Portál DxOMark ohodnotil smartfóny, ktoré najlepšie fotia.

Fotoaparát považujeme za jednu z najdôležitejších funkcií nového smartfónu. Najmä vlajkové lode sa preháňajú svojou kvalitou a často dokážu nahradiť kompaktné fotoaparáty. Medziročný vývoj technológií sa prejavuje aj v tomto smere, segmentu smartfónov sa preto začal venovať aj odborný portál DxOMark, ktorý testuje kvalitu fotoaparátov a objektívov.

Hneď na úvod upozorňujeme, že DxOMark neotestoval úplne všetky smartfóny, ktoré sa dostali tento rok na trh. Väčšine vlajkových lodí venoval pozornosť, avšak napr. Huawei P8 alebo Lumiu 950 zatiaľ v hodnotení webu nenájdete. Najmä v prípade Lumie je to škoda a veríme, že portál v najbližšej dobe otestuje aj túto vlajkovú loď od Microsoftu. Spomenuté modely sú najvýraznejšími absenciami v zozname, ostatné vlajkové lode DxOMark zrecenzoval.

Neprehliadnite: Testovali sme fotoaparáty vo vlajkových lodiach na Android, iOS a Windows 10 mobile. Pozrite si fotky z vianočných trhov

galaxy_s6_edge_plus_nowat

Výsledky sú nasledujúce. Najlepšími fotoaparátmi disponuje Samsung Galaxy S6 edge+ a Sony Xperia Z5. Oba smartfóny získali 87 bodov zo 100. O bod menej dosiahol Samsung Galaxy Note 5 a štandardná verzia Galaxy S6 edge. 84 bodov a tretia priečka patrí iPhonu 6s Plus a Nexusu 6P.

LG G4 má hodnotenie 83 bodov, rovnako ako rok starý Galaxy Note 4. Sumár výsledkov uzavrieme iPhonom 6s, minuloročnými modelmi iPhone 6 a 6 Plus a Sony Xperiou Z3+. Tieto telefóny získali 82 bodov. Rovnako aj BlackBerry Priv.

SonyXperiaZ5Farby

Kompletný zoznam testovaných smartfónov, jednotlivé recenzie a výsledky nájdete na webe dxomark.com/Mobiles. Do pozornosti dávame aj naše redakčné porovnanie fotoaparátov v telefónoch iPhone 6s, Lumia 950 a Samsung Galaxy S6 edge+. Pozrite si ho v samostatnom článku.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit