Ten, kto pozná mostové slúchadlá WH-1000 od Sony, ten vie, že toto je v podstate referenčný model. Sú to slúchadlá, ktoré sme v rámci expertnej skupiny EISA ocenili viac krát. Doterajšia verzia mala označenie XM3, teraz Sony ohlásilo vylepšenie s označením XM4. Podstata zostala rovnaká – výnimočný zvuk so špičkovým odstránením okolitého hluku, čistý zvuk s personalizáciou jemných nastavení. Stále sú to štýlové slúchadlá, ktoré sa dobre nosia a ich výdrž na batérie je do 30 hodín s funkciou potlačenie okolitého hluku. Za novinku si Sony nechá aj poriadne zaplatiť.

Sony WH-1000XM4 predstavujú 4. generáciu bezdrôtových slúchadiel s funkciou odstránenia okolitého hluku. Vylepšenia sa týkajú práve automatických prispôsobení pri počúvaní hudby. Nový algoritmus ďalej vylepšuje odstránenie hluku a slúchadlá teraz upravujú hlasitosť okolitého zvuku.

Odstránenie okolitého zvuku 

Sony je v potlačení okolitého hluku svetovou jednotkou a takéto slúchadlá oceňovali ľudia pri doprave lietadlom. Slúchadla WH-1000XM4 dokážu v porovnaní so starším modelom lepšie redukovať zvuky s vysokou a strednou frekvenciou. Pomocou dvoch mikrofónov na každom slúchadle zabezpečí technológia Dual Noise Sensor najprv zachytenie okolitého hluku a údaje o ňom poskytne procesoru HD Noise Cancelling. Ten vykonáva detekciu a prispôsobenie hudby a hluku až 700-krát za sekundu, pričom využíva upravený algoritmus, vďaka ktorému dokáže lepšie identifikovať okolité prostredie a hluk a prispôsobiť tomu intenzitu odstránenia hluku. Vo výsledku sa môžete lepšie sústrediť na hudbu a doslova sa odstrihnúť od okolitého hluku.

Ideálne spojenie WH-1000XM4 s tabletom a smartfónom od Sony

Ak prehrávate nie celkom špičkovú kvalitu hudby, pomôže vám funkcia DSEE Extreme, ktorá s využitím umelej inteligencie dokáže lepšie rekonštruovať stratené dáta, ku ktorých mohlo dôjsť pri digitálnom komprimovaní hudobných formátov. Technológia Edge-AI pritom analyzuje hudbu v reálnom čase a rozpoznáva jednotlivé nástroje, hudobné žánre i jednotlivé prvky každej skladby. Na základe toho rekonštruuje vysokofrekvenčné zvuky, ktoré sú najviac postihnuté kompresiou. Sony tu využilo skúsenosti svojich špecialistov z divízie Sony Music Studios v Tokyo.

Pribudla aj podpora pre 3D zvuk vo formáte 360 Reality audio pri prehrávaní zo smartfónu s operačným systémom Android alebo iOS a mobilnej aplikácie Headphones Connect od Sony. Výsledkom je efekt ako keby ste stáli priamo uprostred hudobnej skupiny. Zvuk sa dá v tomto prípade ešte jemne doladiť podľa osobných preferencií.

Vedia sa prispôsobiť

Slúchadlá WH-1000XM4 sú vybavené inteligentnou funkciou Adaptive Sound Control. Tá zistí, kde sa práve nachádzate a čo práve robíte a následne upraví vhodné nastavenie úrovne odstránenia hlasitosti okolitého hluku. Funkcia Adaptive Sound Control sa po istom čase používania naučí rozpoznávať miesta, ktoré často navštevujete, ako je vaše pracovisko, telocvičňa alebo kaviareň a nastaví zvuk na mieru tak, aby dokonale hodil k danej situácii. Ak cestujete v dopravnom prostriedku, nastaví sa silnejšie potlačenie okolitého hluku. Keď niekam idete peši, budete zase vnímať všetko, čo sa okolo vás deje, ale môžete si pritom aj vychutnávať hudbu. Prostredníctvom aplikácie Headphones Connect  si môžete sami nastaviť miesta, ktoré často navštevujete a priradiť k nim preferované nastavenie. Nastavenie hlasitosti zvuku z okolia sa automaticky prispôsobí tomu, ako sa budete medzi rôznymi typmi prostredia pohybovať.

