Nárast elektronického odpadu je väčší ako množstvo, ktoré dokážeme recyklovať.

Podľa správy OSN, ktorú nájdete na tomto linku, je vidieť značný nárast elektronického odpadu. Problémom je, že elektronické zariadenia sú dnes rozšírené tak ako nikdy v minulosti. Nehovoriac o tom, že množstvo produktov sú jednorazovo využiteľné. Spomenúť môžeme napríklad elektronické zariadenia na vapovanie, s ktorými sa aktuálne snaží bojovať Belgicko a presadzuje ich zákaz predaja.

Čo je elektro odpad?

Správa o náraste elektronického odpadu, ktorú spracovala Medzinárodná telekomunikačná únia a UN Institute for Training and Research (UNITAR) hovorí, že odpad rastie rýchlosťou 2,6 milióna ton ročne. Čo si pod pojmom elektronický odpad predstaviť? V skratke ide o zariadenia, ktoré sú definované ako vyradené a obsahujú zástrčku alebo batériu. Typicky teda hovoríme najčastejšie o smartfónoch, televízoroch alebo notebookoch.

K tomu treba dodať, že mnoho firiem dnes repasuje tieto zariadenia, ako sú napríklad smartfóny alebo notebooky. Výhodou je nielen šetrnosť k životnému prostrediu a druhá šanca pre zariadenia, ale aj fakt, že dané zariadenie kúpite lacnejšie. Takéto zariadenia sú vo veľmi dobrom stave a neraz ich len ťažko rozoznať od úplne nových.

Nárast v mil. tonách

Správa ďalej hovorí o tom, že v roku 2022 bolo vyprodukovaných 62 miliónov metrov kubických ton odpadu tohto typu. Celkovo by išlo o kapacitu 1,55 milióna nákladných vozidiel s kapacitou 40 ton. Vzhľadom na súčasné trendy je predpoklad, že do roku 2030 sa dosiahne za 1 rok nárast až na 82 miliónov ton odpadu. Nepríjemným faktorom na tom je, že zdokumentovaných bolo len 22,3 % odpadu. V Európe je vytváranie odpadu tohto typu v hmotnosti 17,6 kg na obyvateľa, v Amerike je to 14,1 kg.

Je vidieť, že ešte máme čo dobiehať a Európska únia sa snaží spomaliť trend rýchleho zastarávania elektronických zariadení. V budúcnosti budú musieť výrobca uvádzať na trh v rôznych kategóriách zariadenia, ktoré si dokáže používateľ opraviť sám, prípadne vymeniť najviac zastarávajúce alebo znehodnocujúce sa komponenty.

Nehovoríme teraz o procesoroch alebo o výkone zariadenia ako takom, ale o batériách. Práve tie sa stali v posledných 10 rokoch integrálnou súčasťou mnohých zariadení a nedajú sa používateľsky vymeniť. Nutné dodať, že aj vďaka tomu sú zariadenia tenšie a ľahšie.

the global e-waste monitor 2024Zdroj: UNITAR

Zdroj: Techspot, Unitar (PDF)

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.