Cez víkend sme zavítali na Comic Con do Kodane. Videli sme mnoho zaujímavých vecí, vyskúšali sme si ešte nevydané hry, držali v rukách prototypy najnovších periférií a nasávali atmosféru legendárneho geekovského festivalu.

Výstavisko Bella Center v Kodani, kde sa Comic Con odohrával, sa nachádza len kúsok od letiska. Už po ceste z vlaku sme stretávali množstvo mladých ľudí v kostýmoch z hier či filmov, takže sme sa ani nemuseli pozerať na mapu a poľahky sme trafili.

img_20160924_130441_vyd2016_7

Najprv sme sa zastavili pri PlayStation VR, kde sme si vyskúšali zopár hier. Väčšinu však nebolo dovolené fotiť, preto pripájame len fotku z Driveclub VR. Napriek tomu, že VR verzia hry bola poháňaná z klasickej starej PS4, bol zážitok absolútne plynulý. Renderované rozlíšenie bolo síce nižšie, ako pri normálnej verzii hry, ale plynulosť zážitku a možnosť kedykoľvek sa rozhliadnuť bola fantastická.

Skutočne ako by sme sedeli vo Ferrari. Vo VR verzii hry chýba HUD, namiesto toho môžete ale sledovať všetky „budíky“ za volantom, plus na palubnej doske auta je primontovaný LCD panel, na ktorom vidíte svoju pozíciu a v ktorom kole práve ste. Keď sme sa pýtali, či Driveclub VR vyjde ako update pre pôvodný Driveclub, zástupcovia spoločnosti povedali, že nie, bude to nová samostatná hra.

img_20160924_130131_vyd2016_7

Vyskúsali sme si aj Batman: Arkham VR. Hra vyzerá zaujímavo a pocit vnorenia do sveta je veľmi presvedčivý. Konečne niekto našiel dobré využitie pre PS Move ovládače. Okrem toho sme na stánku PlayStation videli aj pripravovanú PS4 Pro a záujemcovia si mohli zahrať Call of Duty: Infinite Warfare.

img_20160924_125209_vyd2016_7

Zaujal nás aj Razer Autobus. Na Comic Con pritiahli s celým upraveným anglickým autobusom. Horné poschodie bolo prerobené na herňu – 10 Razer Blade Stealth laptopov pripojených k Razer Core a Razer perifériám slúžilo ako základ pre hranie Overwatch. Nie že by sme o tom už predtým nečítali a nepísali, ale naozaj si zahrať na ultrabooku s dokovacou stanicou Overwatch na ultra detailoch a úplne plynulo na 60 fps je proste zážitok.

img_20160924_125040_vyd2016_7

Problémom je dostupnosť týchto laptopov u nás, podľa slov hovorcu je to tom, že jednoducho nestíhajú vyrábať dostatočné množstvo. Videli sme aj novú klávesnicu Ornata a je naozaj zaujímavá, či uz veľmi angulárnym dizajnom, alebo príjemnou klikavou odozvou s nižším profilom kláves.

Naživo sme videli ak Nosulus Rift, ktorý si záujemcovia o zahranie nového South Parku museli povinne vyskúšať. Na mieste prezentovali aj Watch Dogs 2 a ďalšie hry, pričom veľká rada bola na pódium, kde mohli nadšené skupinky tanečníkov pre živým publikom tancovať na Dance Central 2017. 2K Games zase vedľa postavili dobovú repliku kina, v ktorom dokola premietali najnovšie trailery z pripravovanej hry Mafia III. Xbox mal stánok neďaleko PlayStation a prezentovali tam Gears of War 4, nový Dead Rising a Forzu Horizon 3.

img_20160924_125007_vyd2016_7

Viac nás však zaujal stánok Square Enix, v ktorom sme si mohli zahrať časť pripravovaného Final Fantasy XV. Hra sa blíži k dátumu vydania, takže sme hrali skoro hotový produkt. Súboje boli veľmi plynulé, ale za krátky čas, čo sme hru hrali, sa nám nepodarilo dostať do pomerne komplexného systému bojov. Napriek tomu sme pochytili dosť na to, aby sme vedeli zvládnuť niekoľko skupiniek nepriateľov v otvorenom svete hry.

img_20160924_124410_vyd2016_7

Najväčšej popularite u mladších sa tešil stánok Nintendo s množstvom hier. Nezahrali sme si novú Zeldu, lebo hlavným bodom programu bol Pokkén. Ten inak vyzerá veľmi dobre, ale potrebovali by sme ho na dlhší čas, aby sme mohli napísať adekvátnu recenziu.

Herná sekcia Comic Conu mala dva hlavné body programu. Prvým bola e-Sports sekcia, sponzorovaná novou značkou BenQ Zowie. Pre nás doteraz úplne neznáma záležitosť, BenQ sa evidentne tiež chce zviezť na vlne herných periférií. Predpokladáme, že ich v dohľadnej dobe nájdeme na niektorej z výstav/konferencií a budeme si ich môcť poriadne otestovať.

img_20160924_124101_vyd2016_7

Druhým bodom bol turnaj v Tekken 7. Hra ešte ani nevyšla a Bandai Namco už usporiadava turnaje po celom svete. Fanúšikovia Tekkena, ktorí už roky čakajú na pokračovanie a boli sklamaní hrou Street Fighter vs. Tekken sa majú skutočne na čo tešiť.

img_20160924_120440_vyd2016_7

Nebol by to však Comic Con, keby sme nevideli aj komixy, manga kultúru a cosplay. Aj v Kodani prebiehala súťaž o najlepší cosplay a vítazov poslali na majstrovstvá sveta do Číny.

img_20160924_124049_vyd2016_7

Zaujali nás aj stánky s retro hrami. NES, SNES, PS1, GameBoy, ale aj Atari či Commodore – nielen hry, ale aj konzoly. Tie najlepšie zberateľské kúsky však stáli naozaj astronomické čiastky.

Medzi stánkami mala prominentné miesto aj nadácia Michaela J. Foxa, ktorá so sebou priviezla skoro všetky rekvizity z Návratu do budúcnosti, dokonca aj legendárny DeLorean a hoverboard.

img_20160924_122134_vyd2016_7

Na dvoch pódiách prebiehali rôzne prednášky, projekcie a eventy. Hosťami boli aj rôzni herci a herečky, medzi inými aj z populárneho seriálu Game of Thrones. Ak ste chceli od niekoho autogram, museli ste vystáť skutočne dlhú radu a dúfať, že sa na jej začiatok dopracujete skôr, ako herca odvedú robiť prezentáciu na pódiu.

img_20160924_121355_vyd2016_7

Celkovo sa dá povedať, že ak ste boli niekedy na GameExpo / AnimeShow / IstroCon v Bratislave, videli ste niečo podobné Comic Conu – lenže menšie, bez veľkých očakávaných noviniek a bez hviezd zo zahraničných seriálov. Je to však znak toho, že aj na Slovensku sa robí niečo dobre, síce v menšom a podľa domácich možností, ale predsa len podľa vzoru veľkého zahraničného festivalu.

Autor: Pavol Ondruška

Značky: