NVIDIA na výstave CES 2017 predstavila novú verziu multimediálneho prehrávača NVIDIA SHIELD TV.

NVIDIA si tohtoročnú výstavu CES užila naplno. Ohlásila cloudové hranie GeForce NOW pre počítače so systémom Windows a macOS, predstavila nový model multimediálneho prehrávača NVIDIA SHIELD TV a naplno odštartovala technológie pre autonómne autá. V tejto súvislosti oznámila dôležité partnerstvá so spoločnosťami Bosch a Audi.

Novú verziu služby GeForce NOW a vynovený SHIELD TV sme už predstavili. V tomto článku prinášame dodatočné informácie o zariadení SHIELD TV, ktoré sme získali na exkluzívnej prezentácii priamo v spoločnosti NVIDIA.

Nový model NVIDIA SHIELD TV je v základnej verzii o 40% menší v porovnaní s pôvodnou verziou

Rovnaký hardvér ako predchodca

Hneď na úvod je dôležité spomenúť, že nová verzia zariadenia SHIELD TV má rovnaké vnútornosti ako jeho predchodca. Základom je procesor Tegra X1, ktorý dopĺňa 3 GB RAM. Veľkosť úložiska sa odlišuje v závislosti od modelu, základná verzia má opäť 16 GB. Nový model má však o 40% menšie rozmery, kvôli čomu neobsahuje micro USB port a slot na microSD karty. V prípade PRO verzie s 500 GB úložiskom ostali rozmery bezo zmeny a nechýbajú teda ani spomenuté porty.

Toto je dôležité spomenúť, pretože viacerí majitelia existujúceho SHIELDu premýšľali o kúpe novej verzie. Podľa NVIDIE však úplne stačí, ak si používateľ zaobstará nový ovládač a získa rovnaké funkcie ako majitelia nového SHIELDu. Je to možné práve vďaka tomu, že hardvér je rovnaký a NVIDIA plánuje z hľadiska softvérových aktualizácií rovnakú starostlivosť pre všetky modely SHIELD TV.

Hardvér je rovnaký, základný model však neobsahuje microSD slot a microUSB port

Najuniverzálnejší multimediálny prehrávač

Z pohľadu každodenného používateľa SHIELD TV treba uznať, že NVIDIA neustále pracuje na zlepšovaní tohto zariadenia. V segmente spotrebnej elektroniky ide takmer o nevídaný jav, pretože väčšina výrobcov si necháva nové funkcie pre ďalšie generácie. NVIDIA však sľubuje, že bude aj naďalej poskytovať vylepšenia pre obe verzie.

SHIELD TV ponúkal v dobe svojho uvedenia na trh najbohatšie možnosti, čo sa multimediálneho prehrávača so systémom Android týka. Dostupnosť exkluzívnych hier bola príjemným bonusom, ale faktom je, že toto zariadenie by ako herná konzola v silnej konkurencii neobstálo.

Výhodou SHIELD TV je jeho flexibilita. Nedávno pribudla funkcia, ktorá spraví z tohto prehrávača plnohodnotný multimediálny server pre domácnosť, pričom k dátam sa dostanete aj cez internet. A NVIDIA na výstave CES 2017 predstavila ďalšiu funkciu, vďaka ktorej sa z tohto zariadenia stane centrum inteligentnej domácnosti.

Zariadenie NVIDIA SPOT pripojíte do zásuvky a môžete ovládať domácnosť z hocakého miesta

Google asistent aj podpora Samsung Smart Hub

NVIDIA SHIELD TV ponúkne operačný systém Android 7.0 s funkciou Google asistent. Tá bola doteraz exkluzívna pre smartfóny Google Pixel, avšak vďaka SHIELD TV prichádza aj na televízne obrazovky. Eventuálne bude vďaka tejto funkcii možné ovládať inteligentnú domácnosť priamo cez televízor.

SHIELD TV takisto podporuje platformu spoločnosti Samsung s názvom Smart Hub. Aj v tomto prípade ide o riešenie pre inteligentnú domácnosť. Budete si však musieť zakúpiť špeciálny USB kľúč, vďaka ktorému bude možné prostredníctvom SHIELDu komunikovať s inými Samsung Smart Hub zariadeniami.

Súčasťou základného balenia je aj mierne vynovený diaľkový ovládač

Nový gamepad aj diaľkový ovládač

Vyššie spomenuté novinky a takisto aj nové aplikácie, o ktorých píšeme nižšie, sú spoločné pre všetky verzie SHIELD TV. Novinkou aktuálneho modelu je však nový ovládač, ktorý je súčasťou základného balenia. V balení nájdete priloženú novú verziu diaľkového ovládača, čo je novinka. V minulosti ste si totiž museli toto príslušenstvo zakúpiť samostatne.

Nový diaľkový ovládač je z hľadiska dizajnu rovnaký ako v prípade predchádzajúcej verzie. Neobsahuje však zabudovanú batériu, budete si musieť kúpiť gombíkovú batériu. Výhodou má byť dlhšia výdrž, nevýhodou je absencia 3,5 mm audio jacku.

Samotný gamepad po novom využíva na pripojenie Bluetooth rozhranie. Prínosom je, že ho môžete použiť aj v kombinácii s Android smartfónom či tabletom, prípadne ho bezdrôtovo pripojiť k PC. Je rozmerovo menší a neobsahuje dotykovú plochu. Súčasťou gamepadu je taktiež mikrofón, ktorý neustále reaguje na vaše hlasové povely. Práve kvôli tejto vlastnosti odporúča NVIDIA, aby ste si nové príslušenstvo zakúpili, ak chcete získať rovnaký používateľský zážitok.

Nový ovládač komunikuje cez Bluetooth a podporuje vibračnú spätnú väzbu

Nové aplikácie

Súčasťou aktualizácie na operačný systém Android 7.0 (nový model NVIDIA SHIELD TV má túto verziu predinštalovanú) sú aplikácie Amazon Prime Video a podpora sledovania 360-stupňových videí v službe YouTube. Takisto pribudne podpora pre 4K/HDR v prípade služieb Filmy Google Play a YouTube.

Ide o užitočné novinky, nakoľko Amazon Prime Video si bežne na TV obrazovke nepozriete. Výnimkou sú televízory, ktoré majú túto aplikáciu predinštalovanú. A hoci sa to nezdá, sledovanie 360-stupňových YouTube videí je dobrým zážitkom aj na veľkej TV obrazovke. Nemusíte mať na očiach VR okuliare, pohodlne si upravíte pohľad kamery pomocou analógovej páčky na ovládači.

NVIDIA SHIELD TV je na Slovensku v predaji exkluzívne v sieti obchodu Alza. Tá ponúka aj príslušenstvo.

Prečítajte si aj:

Test TOUCHIT: Druhý pohľad na NVIDIA SHIELD Android TV

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit