Boli sme sa pozrieť na to, ako sa u operátora Antik Telecom dá skombinovať mestská hromadná doprava a zdieľanie dopravných prostriedkov. Okrem toho je v rámci Antik TV novinkou aj obsah špeciálne zaradený v súvislosti s Ukrajinou.

V Antiku sme boli na návšteve celý deň a postupne sme prešli všetky novinky, ktoré už sú zavedené alebo sa pripravujú na trh. Z návštevy sme pripravili tri časti videoreportáže, teraz si môžete pozrieť prvú časť.

Zbierajte si minúty pri nákupe lístkov na MHD

Antik v spolupráci so Dopravným podnikom mesta Košice ponúkajú v aplikácii SmartWay možnosť nákupu lístka na MHD. Pri takomto nákupe získavate aj bezplatné minúty na zdieľanú dopravu. Takto si dokážete počas chladnejších mesiacov vlastne zarobiť voľné minúty, ktoré potom môžete uplatniť pri doprave pomocou klasických či elektrických bicyklov, kolobežiek a pod.

Nákup lístka na MHD v aplikácii SmartWay
Nákup lístka na MHD v aplikácii SmartWay

Nákup v aplikácii alebo cez QR kód

Virtuálny cestovný lístok sa dá zakúpiť priamo v aplikácii Antik SmartWay a za každý nákup jednorazového lístka dostanete 5 minútami zadarmo na všetky naše zdieľané prostriedky od Antiku. Nakupovať lístky môžete priamo v aplikácii (vtedy sa dá zakúpiť aj viacero lístkov) alebo rýchlejhšie je to pomocou QR kódu. QR kód je pre každý dopravný prostriedok (autobus) jedinečný a treba ho načítať pred nástupom do dopravného prostriedku. Nie je možné teda lístok zakúpiť vo vnútri vozidla, keď už zistíte, že prebieha kontrola platnosti cestovných lístkov.

Nákup lístka skenovaním QR kódu priamo na autobuse
Nákup lístka skenovaním QR kódu priamo na autobuse

Toto inovatívne cestovanie je navyše v porovnaní s klasickým lístkom lacnejšie – pri nákupe napríklad 30-minútového lístka v aplikácii zaplatíte namiesto 90 centov iba 79 centov. Aplikácia vás na blížiaci sa koniec platnosti cestovného lístka automaticky upozorní a ponúkne opätovný nákup pre ďalšiu jazdu. Každým nákupom získate bonus 5 minút na všetky zdieľané prostriedky od ANTIKu.

Už aj časové lístky

Rovnako sa dajú cez aplikáciu zakúpiť časové predplatné lístky na verejnú dopravu a získať takto minúty zadarmo. Navyše sú tieto lístky opäť o niečo lacnejšie ako pri klasickom predaji.

QR kód je unikátny pre každý dopravný prostriedok
QR kód je unikátny pre každý dopravný prostriedok

Nabíjanie zdieľaných prostriedkov priamo na zastávkach MHD

Na zastávkach MHD teraz vznikol priestor na odkladanie a dobíjanie zdieľaných vozidiel zo solárnych článkov. Technológia zároveň umožňuje aj spájať lístky so vstupenkami na hromadné podujatia.

Kombinovaná doprava za menej

Vo výsledku to teda naozaj funguje tak, že sa odveziete do centra Košíc napr. autobusom, tam presadnete napr. na elektrickú kolobežku a do stredu mesta prejdete za 5 minút úplne zadarmo. Projekt zatiaľ funguje len v Košiciach, ale jeho rozširovanie je možné.

Zdroje: Antik, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.