Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa vyjadril k problematike obrovských 5G satelitov, ktoré chcú v budúcnosti do vesmíru vypúšťať rôzne spoločnosti.

Podľa NASA to môže byť veľkým problémom a reálnou hrozbou pre ostatné, veľmi dôležité satelity na obežnej dráhe. Aby ste boli v obraze, tak napr. súkromná spoločnosť – Avellan Space Technology & Science (AST & Science) – má v pláne vypustiť viac ako 200 takýchto satelitov. Tieto obrie zariadenia by mali poskytovať 4G signál a neskôr by prešli na 5G.

NASA

NASA

NASA v oficiálnom vyjadrení tvrdí, že vzhľadom na rozmery majú tieto satelity potenciál spôsobovať veľké množstvo kolízií – ročne! Tvrdenie nezmenili ani napriek tomu, že spoločnosť AST & Science tvrdí, že urobí všetko preto, aby kolíziám zabránila. Možno budú mať tieto satelity vedenie v jazdnom pruhu a aktívne brzdenie v prípade núdze, čo poviete? (to je len malé odľahčenie 🙂 )

Portál Ars Technica tvrdí, že inžinieri z NASA sa obávajú nielen veľkosti samotných satelitov, ale aj faktu, že spoločnosť AST & Science nemá s takýmto obrím projektom žiadne predošlé skúsenosti. Inžinieri na základe rôznych analýz tvrdia, že by mohlo zlyhať až 10% vypustených satelitov, čo je neprijateľné riziko s možnosťou katastrofických vesmírnych zrážok.

Satelit

Satelit

A čo je ten problém okrem absencie skúseností? No v zásade „iba“ tá veľkosť, nakoľko na vysielanie 4G alebo 5G signálu z vesmíru sú potrebné obrovské antény, ktoré dosahujú veľkosť až 900 m2. Pre predstavu, to je veľkosť asi deviatich luxusných 3 izbových bytov. Tento fakt spočítajme s plánovaným množstvom satelitov, ktoré sa majú „motať okolo zeme“ s ďalšími dôležitými satelitmi a vyjde nám z toho iba jedno, NASA sa (pravdepodobne) obáva odôvodnene.

Zdroj: vtm.zive.cz

Prečítajte si aj:

Slovensko potrebuje transparentné posudzovanie dodávateľov komponentov pre 5G

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE