Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Druhým najsilnejším obdobím na nakupovanie, ako aj na pečenie, je po Vianociach obdobie Veľkej noci.

Počas veľkonočného týždňa si doprajeme o skoro tretinu viac ako počas priemerného týždňa v roku. Ľudia v tomto čase intenzívnejšie nakupujú už od pondelka až do Zeleného štvrtka.

„Veľká noc je jedným z dôležitých období v roku pre maloobchodníkov z hľadiska spotreby domácností v oblasti potravín, keď slovenský kupujúci nakúpi až skoro o tretinu viac ako počas priemerného týždňa v roku,“ povedal  Ladislav Csengeri, riaditeľ Consumer Panel Services GfK Czech and Slovakia.

Na Slovensku vidieť počas veľkonočného týždňa veľmi intenzívne nakupovanie už od začiatku týždňa, ktoré vrcholí na Zelený štvrtok, keď nakupovanie Slovákov dosiahne až dvojnásobnú intenzitu. Naopak, Veľký piatok je už podpriemerný a na Veľkonočný pondelok je nakupovanie minimálne. Počas jedného nákupu sú kupujúci ochotní zaplatiť až o štvrtinu viac v porovnaní s priemerným výdavkom na nákup počas celého roka.

Čo si doprajeme do väčšej miery?

V nákupoch domácností nájdeme v čase pred veľkonočnými sviatkami rôzne typické výrobky pre toto obdobie, ide najmä o zvýšené zastúpenie čokoládových a sezónnych cukroviniek, slaných pochutín, alkoholických nápojov, čerstvej zeleniny a ovocia. Nechýbajú ani vajíčka a typické mäsové výrobky (napr. veľkonočná šunka), ale aj špeciálne veľkonočné pečivo (napr. veľkonočný baránok) a majonézy.

Nakupujeme, aj pečieme

V tomto období sú však aj zvýšené aj výdavky na produkty potrebné na pečenie, keď viac ako 7 z 10 domácností za uplynulý rok kúpilo napr. vanilkový cukor, droždie alebo prášok do pečiva. Vo veľkonočnom období však rastú aj nákupy ďalších surovín potrebných na pečenie – ako sú tuky na pečenie, maslo, vajcia, múka alebo cukor. Domácnosti si dnes vypomáhajú aj hotovými polotovarmi, akým je napríklad hotové cesto, obľúbené je však aj hotové suché pečivo – linecké a čajové koláčiky.

Kto a kde míňa najviac?

Možno nebude prekvapením, že najviac v priemere minú rodiny s malými deťmi. Najopak, najmenšiu čiastku za veľkonočné cukrovinky dajú domácnosti s tínedžermi. Na Slovensku je nakupovanie intenzívne  vo všetkých sídlach, podpriemerne skončili najväčšie mestá u nás, aj v Čechách – Bratislava a Praha.

Značky: