Sekundárny dopad zákazu bude aj v podobe priaznivejších podmienok pre životné prostredie.

Ten primárny je ochrana zdravia. Komisia Európskej únie chce zakázať jednorazové elektronické cigarety v Belgicku. Rozhodnutie zverejnila v utorok 19. marca, pričom v rozhodnutí sa schválil belgický návrh zákazu predaja jednorazových elektronických cigariet. Súvisí to so zverejnením medzi federálnej stratégie pre generáciu bez tabaku, ktorá bola zverejnená v decembri 2022. Informáciu priniesol magazín Euractiv.

Cieľom je znížiť počet fajčiarov vo veku od 15 do 24 rokov na minimálne 6 % do roku 2028. Od 1. januára 2026 sa v krajine nebudú môcť predávať tieto zariadenia. Sú obľúbené najmä u mladých ľudí. Zatiaľ pôjde o produkty obsahujúce nikotín, no Európska komisia by chcela ísť ešte ďalej a zakázať predaj týchto produktov aj bez nikotínovej zložky.

Belgicko nebude jediné a pridávajú sa aj krajiny ako Francúzsko, Nemecko a Írsko. Svoje stanovisko, uviedla pre magazín Euractiv aj francúzska poslankyňa Francesca Pasquini, ktorá uvádza: „Toto rozhodnutie je dobrou správou pre zdravie Belgičanov a ochranu životného prostredia.“

Posledné roky badať popularitu elektronických zariadení na takzvané vapovanie. Sú však škodlivé a tým, že sú ľahko dostupné v porovnaní s klasickými cigaretami, využívajú ich najmä mladí. Viaceré firmy sa snažia pomáhať klasickým fajčiarom od tohto zlozvyku a uvádzajú na trh svoje alternatívy.

Okrem nich sú tu aj iniciatívy v podobe hotelových zariadení alebo reštaurácií, ktoré umožňujú využívanie takýchto produktov namiesto klasických cigariet. Najlepším spôsobom je však prestať fajčiť a nepoužívať žiadne náhrady. Firmy aj naďalej uvádzajú, že využívanie takýchto produktov nie je bez rizikové a sú pre človeka návykové. Namiesto plošných a drastických zákazov sa firmy vydali ponúkaním alternatív, ktoré sú ohľaduplnejšie aj voči ich okoliu.

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.