Aj ThinkPad X1 Tablet od Lenova je primárne zameraný na podnikových používateľov.

Zariadenie však prináša atraktívny koncept modulov, ktoré rozširujú jeho funkcionalitu. Škoda, že tieto moduly neboli v dobe prípravy článku dostupné na Slovensku a nemohli sme ich otestovať. ThinkPad X1 Tablet totiž ašpiruje na ocenenie TIP REDAKCIE za dizajn a inovácie, ale ak mu ho udelíme, tak až vtedy, keď spomenuté príslušenstvo otestujeme.

Najľahší

Základ je však veľmi dobrý. Hoci v jadre ide o štandardný konvertibilný tablet so systémom Windows, ktorý sa od zvyšných dvoch testovaných modelov odlišuje iba kozmeticky, Lenovo vytvorilo zariadenie s výbornou mobilitou. Konštrukciu tvorí kombinácia horčíka a plastu, vďaka čomu je tablet odolný a zároveň aj najľahší z trojice testovaných modelov. V kombinácii s klávesnicou váži iba 1,07 kg. Prídavné meno najmobilnejší je možné použiť aj v prípade napájacieho adaptéra. V tomto smere Lenovo chválime a ušetrených 200 gramov + ďalšie gramy za adaptér je v porovnaní s tabletom od Aceru cítiť.

Tablet konfiguráciou neprekvapí. Má 12-palcový displej s rozlíšením 2160 × 1440 a pomer strán 3:2. Maximálny jas je lepší v porovnaní s HP, nie však tak dobrý, ako ponúka Acer. ThinkPad X1 Tablet sme testovali v najvýkonnejšej konfigurácii s procesorom Intel Core m7, 8 GB operačnou pamäťou a 512 GB SSD úložiskom. Výsledky meraní tejto výbave zodpovedali, tablet dosiahol prakticky totožné skóre ako HP Spectre x2. V porovnaní s Acerom s procesorom Intel Core i5 je rozdiel cca 10 % (CPU výkon), resp. 20 % (grafický výkon) v prospech i-čkového procesora. V dvoch testoch však Lenovo získalo lepší výsledok.

lenovo_2_web2016_8_nowat

Dodajme, že tento tablet dosahuje v záťaži vyššie teploty ako Acer s Core i5 procesorom. V rámci testovania grafického výkonu sa Intel Core m7 zohrial až na 89 °C (podľa Intelu je bezpečné maximum 100 °C). Vonkajšia dotyková teplota bola v tomto prípade až 53 °C. Konštrukcia však bola horúca na menšom priestore v porovnaní s Acerom. Teplota procesora sa počas bežnej kancelárskej práce pohybuje na úrovni 40 – 50 °C.

S iným stojanom

ThinkPad X1 Tablet sa od konkurencie odlišuje iným dizajnom stojana. Ponúka prispôsobiteľný uhol náklonu, avšak na kolenách sa vám bude s týmto tabletom pracovať menej pohodlne. Záleží od šírky vašich kolien. Ono, žiaden konvertibilný tablet neumožňuje tak pohodlnú prácu na kolenách ako klasický notebook, ale niektoré konkurenčné modely sú predsa len o trochu pohodlnejšie. Ich stojan je z tohto hľadiska flexibilnejší. Výhodou riešenia od Lenova je to, že tablet sa dá pohodlne používať aj na menšom stole, na ktorom tabletom od HP či Aceru chýbajú 1 až 3 centimetre na ideálny sklon.

Tablet od Lenova má klasickú ThinkPadovskú klávesnicu s Trackpointom (to je tá červená „gulička“, ktorou môžete ovládať kurzor myši) a dokonca aj dvojicu fyzických tlačidiel myši nad touchpadom. V prípade touchpadu by sme ocenili väčšie rozmery, ale kvôli spomenutým tlačidlám sa muselo šetriť s miestom. Vadilo nám, že pri scrollovaní dvoma prstami sa niekedy aktivovala funkcia zoomovania, čo sme v prípade konkurenčných modelov nezaznamenali a scrollovali sme rovnakým spôsobom.

Hlavne pre biznis

Klávesnicu ako celok chválime, ocenili sme možnosť nastaviteľného sklonu a výborne sa nám na nej písalo. Rovnako ako na ThinkPad notebookoch. Pripomienka smeruje k umiestneniu tlačidla Fn, ktoré je v ľavom dolnom rohu, naľavo od tlačidla Ctrl. Väčšina klávesníc to má naopak, mali sme problém zvyknúť si na nové rozloženie. Hlavne pri používaní skratiek Ctrl + C, Ctrl + V. Klávesnica je podsvietená, páči sa nám, že podsvietenie môžete aktivovať / regulovať kombináciou kláves Fn + medzerník. Výborný nápad, v tme túto kombináciu bez problémov nahmatáte.

lenovo_3_web2016_8_nowat

Rovnako ako HP Elite x2, aj Lenovo vybavilo ThinkPad X1 Tablet viacerými pokročilými technológiami pre potreby firemných používateľov. Nechýba snímač odtlačkov prstov, ten je umiestnený napravo od displeja. Jeho používanie je podobné ako v prípade smartfónov od Samsungu či Applu.

Cena: od 1790 EUR / 2369 EUR testovaná konfigurácia
Zapožičal: Lenovo

Plusy

+ Najľahší tablet aj napájací adaptér
+ Koncept modulov
+ Bohatá konektivita
+ Stojan vhodný na menšie stoly

Mínusy

  • Vysoké teploty procesora v grafickej záťaži
  • Vyššia cena
  • Nepohodlné používanie na kolenách

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Tablet je najľahšie zariadenie v tomto teste. Oceňujeme aj dizajn napájacieho adaptéra. Na tento tablet sme si chvíľu zvykali, ale čím dlhšie sme ho používali, tým viac nám bol sympatický. Škoda, že sme nemali možnosť otestovať moduly, vďaka ním je tento konvertibilný Windows tablet naozaj unikátny. Vyššia cena je vzhľadom k zameraniu na firemný segment pochopiteľná. Dúfame, že Lenovo vyrobí aj spotrebiteľskú verziu tabletu, v porovnaní so starším modelom Lenovo Miix 700 prináša ThinkPad X1 Tablet viacero vylepšení.

Parametre testovaného tabletu:

ModelLenovo ThinkPad X1 
Veľkosť a typ displeja12″, IPS
Rozlíšenie2160 × 1440
Operačný systémWindows 10 Pro
ProcesorIntel Core m7, až 3,10 GHz, dvojjadro
RAM8 GB
Interná pamäť512 GB / 471 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Áno / Áno
BluetoothÁno
PortyUSB-C, USB 3.0, mini DisplayPort, microSD, nano SIM
Digitálna kameraPredná, 5MP, zadná, 8MP
Rozmery (v × š × h) [mm]291,5 × 209,5 × 8,75 / 13 (s klávesnicou)
Hmotnosť [kg]0,767 / 1,07 (s klávesnicou)

Tabuľka technických parametrov:

Model (OS Windows 10)Lenovo ThinkPad X1 
PCMark 8 – Home 3.0 score2 771
Work 2.0 score3 778
Creative 3.0 score3 168
3DMark – Ice Storm41 327
Cloud Gate4 438
Sky Diver2 343
PCMark 8 – Home battery test3:18
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Najnovšie konvertibilné Windows tablety: HP Elite x2 1012

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit