Huawei po roku uvádza nový smartfón. Má potenciál uspieť?

Huawei nova 5T bol posledný telefón tohto čínskeho výrobcu, ktorý sa na náš trh dostal s Google službami. Nasledovalo zopár telefónov bez Google služieb a následne takmer rok čakania, ktoré sa teraz konečne končí. Privítajte Huawei nova 9. Ide o telefón s cenovkou 500 eur, ktorý chce zaujať dizajnom, displejom a hlavným fotoaparátom. Chýba mu však podpora 5G sietí a Google služby. Je to problém? To záleží iba na vás.

Faktom však je, že kategória do 500 eur je medzi výrobcami obľúbená a pri pohľade na aktuálnu ponuku nájdete niekoľko smartfónov, ktoré pútajú pozornosť – či už ide o novinku Xiaomi 11T alebo OnePlus Nord 2, ktorý kúpite za cenu od 400 eur. A nezabúdajme ani na Honor 50. Ten príde na náš trh už čoskoro aj s Google službami a s výnimkou hlavného fotoaparátu je takmer na nerozoznanie od Huawei nova 9.

V prípade Huawei telefónov však už nemá zmysel riešiť absenciu Google služieb – je to fakt, ktorý treba prijať. Niekomu to môže vyhovovať, niekomu to bude prekážať, avšak nič s tým nespravíme. Ak chcete Google služby, tak si kúpite iný telefón a pokiaľ ich nepotrebujete, možnože vás zaujme aj novinka od Huawei.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 je prekvapujúco tenký a ľahký telefón

Zaujme dizajnom a displejom

Huawei nova 9 je elegantný a štýlový telefón. A takisto je prekvapujúco ľahký. Spracovanie jeho konštrukcie som si okamžite zamiloval a je to vlastnosť, ktorá je pre mňa synonymom novej novy. Zaoblený displej aj chrbát vytvárajú dojem veľmi tenkého telefónu – jeho skutočná hrúbka je 7,77 mm a hmotnosť je 175 gramov.

Displej má uhlopriečku 6,57 palca. Ide o OLED panel s Full HD+ rozlíšením, 10-bitovou farebnou hĺbkou a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Kvalita obrazovky je špičková, avšak to už v tejto cenovej kategórii považujem za štandard a prakticky totožné parametre má aj rovnako drahý Xiaomi 11T. Bez ohľadu na to, displej je vlastnosť, za ktorú musím Huawei novu 9 pochváliť. Nechýba podpora pre HDR10 a HDR10+.

Nadstavba EMUI 12 umožňuje nastavenie tmavého režimu, režimu pre ochranu zraku (tlmenie modrého svetla) a takisto aj režim eknihy. Posledný menovaný režim aktivuje monochromatické zobrazenie a rád som ho využíval pri čítaní článkov. Takýto režim by som subjektívne ocenil aj v prípade konkurenčných značiek.

Mierne ma však sklamalo, že tmavý režim neumožňuje automatické zapnutie/vypnutie na základe časového harmonogramu, resp. podľa východu a západu Slnka. Režim ochrany zraku je možné aktivovať automaticky, avšak iba na základe časového harmonogramu.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 má kvalitný zaoblený 6,57-palcový OLED displej

Chrbát zo skla, ktoré sa nešmýka

V súvislosti s dizajnom treba spomenúť unikátne spracovanie zadnej strany. Chrbát je zo skla, avšak Huawei použil špeciálny výrobný proces, vďaka ktorému vytvoril sklo, ktoré sa nešmýka a zároveň zobrazuje viacero odtieňov rôznych farieb. Toto sklo je zároveň prakticky nemožné upackať, odtlačky prstov som si nevšimol ani po niekoľkých dňoch používania.

Výsledkom je, že dizajn chrbta pôsobí naozaj unikátne, pričom táto charakteristika platí pre farebnú verziu Starry Blue. Telefón bude k dispozícii aj v čiernej farbe, tá má lesklý chrbát a vyzerá tradične.

Pomerne jedinečný dizajn má aj zadný fotoaparát. V jeho prípade dávam do pozornosti hlavný senzor, ktorého objektív lemuje lesklý strieborný kruh. Pod ním sa nachádza trojica ostatných senzorov a blesk – táto časť však pôsobí obyčajne.

Huawei nova 9 má vo výbave spodný multimediálny reproduktor (stereo reprodukcia nie je k dispozícii), USB-C port a šachtu na dve nanoSIM karty. 3,5 mm jack k dispozícii nie je. Potešila ma podpora pre Wi-Fi 6+, Bluetooth 5.2 a NFC platby cez Curve Pay. Viac o NFC platbách si môžete prečítať TU. Certifikovaná odolnosť voči vode a prachu nie je k dispozícii.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 a jeho zadný fotoaparát. Za pozornosť stojí horný (hlavný) senzor a takisto celkové spracovanie zadnej strany

Slušný výkon, ale iba 4G konektivita

Huawei nova 9 využíva procesor Snapdragon 778G v 4G verzii. Absencia podpory 5G konektivity je dôvodom obmedzení zo strany USA – Huawei môže od Qualcommu nakupovať iba 4G čipy. Mohli by sme polemizovať o tom, či je dnes kúpa telefónu za 500 eur bez 5G konektivity hlúposť alebo nie, avšak treba to brať ako fakt. A podobne ako absencia Google služieb je to vlastnosť, ktorá bude pre niekoho nepriechodná a niekomu bude ukradnutá.