Funkcia Adaptive Control na slúchadlách Sony-WH1000XM4

Funkcia Adaptive Control na slúchadlách Sony-WH1000XM4

Pohodlie na každý deň

Ďalšou novinkou modelu WH-1000XM4 je funkcia Speak-to-Chat. Tá vám umožní krátku konverzáciu, bez toho aby ste museli odložiť slúchadlá. Využijete to, ak si chcete objednať kávu a zároveň pri tom chcete počúvať hudbu. Stačí, keď niečo jednoducho poviete, slúchadlá rozpoznajú váš hlas, automaticky na chvíľu zastavia prehrávanie hudby a umožnia preniknutie zvukov z okolia do slúchadiel. Takže môžete nerušene konverzovať bez toho aby ste si pritom museli slúchadla zložiť z uší. Hudba sa potom automaticky začne opäť prehrávať za 30 sekúnd od chvíle, čo po prvý krát prehovoríte.

Hneď ako začnete hovoriť, prestane sa prehrávať hudba zo slúchadiel a pokojne telefonujete

Hneď ako začnete hovoriť, prestane sa prehrávať hudba zo slúchadiel a pokojne telefonujete

Slúchadlá WH-1000XM4 ponúkajú tiež režim Quick Attention. Využijete ho, ak si chcete vypočuť napr. oznámenie na stanici alebo niečo povedať. Vtedy sa stačí jednoducho dotknúť rukou pravého náušníku. Tým stlmíte hlasitosť, aktivujete ambientný režim a zintenzívnite hlasitosť zvuku z okolia.

Funkcia Quick Attention na Sony WH-1000XM4

Funkcia Quick Attention na Sony WH-1000XM4

WH-1000XM4 zavádzajú aj funkciu detekcie nosenia. Slúchadlá pritom zisťujú, či ich máte nasadené na hlave a podľa toho upravia stav zapnutia. Takto si ušetríte batériu. Slúchadlá k tomu využívajú snímač priblíženia a dva akcelerometre. Automaticky zastavia prehrávanie hudby, keď si ich zložíte a začnú prehrávať, keď si ich opäť nasadíte.

Po tom, ako zložíte slúchadlá z hlavy, prestanú hrať a šetria batériu. Funkcia detekcie nosenia na WH-1000XM4Zdroj: Sony

Po tom, ako zložíte slúchadlá z hlavy, prestanú hrať a šetria batériu. Funkcia detekcie nosenia na WH-1000XM4

Ďalšou novinkou je technológia Precise Voice Pickup. Tá riadi päť mikrofónov v slúchadlách a zabezpečuje spracovanie zvukového signálu. Dokáže tak presne zachytiť hlas pri telefonovaní cez slúchadlá.

Jemná zmena dizajnu

Nové slúchadlá sotva pocítite na svojej hlave. Boli navrhnuté primárne pre ľudí, ktoré veľa cestujú, čo je však v súčasnosti dosť obmedzené. Majú na to mäkké  náušníky, ktoré znižujú tlak na uši a rovnomerne ho rozkladajú. Navyše, pri nosení držia na ušiach stabilne.

Vylepšenia v dizajne Sony WH-1000XM4

Vylepšenia v dizajne Sony WH-1000XM4

Funkcia, ktoré unikla o týchto slúchadlách už pred časom je tiež zameraná na pohodlie. Nové slúchadlá je totiž možné spárovať naraz s dvoma zariadeniami cez Bluetooth pripojenie. Keď prichádza hovor, slúchadlá rozpoznajú, ktoré zariadenie vyzváňa a má teda prioritu. Prepnutie na počúvanie iného zariadenia sa realizuje jediným poklepaním.

TouchControl na Sony WH-1000XM4

TouchControl na Sony WH-1000XM4

Slúchadlá WH-1000XM4 podporujú tiež komunikáciu cez NFC. Batéria vydrží maximálna na 30 hodín počúvania a a funkcia rýchleho nabíjania vám počas desiatich minút dobíjania zabezpečí až 5 hodín bezdrôtového prehrávania. Po vybití batérie je možné stále počúvať hudbu cez káblové pripojenie. Na to slúži kábel 3,5 mm jack na oboch koncoch, ktorý je súčasťou dodávky a je v rovnakej farbe ako sú slúchadlá. Na výber je čierna a strieborná farba. V dodávke tiež nájdete krátky USB-C kábel na nabíjanie batérie v slúchadlách a adaptér na počúvanie hudby z palubného systému v lietadle. Slúchadlá sa dodávajú s prenosným puzdrom, kde je aj priestor pre dokumenty.

Slúchadlá Sony WH-1000XM4

Slúchadlá Sony WH-1000XM4

Slúchadlá WH-1000XM4 tiež podporujú novú funkciu Fast Pair od Google. Tá umožní zistiť, kde ste si svoje slúchadlá odložili tak, že ich nechá zazvoniť.

Cena týchto bezdrôtových slúchadiel s odstránením okolitého hluku je 385 eur a do predaja sa dostanú počas leta v čiernom a striebornom variante. Ich hmotnosť je 254 gramov, čo je o 1 gram menej ako vážila predchádzajúca verzia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.