalitný zvuk, tak jedna zásadná funkcia predsalen chýba. ANC totiž v ATH-WB2022 nehľadajte. Pokiaľ vás však ani táto informácia neodradila, tak vedzte, že slúchadlá sa začnú predávať začiatkom roka 2023 v limitovanej sérii.

ATH-WB2022 budú dodávané v odolnom cestovnom puzdre Zero Halliburton s dvoma USB káblami a dvoma 1,5 m káblami 6N-OFC. Spoločnosť Audio-Technica dodáva, že v prípade potreby vymení hlavový most, náušníky a batérie bezplatne. Zdá sa však, že tie sú už dávno započítané v cene 3000 eur.

Zdroj: Darko.Audio

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.