Sony rekapituluje a prináša novinky do segmentu audio a video.

Za jedny z najvýznamnejšie produkty považuje firmy svoje slúchadlá Sony WH-1000X M3 (recenzia na našom webe), fotoaparát Sony Alpha 6400, produkty z oblasti TV prijímačov a audio príslušenstvo podporujúce technológiu 360 Reality Audio.

Firma očakáva vzostup TV s veľkou uhlopriečkou. Avšak zo segmentu televízorov nájdete pri niektorých modelových radoch vezie od 43“ uhlopriečky.

Gavin McCarron, Technical marketing manager Sony Europe, hovorí o troch hlavných pilieroch – obrazovej kvalite, dizajnu a používateľskom zážitku. Jedným z kľúčových technologických segmentov je obrazový procesor Sony X1 Ultimate, ktorý má na starosti všetky oblasti spojené s obrazom. Sony sa chváli kalibráciou obrazu pre Netflix.

Jedným z funkciami nabitými technológiami je televízor Sony XG95. Podporuje 4K HDR a používa LCD panel s technológiou podsvietenia Full Array. Ide o technológiu, ktorá zvyšuje dynamický rozsah obrazu. Pixel je potom podsvietený niekoľkonásobne viac ako konvenčné podsvietenie LCD panelov.

Mnohí sa pýtate, na čo je v TV podpora 8K? Presne tak, ako sme sa pred niekoľkými rokmi pýtali na to, kto využije 4K rozlíšenie. Sony rozumie tomu, ako tento obsah vzniká. A dobre vie, že nevzniká cez 8K záznamové zariadenia. Nie v rukách bežných používateľov a zatiaľ nie ani v profesionálnych filmových štúdiách pri väčšine filmových snímkach. Preto integrujú špeciálne obrazové procesory, ktoré upscalujú (prepočítajú) rozlíšenie na vyššie.

Sony ZG9 je 8K Full Array LED televízor, ktorý používa špeciálny centrálny audio systém. Vďaka tomu zvuk pôsobí akoby vychádzal priamo z obrazu. Pri domácom kine nie je zvuk tak prirodzený, pretože v niektorých prípadoch je možné zamerať. Rozdiel je cítiť, avšak testy prebiehali na nahrávke, ktorú vybralo Sony. Otázkou bude, nakoľko je špeciálny centrálny audio systém vhodný aj pre basovejšie orientované nahrávky. V každom prípade mu priestorovosť nemožno uprieť.

Firma zároveň oznámila dostupnosť Android 8.0 pre modely ZG9, AG9, XG95 a XG85. Aktualizáciu na tento systém dostanú aj niektoré ďalšie TV v tomto roku. Presný dátum firma nešpecifikovala.

Diaľkový ovládač, ktorý funguje cez Bluetooth. Jedna z vecí, ktorá pútala na predstavení najviac pozornosti. Správne, už ním netreba mieriť na TV. Stačí byť v rádiuse dosahu.

Firma si pochvaľuje svoj fotoaparát Sony Alpha 6400, ktorý naša redakcia prvýkrát videla na výstave CES 2019 na začiatku tohto roka. Sony ako firma hovorí o tom, že ich fotoaparáty by mali byť logicky najlepšie. Pre tieto štyri dôvody – vyrábajú si všetko sami, teda sklo, snímače, procesory a majú vlastný algoritmus.

Toto možno platí v niektorých triedach fotoaparátov, v mobilnom svete zatiaľ veľmi nie. Avšak jednou z výhod tohto modelu je super rýchle zaostrovanie. Navyše si môže pamätať, na ktoré z očí má zaostriť po tom, čo sa mu na nejaký čas stratia z obrazu (napríklad keď sa postava otočí chrbtom).

Špecialitou sú aj super odolné pamäťové karty od Sony zo série Tough, ktoré výrobca testoval na odolnosť vo vode počas troch dní a hĺbky piatich metrov.

V rámci prenosného audia firma opäť inovovala svoje sériu multimediálnych reproduktorov a prináša napríklad živý režim, kedy sa z reproduktora stane jeden z hudobných nástrojov / pomôcok.

Buchnutím po jeho boku tak môžete suplovať napríklad bubny. Zaujímavá vec, podstatnejšie je, že im zostala vode odolnosť a párovanie do stereo režimu.

Nevyhnutné náklady na predstavenie v Budapešti hradila spoločnosť Sony Europe.

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony SRS-XB21: Správne navrhnutý reproduktor

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.