Čím vyniká najnovší prírastok do rodiny smartfónov Huawei?

Huawei nova 9 je po dlhom čakaní konečne tu a ide o novinku z dielne Huawei v pravom slova zmysle. Telefón v sebe kombinuje všetky kľúčové vlastnosti, vďaka ktorým si tento výrobca získal milióny fanúšikov na celom svete – štýlový a moderný dizajn, veľký kvalitný displej, hlavný fotoaparát s najpokročilejšími technológiami na trhu a výbornú výdrž batérie s bleskovým nabíjaním.

Vo výbave telefónu však nájdete aj ďalšie funkcie, ktoré si zaslúžia pozornosť a mali by ste o nich vedieť.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 má krásny 6,57-palcový OLED displej s frekvenciou 120 Hz

Ľahký, ergonomický, unikátny a moderný

Všetkými týmito prívlastkami možno definovať Huawei novu 9. Telefón príjemne prekvapí nízkou hmotnosťou iba 175 gramov, čo je vzhľadom na jeho veľkosť a 6,57-palcový OLED displej skutočne málo. V pozitívnom slova zmysle. Keď smartfón chytíte do ruky, budete mať pocit, ako keby v ňom ani nebola batéria. Tá má pritom kapacitu 4300 mAh a zabezpečuje výdrž viac ako jeden deň náročného používania alebo dva dni rekreačného používania.

Huawei nova 9 má zaoblený displej aj chrbát, čo zlepšuje ergonómiu a spôsobuje, že smartfón pôsobí tenším dojmom, ako je jeho skutočná hrúbka 7,77 mm. Do pozornosti dávame aj zadnú stranu, ktorá je v prípade farebnej verzie Starry Blue skutočne unikátna. Vyzerá ako šperk, hrá všetkými farbami a nešmýka sa – aj napriek tomu, že je zo skla.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 je štýlový, moderný, tenký a ľahký smartfón

Hlavný fotoaparát s technológiami Huawei

Huawei nova 9 má vo výbave všestrannú konfiguráciu fotoaparátov. Najväčšiu pozornosť púta jeho hlavný 50 Mpx fotoaparát. Ten využíva Ultra Vision technológiu, s ktorou Huawei prišiel vo svojich vlajkových lodiach radu P a Mate. Ide o RYYB senzor (táto technológia zachytáva viac svetla, takže fotí lepšie v horších svetelných podmienkachs veľkosťou 1/1,56″ – je to väčší senzor, ako použil Apple v smartfónoch radu iPhone 13 Pro.

Ide teda o hardvér a technológie, ktoré boli doteraz exkluzívne pre vlajkové lode od Huawei. Teraz sú prvýkrát dostupné aj v cenovej kategórii na úrovni 500 eur, čo je skvelá novinka pre všetkých používateľov. A treba uznať, že hlavný fotoaparát zhotovuje veľmi pekné fotografie. Kompletnú galériu fotiek v plnom rozlíšení, ktoré sme nafotili pomocou Huawei nova 9, si pozrite TU.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 je telefón s funkciami a technológiami vlajkovej lode

Komplexný nástroj na tvorbu videa 

50 Mpx hlavný fotoaparát je skvelý aj na tvorbu videa. V tomto smere mu sekunduje 32 Mpx predný fotoaparát, ktorý je optimalizovaný na tvorbu vlogov. A pokiaľ aj vy riešite rovnakú dilemu ako my – či spraviť vo videu selfie záber na seba alebo radšej ukázať to, na čo sa dívate, určite oceníte špeciálny režim VLOG.

Ten umožňuje súbežne zaznamenať video z predného aj zadného fotoaparátu, pričom obe videá môžete zobraziť vedľa seba alebo v režime obraz v obraze – vtedy je dominantné video zo zadného fotoaparátu a v malom obraze sa nachádza vaša tvár. V prípade potreby to však môžete prepnúť a v malom obraze ukázať záber zo zadnej kamery.

V rámci režimu VLOG môžete využiť aj niektoré z predpripravených šablón, ktoré uľahčujú tvorbu profesionálne vyzerajúcich videí. A pokiaľ si video potrebujete zeditovať pred jeho zdieľaním, potom môžete využiť aplikáciu Klip Petal, ktorá je priamo predinštalovaná v Huawei nova 9 a svojou funkcionalitou prekonáva mnohé platené aplikácie na úpravu videa.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 a špeciálny režim VLOG, ktorý umožňuje záznam videa z predného aj zadného fotoaparátu súčasne

EMUI 12 a špičkové prepojenie s Huawei zariadeniami

Huawei si naplno uvedomuje pridanú hodnotu, ktorú ponúka prepojenie s ostatnými zariadeniami v rámci jeho ekosystému a badať to aj v prípade Huawei nova 9. V kombinácii s inými zariadeniami, ideálne notebookom a/alebo slúchadlami Huawei, využijete potenciál tohto smartfónu doslova na 120 %.

Huawei nova 9 vďaka nadstavbe EMUI 12 prináša nielen modernejšie a prehľadnejšie používateľské rozhranie, ale aj funkcie na rýchle prepojenie so slúchadlami a pokročilé prepojenie s notebookmi Huawei. V praxi to funguje takým spôsobom, že telefón priložíte k notebooku a razom ho môžete ovládať priamo z obrazovky vášho Huawei MateBooku.

O funkciách na prepojenie Huawei smartfónu a notebooku sme už písali v samostatnom článku, TU. Novinkou nadstavby EMUI 12, ktorá je súčasťou smartfónu Huawei nova 9, je možnosť premeniť úložisko smartfónu na externé úložisko. Predstavte si, že Huawei nova 9 môžete používať ako USB kľúč, ktorý však nemusíte manuálne pripojiť k počítaču, pretože k nemu môžete rýchlo a jednoducho pristupovať bezdrôtovo. Je to skvelá vychytávka.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 ponúka špičkové prepojenie s ostatnými Huawei zariadeniami. Prepojenie s Huawei MateBookom je prvotriedne a výrazne zvyšuje zážitok z používania telefónu a jeho funkcionalitu

Verdikt

Huawei nova 9 je moderný a štýlový smartfón s množstvom špičkových technológií, ktoré by ste v telefóne za 500 eur nečakali – a to sme detailnejšie nepopisovali jeho 6,57-palcový OLED displej s frekvenciou 120 Hz, ktorý vyniká vernosťou zobrazenia farieb či rýchle nabíjanie, ktoré nabije 60 % kapacity batérie v priebehu iba 18 minút, resp. kompletne v priebehu 38 minút.

Tento telefón si naplno užijú používatelia, ktorí hľadajú smartfón s jedinečným dizajnom, ktorý bude vynikať v porovnaní s ostatnými telefónmi. Vo farebnej verzii Starry Blue ide doslova o šperk. Rovnako nadchne používateľov, ktorí chcú telefón s kvalitným fotoaparátom a záznamom videa v 4K rozlíšení. Režim VLOG a zabudovaný pokročilý editor videa, aplikácia Klip Petal, sú skvelou pridanou hodnotou.

A pokiaľ už vlastníte aj iné zariadenia od Huawei, tak potom novu 9 využijete naozaj naplno. Kombinácia Huawei nova 9 + Huawei MateBook + slúchadlá Huawei FreeBuds je jedným slovom magická.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Huawei.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit