Táto dnes už stálica v oblasti multimediálnych prehrávačov vznikla ako odpoveď na hardvérovo náročný Microsoft Media Player.

Ešte v časoch jeho vzniku ste potrebovali ideálne počítač s MMX technológiou, inak ste boli odkázaní na iné riešenia ako napríklad Xvid alebo DivX player.

Po čase sa k programu pridal prívlastok Home Cinema a program podporuje všetky podstatné funkcie. Znamená to, že prehráva nielen videosúbory klasických filmov, ale aj vaše zdrojové súbory z kamery, on-line obsah, hudbu, DVD Video atď. Má minimalistické rozhranie a základná šablóna vychádza práve zo spomínaného Media Player témy Classic, ak ste nemali výkonný počítač na špecializovanú grafickú tému.

Páči sa nám jeho spôsob ovládania a rýchleho prispôsobenia napríklad pri meškajúcich alebo rýchlejšie idúcich titulkoch. Upravovať sa dá aj oneskorenie zvukovej stopy a výber kanálov. V tomto smere ide o poriadne vybavený prehliadač, ktorý existuje aj v prenosnej verzii. Môžete ho nosiť stále so sebou a mať všetky nastavenia trvalo uložené.

Pamätá si pozíciu aj veľkosť okna u každého nedopozeraného filmu. Nesmiete len zmeniť jeho cestu alebo názov. Má množstvo pokročilých nastavení v súvislosťou s kodekmi alebo vzhľadom obrazu.

Program umožňuje nahrávanie vlastných líšt. Teda akýchsi „skinov“, no nie na celý program ale iba ovládacích prvkov. Pre bežných používateľov môže byť nevýhoda v tom, že program nemá vlastné rozhranie pre akúsi knižnicu. Teda prehrá obsah, ale spravovať ho musíte inde.

Jedinou možnosťou je pridať si niektoré filmy do obľúbených. Vo výsledku nám to neprekážalo. Podstatné pre nás bolo sledovanie filmov a seriálov. Nejaké tie presuny a kategorizovanie sme zvládli cez Prieskumníka.

Hodnotenie

+ hardvérovo nenáročný, pokročilé nastavenia kodekov a obrazu, korekcia zvuku a titulkov
– bez rozhrania multimediálnej knižnice

Link: www.mpc-hc.org

Verdikt

Media Player Classic – Home Cinema je program vhodný pre používateľov, ktorí majú radi kontrolu nad obrazom, zvukom a titulkami. Tým myslíme na detailnej úrovni. Nemá síce žiadnu správu multimediálnych súborov, ale je dostupný v prenosnej verzii.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Najlepšie programy na prehrávanie videa: 5KPlayer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.