PlayStation 4 Pro sa začne predávať v novembri. Cenou poteší.

Dlhodobo sa špekulovalo o tom, že Sony predstaví výkonnejšiu verziu svojej konzoly PlayStation 4. Tá mala kódové označenie Neo a spoločnosť ju oficiálne oznámila na tlačovej konferencii v New Yorku.

PS4 Pro umožňuje hranie v rozlíšení 4K a podporuje aj technológiu HDR v hrách a filmoch. Samozrejmosťou je podpora 4K videa, avšak prekvapením je nekompatibilita s Ultra HD Blu-ray diskami. To v praxi znamená, že PS4 Pro využijete na prehrávanie 4K obsahu z Netflixu alebo YouTubu, avšak Blu-ray disk si v 4K rozlíšení nevychutnáte. Škoda, konkurenčný Xbox One S túto funkciu ponúka.

PlayStation 4 Pro však dokáže to, čo Xbox One S nie. Podporuje hry v rozlíšení 4K a to vďaka výkonnejšej grafickej karte. Konzola má procesor AMD s 8 jadrami a grafický výkon na úrovni 4,2 teraflopov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s klasickou PS4. Tá má grafický výkon 1,84 teraflopov. Ďalej ponúka tri USB porty, 5 GHz Wi-Fi a 1 TB pevný disk.

Hráči budú profitovať z extra výkonu v prípade, že majú, ale aj nemajú 4K televízor. V prvom prípade budú niektoré hry natívne bežať v 4K rozlíšení, v druhom prípade sa extra výkon prejaví na lepšom osvetlení alebo detailnejších vizuáloch. PS4 Pro ponúkne lepší zážitok aj v prípade virtuálnej reality PlayStation VR, nakoľko dokáže vykresliť dvakrát viac pixelov v porovnaní so základnou verziou konzoly.

Výkonnejšia PS4-ka sa dostane do predaja už 10. novembra. Cena je 399 eur. Sony takisto predstavilo Slim verziu pôvodnej PS4ky s cenovkou 299 eur. Tá bude v predaji od 15. septembra. Aktuálne, ale aj budúce hry budú podporovať oba modely PS4-ky. Ten výkonnejší ponúkne lepšie vizuály alebo už spomenuté rozlíšenie 4K.

sony_konferencia_ny_2016_07

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Sony predstavuje PlayStation 4 Pro

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit