Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvého apríla si pripomíname Medzinárodný deň vtáctva.

Apríl je zároveň mesiac, keď na naše územie priletí najviac sťahovavých vtákov. Ich prílet do hniezd a hniezdenie sledujú nielen ornitológovia v teréne, ale vďaka živému prenosu, ktorý zabezpečujú telekomunikační operátori z Telekomunikačnej únie Slovenskej republiky (TÚSR), aj ďalší nadšenci z pohodlia svojej obývačky.

Jedným z takýchto úspešných a ocenených projektov je KUKAJ.SK, ktorý zabezpečuje online webový prenos zo života chránených živočíchov. Kamery sú umiestnené na Liptove a vo Vysokých. Prenos je 24 hodín denne v HD kvalite a cca 20 % kamier je 4K. Dátový tok z kamier je na úrovni 1,5 Gbit/s smerom do technického centra. Dáta sa následne ukladajú a používajú pre potreby televízií a škôl. Nedávno vďaka tomuto projektu bolo možné sledovať pred kamerami napríklad orliaka morského a orla kráľovského.

Prvý apríl je zároveň aj Deň bláznov. Na Slovensku sa prvoaprílové vtipkovanie rozšírilo v 20. storočí. Zvykom sa stalo, že 1. apríla si môžete z niekoho beztrestne „vystreliť“. Napríklad aj médiá v tento deň v minulosti vypustili nejednu „novinársku kačicu“. Niekedy si na náš účet zažartuje aj príroda, konkrétne vtáci, a takýto žart zažil na vlastnej koži aj telekomunikačný operátor spod Tatier.

Jedného dňa technici telekomunikačného operátora zaznamenali zmenu parametrov vysielača, preto urobili servisný výjazd. Keď prišli k vysielaču, uvideli, ako od antény odlieta straka s niečím lesklým v zobáku. Straku prilákal prvok antény lesknúci sa na slnku a tá v snahe získať ho zobákom poškodila anténu. Technici vzniknutú situáciu vyriešili a náhradný diel zafarbili, aby neprilákal straku-zlodejku znova.

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky združuje telekomunikačných operátorov, ktorí sa zaviazali podnikať eticky, podporujú hospodársku súťaž a zameriavajú sa na rozvoj elektronických komunikačných sietí a služieb na území Slovenskej republiky v prospech spotrebiteľov. Členskú základňu tvorí už cca 50 operátorov, ktorí poskytujú prístup k internetu, hlasové a televízne služby. V súčasnosti sú členmi TÚSR nielen lokálni a regionálni operátori, ale aj operátori poskytujúci veľkoobchodné služby po celom území Slovenskej republiky. TÚSR je členom Európskej asociácie pre súťaž v telekomunikáciách (ECTA).

Značky: