Do redakcie sa nám dostal tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, ktorý je skvelou alternatívou pre notebook napríklad keď ste na cestách.

Tablety sú v posledných rokoch trendom, ktorý je na vzostupe. Zatiaľ čo ešte pár rokov dozadu tablety nahradili smartfóny s veľkými obrazovkami, dnes ide o prepracované zariadenia pre študentov, pracujúcich aj deti, ktorým nechcete kúpiť menší smartfón. Tablety sú jednoducho plnohodnotnou súčasťou portfólia elektroniky viacerých výrobcov, čo oceňuje nejeden používateľ.

S tabletom som začala plnohodnotne pracovať aj ja. Minulý rok som si skúsila prácu s modelom Xiaomi Pad 5 a okamžite som ho zaradila medzi zariadenia, ktoré so sebou nosím všade. Keď sa mi však dostal do ruky nový Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, pochopila som, že tablety môžu mať úplne iné rozmery. A to myslím doslovne.

Xiaomi Pad 6S Pro má nadštandardné rozmery

Tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 má displej s veľkosťou uhlopriečky 12,4″, to vyplýva už z jeho názvu. Ide teda o väčší tablet v porovnaní s jeho konkurenciou, keďže konkurenčné modely zvyčajne ponúkajú približne 11″ displeje. S väčším displejom si tak viem predstaviť len Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, ktorý je však cenou oveľa vyššie ako model od Xiaomi. Prejdem ale ku konštrukcii tabletu ako celku.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Zadná strana, rovnako ako aj rámik tabletu, je kovová. Tablet tak pôsobí prémiovým dojmom a zároveň nemáte pocit, že sa vám môže jednoducho poškodiť. Zvolený materiál sa však podpísal aj na hmotnosti tabletu, ktorý je na používanie trochu ťažší. Sám o sebe má hmotnosť až 590 gramov. Hmotnosť je však ešte o niečo vyššia v prípade, že tablet vložíte do ochranného obalu. Vtedy je síce Pad 6S Pro plne chránený aj na displeji, no zároveň ťažší na prenášanie.

Displej je typu IPS LCD, pričom o ochranu sa stará Corning Gorilla Glass 5. Na displeji nenájdete nalepenú ochrannú fóliu, resp. žiadnu ochranu od výrobcu. Preto vám odporúčam siahnuť po ochrannom obale, ktorý má viacero využití. Plní teda nielen ochrannú funkciu. Displej sám o sebe podporuje obnovovaciu frekvenciu na úrovni 144 Hz, čo pocítite pri hraní hier či sledovaní video obsahu. Práve tieto činnosti si pritom na veľkom tablete užijete zrejme najviac, no jeho funkcie oceňujem aj na produktivitu.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Bonusom pre tablet je aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá sa nachádza v tlačidle odomykania. Odomykanie tabletu je teda svižné a zariadenie je okamžite pripravené na používanie.

Výkon v podaní špičkového Snapdragonu 8 Gen 2

V prípade tabletov majú používatelia väčšinou problém, že sa výrobcovia snažia šetriť na použitých čipsetoch. Preto na trhu nájdete len málo tabletov s čipsetom, ktorý je určený najmä pre vlajkové lode. Xiaomi Pad 6S Pro však prichádza so Snapdragonom 8 Gen 2, ktorý bol využívaný v tých najvýkonnejších smartfónoch v roku 2023. Výkon teda tabletu nechýba a oceníte ho najmä v kombinácii s väčším displejom, na ktorom sa dajú skvele hrať hry.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Vyšší výkon však budete potrebovať aj počas multitaskingu. Práca s viacerými aplikáciami súčasne je v tomto tablete skutočne skvelá. Pad 6S Pro totiž umožňuje využiť viacero režimov v podobe plávajúcich okien či rozdelenia displeja na využívanie dvoch aplikácií súčasne. Vďaka tomu môžete mať súčasne otvorený napríklad internetový prehliadač, poznámkový blok či YouTube alebo inú aplikáciu. S limitáciami v podobe výkonu sa teda nestretnete aj vďaka 8 GB RAM. Tá sa kombinuje s 256 GB interným úložiskom.

Reproduktory sú ako stvorené na sledovanie filmov a videí

Veľký displej tabletu otvára viacero možností využitia. Mňa zaujala najmä možnosť sledovania filmov či videí na cestách, na väčšom displeji, bez potreby zbaliť si so sebou notebook. Pri sledovaní filmov či seriálov som ocenila najmä zvuk, ktorý prichádzal zo šiestich reproduktorov. Zvuk je jasný, nenachádza sa v ňom žiadny šum a pokojne som mohla reproduktormi nahradiť Bluetooth reproduktor, ktorý by som si k zariadeniu bežne pripojila.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Dva fotoaparáty, jeden však má len 2 Mpx

Vo výbave tabletu Xiaomi Pad 6S Pro by som ocenila aj fotoaparát, konkrétne hlavný snímač. Širokouhlý snímač fotoaparátu má 50 Mpx a clonu f/1,8. Aj keď v prípade tabletov nemám zvyčajne veľké očakávania od fotoaparátov, tento model ma príjemne prekvapil. Pôvodne som si myslela, že fotoaparát využijem len na nejaké dokumenty či fotky, ktoré doplním do poznámok. Hlavný fotoaparát tabletu však skutočne pekne fotí, snímky nie sú presvetlené a aj keď sa nedajú porovnať s vlajkovými loďami spoločnosti, určite nie sú na zahodenie.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Problémom pri fotení tabletom je však jeho hmotnosť a rozmery. Tento faktor bol pre mňa zatiaľ vo všetkých ohľadoch výhodou, či už išlo o sledovanie filmov, hranie hier či prácu s viacerými oknami. Fotenie s tabletom Pad 6S Pro bolo však komplikovanejšie, pre jeho veľkosť by som si ho určite nevybrala ako zariadenie, s ktorým pôjdem fotiť prírodu či mesto. Vo vnútorných priestoroch sa s ním však fotilo dobre, keďže mi nerobilo problémy prenášať takéto zariadenie z jednej miestnosti do druhej.

Pri používaní tabletu určite oceníte aj 32 Mpx selfie fotoaparát umiestnený v strede dlhšej hrany tabletu. Toto umiestnenie je výhodné napríklad na videohovory, tablet teda viete efektívne využiť aj v pracovnom prostredí. Nižšie sa môžete pozrieť na galériu snímok, ktoré boli vytvorené týmto tabletom.

Xiaomi HyperOS ako cesta k zjednoteniu zariadení

Vďaka operačnému systému Xiaomi HyperOS sa s tabletom dostávate do rozšíreného priestoru spolupráce medzi vašimi zariadeniami. Ak vlastníte telefón s týmto systémom, jednoducho ho prepojíte a môžete ovládať váš telefón aj na displeji tabletu. Xiaomi HyperOS v tomto tablete však nie je len o spolupráci medzi zariadeniami, ale aj o možnostiach pre multitasking napríklad v podobe plávajúcich okien aplikácií či rozdelenej obrazovky. Tu však treba štandardne rátať s tým, že niektoré aplikácie, ako napríklad YouTube, nepodporujú spustenie v plávajúcich oknách.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

V systéme som nenarazila na žiadne reklamy, ktoré by mi znepríjemňovali používanie tabletu. Musím uznať, že aj vďaka tomuto systému beží tablet svižne a pracuje sa s ním efektívne. Základom systému Xiaomi HyperOS je v tablete Pad 6S Pro Android 14 s bezpečnostnou záplatou za 1. marec 2024.

Xiaomi Pad 6S Pro môžete využívať aj niekoľko dní bez potreby nabíjania

Pri používaní tabletov je už zvykom, že vydržia aj niekoľko dní. Keď zvyčajne používam tablet a nie je to intenzívne na dennej báze, nabíjam ho pokojne raz za 5 – 6 dní. V prípade Xiaomi Pad 6S Pro taktiež nebol problém s takouto dlhou výdržou vďaka 10 000 mAh batérii. Ak som na tablete sledovala filmy či seriály, surfovala na webe a zahrala si nejakú tú hru, nabíjanie bolo skutočne potrebné raz za 5 či 6 dní.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Veľká 10 000 mAh batéria však pre mňa bola výzvou a bola som zvedavá, za ako dlho ho budem vedieť vybiť, ak na ňom budem pracovať naozaj nepretržite. Na jeho test rýchleho vybíjania som si zvolila niekoľko jednoduchých hier ako napríklad Piano Tiles (ktoré sa na veľkej obrazovke hralo skutočne dobre) a ďalšie jednoduché hry klasifikované skôr ako oddychové. Je samozrejmosťou, že som pred tabletom nedokázala vydržať sama celý deň bez prestávky, preto som sa vystriedala s inou osobou. Ani spolu sme však nedokázali vybiť celú batériu v priebehu jedného dňa a so začiatkom o 9. hodine sme okolo 20. hodiny večer mali ešte približne 20 % kapacity batérie.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Nabíjanie tabletu je možné až pri 120 W a adaptér s príslušnou hodnotou nájdete tiež v jeho balení. Prebieha cez USB-C port typu 3.2. Pri teste nabíjania som plnú kapacitu batérie dokázala nabiť už za 40 minút. Ak by ste však chceli tablet rýchlo nabiť napríklad pred odchodom do práce či školy, tak len za 15 minút nabijete tablet na 50 %. A táto hodnota vám pokojne postačí na celý deň jeho používania.

Príslušenstvo v podobe obalu, stylusu aj klávesnice

Spolu s tabletom sa predstavilo aj originálne príslušenstvo, ktoré slúži práve k nemu. Ja som mala možnosť otestovať ochranný obal a stylus a posúdiť tak, ako sa s ním pracuje. Ochranný obal je vytvorený neštandardným spôsobom, dá sa zložiť rôznymi spôsobmi tak, aby tablet stál na šírku alebo na vyšku. Okrem ochrannej funkcie má teda aj praktickú funkciu, aj keď som zo začiatku trochu bojovala s jeho skladaním. V rámci obalu je aj mechanizmus zatvárania, ktorý dokáže spevniť uloženie stylusu na tablete, takže ho tak ľahko nestratíte.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Stylus Xiaomi Focus Pen sám o sebe je podľa mňa esenciálnym príslušenstvom, ktoré k tabletu potrebujete. Ak by ste chceli veľký displej využiť napríklad na kreslenie či písanie poznámok rukou, tak stylus budete potrebovať. Rovnako však vďaka jeho tlačidlám ponúka zaujímavé funkcie ako napríklad kreslenie vo vzduchu, čo je pomerne zábavnou funkciou. Klávesnicu som v kombinácii s tabletom Pad 6S Pro neskúšala, no verím, že by dokázala vylepšiť prácu so zariadením natoľko, že by ste so sebou notebook na cestách nepotrebovali už vôbec.

Vyplatí sa kúpa tabletu Xiaomi Pad 6S Pro?

Tablet Xiaomi Pad 6S Pro je skvelým zariadením s veľkým displejom. Práve jeho veľký displej je neskutočnou výhodou oproti konkurenčným zariadeniam. Keď som totiž tablet prestala používať a vrátila sa k menšiemu Xiaomi Pad 5, zmenu som výrazne pocítila aj pri bežnom sledovaní seriálu. Jeho veľká konštrukcia vie byť výhodou, no aj nevýhodou. S tabletom sa dobre pracovalo v škole, na cestách vo vlaku aj v práci. Väčšie rozmery ma však občas mierne odrádzali od toho, aby som tablet vytiahla niekde na verejnosti a radšej som si svoju prácu odložila na neskôr.

Xiaomi Pad 6S Pro 12,4Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Pad 6S Pro 12,4

Ak však hľadáte zariadenie s dotykovým displejom, ktorým by ste chceli nahradiť aj notebook, smelo do jeho kúpy. Jeho najväčší potenciál samozrejme pocítite v Xiaomi ekosystéme, no nie je problém ho využívať aj ak nevlastníte napríklad Xiaomi smartfón. Xiaomi Pad 6S Pro sa na Slovensku predáva v dvoch pamäťových konfiguráciách, 8 + 256 GB a tiež 12 + 512 GB. Na bežné používanie vám postačí menšia verzia, za ktorú by ste zaplatili 599 eur. Drahší model tak využijú skôr ľudia, ktorí by chceli na tablete hrať nejaké tie hry, prípadne si doň uložiť viacero súborov. Za väčšie úložisko by ste si trochu priplatili a zaplatili zaň 679 eur.

Otázkou tiež je, či sa vyplatí kúpa príslušenstva. V redakcii som mala možnosť vyskúšať ochranný obal spolu so stylusom, ktoré sa kupujú k tabletu separátne. Nakoľko však patrím medzi opatrnejšie osoby a obal tiež slúži ako podporný stojan na výšku aj na šírku, tak by som nemala problém si zaň priplatiť. Nie je vôbec drahý, stojí len 29,90 eura. Rovnako aj stylus je podľa mňa príslušenstvom, ktoré vám pomôže s tabletom pracovať ešte lepšie. Xiaomi Focus Pen stojí 79,90 eura a ak vám takáto suma neprekáža, určite odporúčam si ho kúpiť.

Cena tabletu: 599 eur (8+256 GB) / 679 eur (12+512 GB)

Cena obalu: 29,90 eura

Cena Xiaomi Focus Pen: 79,90 eura

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Veľký displej
  • Dobré reproduktory
  • Príslušenstvo v podobe obalu a stylusu
  • Pevná konštrukcia
  • Funkcie multitaskingu
  • Rýchle nabíjanie

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Technické špecifikácie:

 Xiaomi Pad 6S Pro 12,4
Operačný systémAndroid 14, Xiaomi HyperOS
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8 Gen 2, 8-jadrový, až 3,2 GHz
Displej, HDRIPS, HDR10, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]12,4 / 2032 × 3058, 3 : 2, 144 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, ABGNa67, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát / video50 Mpx (f/1.8), 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video32 Mpx (f/2.2), Full HD, 30 fps
Batéria10000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]278,7 × 191,6 × 6,3 / 590
NabíjanieUSB-C, 120 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 599 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.