Najnovšie štatistiky odhalili, ktorí výrobcovia sú najobľúbenejšími na trhu tabletov.

Vlastniť doma tablet dnes nie je ničím nezvyčajným. S nástupom väčších smartfónov si ich kupovalo stále menej používateľov, avšak dnes už sú súčasťou mnohých domácností. Ide o skvelé zariadenie napríklad na sledovanie filmov či hranie hier, no zároveň ho mnohí využívajú aj namiesto notebooku. Sú totiž jednoducho prenosné a oveľa ľahšie si ich ľudia zbalia so sebou napríklad na dovolenku, keď už nemajú priestor na notebook. V kombinácii s príslušenstvom v podobe klávesnice či stylusu tak môže ísť o skvelý nástroj aj na produktívne činnosti.

Azda nikoho neprekvapí, že najväčším hráčom na tomto trhu je práve Apple. Ten do svojich tabletov dáva všetko, dokonca ich vybavuje výkonnými čipmi, ktoré je možné nájsť aj v počítačoch. Ide o kvalitné zariadenia, ktoré sa na mnohých trhoch predávajú ako teplé rožky. Po boku iPadov je však záujem aj o Android tablety, pričom tu sú najväčšími hráčmi značky Samsung a Huawei.

iPady dominujú trhu s tabletmi, dobre je na tom aj Samsung

Viacerí výrobcovia elektroniky v posledných rokoch obnovili svoje portfólio v podobe tabletov, čím získali unikátnu pozíciu na trhu. Nie každý výrobca totiž dnes vyrába tablety, tieto zariadenia zvyčajne nájdete v portfóliu len tých najväčších výrobcov smartfónov. Najnovšie štatistiky predaja tabletov tak odhalili, ktorí výrobcovia sú na tom najlepšie a aký bol ich posun za posledný rok. Porovnávali sa tak predaje v prvom kvartáli 2023 a prvom kvartáli 2024.

Predaje tabletov za Q1 2024Zdroj: sammobile.com
Predaje tabletov za Q1 2024

Ako môžete vidieť na snímke vyššie, najpredávanejšou značkou medzi tabletmi je Apple, s trhovým podielom 35,2 %. Apple však v počte predaja zariadení stratil za posledný rok celkovo 8,5 %. Bolo to na úkor iných značiek, ktoré sa predávali výrazne lepšie. Podobne je na tom aj juhokórejský Samsung s trhovým podielom 23,2 %, celkovo však Samsung za posledný rok stratil 5,8 %. Výrazný nárast predajov však zaznamenali Huawei, Lenovo či Xiaomi.

Spoločnosť Huawei v poslednom roku zaznamenala výrazný nárast predajov zariadení najmä v domácej Číne. Postupne sa však snaží opäť presadiť aj na iných trhoch, čo sa jej darí najmä v oblasti smartfónov. Lenovo je tiež veľkým hráčom na trhu s tabletmi a najväčší nárast predajov, až o 92,6 %, zaznamenalo čínske Xiaomi. To každoročne predstavuje skvelé tablety vo viacerých cenových kategóriách. Najnovší model Xiaomi Pad 6S Pro 12,4 cieli na fanúšikov veľkých displejov a mohol by prispieť do budúcoročného porovnania výrobcov tabletov.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.