Procesor dopĺňa 8 GB RAM a 128 GB úložisko. V tejto cenovej kategórii to považujem za štandard. Výkon telefónu je dobrý a hoci v cene do 500 eur nájdete aj výkonnejšie telefóny, pri používaní som nepocítil obmedzenia. Chválim tiež výbornú stabilitu počas používania na výkon náročnejších aplikácií – telefón sa neprehrieva a neobmedzuje výkon. V teste stability som nameral 99 % a to je vynikajúci výsledok.

4300 mAh batéria zabezpečuje výdrž na úrovni jedného až 1,5 dňa v závislosti od používania. Nedostatkom kapacity batérie som počas testovania netrpel. Chválim rýchle 66 W nabíjanie, ktoré kompletne nabije batériu v priebehu 40 minút. Bezdrôtové nabíjanie nie je k dispozícii.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9 má v balení 66 W nabíjačku. Notebook ňou však nenabijete

Android 11 s EMUI 12

Huawei začal v Číne distribuovať do svojich telefónov operačný systém HarmonyOS. Globálna verzia Huawei nova 9 má vo výbave Android 11 s nadstavbou EMUI 12. Celkový používateľský zážitok je však veľmi podobný tomu, čo ponúka HarmonyOS. Nie je to náhoda, keďže operačný systém od Huawei vychádza z jadra Android, do ktorého čínsky gigant zakomponoval viacero svojich technológií.

Mnohé z týchto technológií od Huawei sa nachádzajú aj v EMUI 12. Používateľské rozhranie vyzerá opäť o kúsok prehľadnejšie a čistejšie a musím uznať, že EMUI nadstavbu používam veľmi rád. Je to moje najobľúbenejšie rozhranie vo svete Android telefónov.

Huawei sa pri zlepšovaní používateľského rozhrania inšpiroval v systéme iOS a opäť tak prináša rozdelenie horného panelu – jeho ľavá časť je venovaná notifikáciám, pravá časť ponúka rýchle nastavenia. V tejto súvislosti dávam do pozornosti aj o niečo menší a elegantnejší font a takisto niekoľko štýlov/motívov zvonení a upozornení, ktoré si môžete rýchlo zvoliť v nastaveniach.

Súčasťou EMUI 11 je už spomenutý režim eknihy a podpora tmavého režimu. Ako už bolo spomenuté, ocenil by som, ak by Huawei umožnil automaticky aktivovať tmavý režim na základe časového harmonogramu.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9

AppGallery a budovanie ekosystému

Huawei nova 9 nemá Google služby. Ich absenciu najvýraznejšie pocítite pravdepodobne z hľadiska chýbajúceho obchodu Google Play. Huawei síce ponúka vlastný aplikačný obchod s názvom AppGallery, ktorý postupne rastie, avšak jeho ponuka a podpora zo strany vývojárov zatiaľ nedosahuje úroveň obchodov od Applu či Googlu.

AppGallery treba pochváliť za výbornú ponuku slovenských aplikácií. V prípade globálnych aplikácií je však situácia viditeľne horšia a viacero obľúbených služieb si tak budete musieť inštalovať zo zdrojov tretích strán. Huawei síce ponúka Vyhľadávanie Petal, ktoré umožňuje rýchlo vyhľadať inštalačné súbory aplikácií, avšak musíte si ich inštalovať a takisto aj aktualizovať manuálne. Niektorým používateľom to bude prekážať, iným to vadiť nebude, ale faktom je, že taký komfort, aký ponúka obchod Google Play, vám zatiaľ Huawei telefóny neponúknu.

Osobne používam Huawei telefóny bez Google služieb už viac ako 1,5 roka a poznám všetky triky, ako si zoptimalizovať používateľský zážitok a zvýšiť pohodlie na maximum. Aj preto používam obchod Aurora Store (viac informácií o ňom nájdete TU), ktorý sťahuje inštalačné súbory aplikácií priamo zo serverov obchodu Google Play. Aplikácie, ktoré zatiaľ nie sú v AppGallery, si však musím cez Auroru aktualizovať manuálne.

Pokiaľ vás zaujímajú detaily o ponuke obchodu AppGallery, odporúčam, aby ste si prečítali môj článok s neustále aktualizovaným zoznam aplikácií v AppGallery. Nájdete ho TU. A do pozornosti dávam aj môj starší článok so skúsenosťami z používania Huawei telefónov bez Google služieb v roku 2020. Čoskoro ho zaktualizujem a hlavnou novinkou bude podpora bezkontaktných platieb cez Curve Pay.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9

Prepojenie s ďalšími zariadeniami Huawei

V súvislosti s ekosystémom Huawei treba spomenúť ešte jednu dôležitú vec a tou je prepojenie s ostatnými zariadeniami Huawei – či už ide o slúchadlá, tablety alebo notebooky. Funkcie prepojenia totiž predstavujú reálnu pridanú hodnotu a môžu byť dôvodom, prečo si niekto kúpi novu 9.

Huawei nova 9 som počas testovania používal v kombinácii so slúchadlami Huawei FreeBuds Pro a notebookom Huawei MateBook. V prípade slúchadiel je k dispozícii rýchle párovanie a takisto pokročilé možnosti nastavenia priamo v nastaveniach Bluetooth. V prípade ostatných zariadení získate tieto nastavenia cez aplikáciu Huawei AI Life.

Kombinácia Huawei nova 9 + Huawei MateBook je ešte atraktívnejšia a otvára nové možnosti používania oboch zariadení. Smartfón stačí priložiť k NFC čipu notebooku a obe zariadenia sa razom spárujú. Následne môžete bezdrôtovo pristupovať k úložisku smartfónu priamo cez Prieskumníka v počítači, ako keby ste pripojili USB kľúč. Je to súčasť nadstavby EMUI 12.

Na notebooku sa takisto zobrazujú upozornenia na prichádzajúce telefonické hovory a v prípade potreby môžete aktivovať ovládanie smartfónu priamo cez samostatné okno v rozhraní systému Windows. Taktiež môžete rýchlo zálohovať fotky a videá zo smartfónu alebo ich preťahovať zo správu súborov v telefóne – tak, ako keby ste preťahovali súbory medzi dvoma oknami v Prieskumníkovi v systéme Windows.

Tieto funkcie fungujú naozaj skvelo a môžu predstavovať pridanú hodnotu, pokiaľ používate Huawei MateBook.

Huawei nova 9Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Huawei nova 9 a funkcie na prepojenie s Huawei MateBookom. Všimnite si rýchly prístup k úložisku smartfónu cez Prieskumníka a okno, pomocou ktorého je možné ovládať smartfón priamo z počítača

Fotografickej výbave dominuje 50 Mpx RYYB senzor

Huawei nova 9 chce vo svojej cenovej kategórii zaujať aj fotografickou výbavou. Tá je nasledujúca:

  • 50 Mpx Ultra Vision hlavný fotoaparát, 1/1,56″ senzor, f/1.9, PDAF zaostrovanie
  • 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2
  • 2 Mpx makro fotoaparát, f/2.4
  • 2 Mpx hĺbkový senzor, f/2.4
  • 32 Mpx selfie fotoaparát, 1/2,8″ senzor, f/2.0

Pri pohľade na túto konfiguráciu dávam do pozornosti 50 Mpx hlavný fotoaparát. Ten využíva Ultra Vision technológiu, s ktorou Huawei prišiel vo svojich vlajkových lodiach radu P a Mate. Ide o RYYB senzor (táto technológia zachytáva viac svetla, takže fotí lepšie v horších svetelných podmienkach) s veľkosťou 1/1,56″ – je to väčší senzor, ako použil Apple v smartfónoch radu iPhone 13 Pro.

Treba uznať, že hlavný fotoaparát zhotovuje veľmi pekné fotografie a sám som zvedavý na porovnanie s priamou konkurenciou, či bude rozdiel natoľko výrazný, aby motivoval ľudí kúpiť si práve novu 9. Papierovo to totiž vyzerá na potenciálne najlepší hlavný fotoaparát v tejto cene. Telefón som porovnal s Mate 40 Pro (technologicky vyspelejší model, avšak rok starý) a OnePlus Nord 2 (o niečo lacnejšia priama konkurencia). Fotografie z porovnania nájdete v druhej časti tejto recenzie.

Ultraširokouhlý fotoaparát má priemernú kvalitu, ten v cene do 500 eur nevyniká. Dvojicu 2 Mpx senzorov považujem, že sú do počtu a sám som zvedavý, či ide o rovnaké senzory ako Huawei použil v nove 5T. Nikto z Huawei mi však na túto otázku nedokázal odpovedať.

Dodám, že nova 9 umožňuje robiť záznam videa v 4K pri 30 fps. Prekvapila ma absencia režimu 4K/60 fps. Video si môžete následne upraviť priamo v smartfóne pomocou novej aplikácie Klip Petal.

Huawei nova 9Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Huawei nova 9

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Zhodnotenie dizajnu, výkonu a výbavy telefónu
  2. Galéria fotografií, ktoré som odfotil, porovnanie s OnePlus Nord 2, verdikt a technické parametre

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit