Škatuľka s Androidom je v predaji už aj na Slovensku.

Nestáva sa bežne, aby sme jeden produkt recenzovali dvakrát. V prípade zariadenia menom NVIDIA SHIELD Android TV však existujú dva pádne dôvody, prečo tak spraviť. V prvom rade, tento multimediálny prehrávač / herná konzola s Androidom prichádza práve dnes do predaja na Slovensku. A v druhom rade, od januára sa toho pomerne dosť zmenilo.

Na úvod odporúčame prečítať našu pôvodnú recenziu, ktorú budú nasledujúce riadky rozširovať. Do pozornosti dávame aj aktualizované informácie o novej verzii SHIELD TV pre rok 2017 a o tom, že rovnaké funkcie získajú aj majitelia pôvodnej verzie, ktorú recenzujeme v tomto článku.

Test touchIT: NVIDIA SHIELD Android TV je najlepšia herná konzola s Androidom. A asi aj najdrahšia

Viac hier ako pred polrokom

Koncept zariadenia sa od januára nezmenil. NVIDIA SHIELD Android TV je zariadenie do obývačky, ktoré plní účel multimediálneho prehrávača, hernej konzoly a škatuľky, ktorá dodá vášmu televízoru inteligenciu. Základom je operačný systém Android TV, ktorý nájdete aj vo výbave moderných televízorov značiek Sony a Philips. Faktom je, že zariadenie od NVIDIE ponúka aktuálne najväčší výpočtový výkon, čo sa prejavuje v hrách a takisto aj v rámci používania operačného systému. Reakcie sú rýchle, SHIELD vás nebude iritovať ako niektoré smart televízory na trhu.

Využitiu zariadenia v úlohe hernej konzoly sme sa vo veľkej miere venovali v pôvodnej recenzii. NVIDIA medzičasom doplnila ponuku hier, ktoré sú optimalizované pre SHIELD. Pribudli sľúbené tituly ako Borderlands: The Pre-Sequel!, Resident Evil 5 alebo Metal Gear Rising: Revengeance. Dostupných hier, ktoré natívne bežia v zariadení je dnes už pomerne veľa a hoci SHIELD netromfne PlayStation 4 alebo Xbox One, ponúka rôznorodejší herný materiál ako pred polrokom. Problémom je absencia novších hier, s novinkami sa stretnete najmä v segmente nezávislých titulov. AAA hry sa v ponuke vyskytujú taktiež, ale ide o staršie hry. Samozrejme, vďaka otvorenosti Androidu môžete so zariadením experimentovať a nainštalovať si rôzne emulátory. Možností, ako sa vyhrať je veľa a keď sa chcete zabaviť, vždy si nájdete niečo.

GeForce NOW je herný Netflix

NVIDIA ponúka aj službu GeForce NOW, čo je v podstate Netflix s hrami. Platíte 10 eur mesačne a máte prístup k stovke hier. Z technologického hľadiska je táto služba vynikajúco spracovaná. Musí však dospieť – rozšíriť knižnicu dostupných hier a možno pridať funkcie, ako je napr. synchronizácia uložených pozícií zo STEAMu a možno aj priame importovanie hier, ktoré už na STEAMe vlastníte. Pokiaľ však máte dostatočne rýchly a stabilný internet (35 Mbps+) GeForce NOW za vyskúšanie stojí. Prvé tri mesiace máte zadarmo a počas tejto doby sami prídete na to, či je služba pre vás atraktívna.

V neposlednom rade si môžete streamovať hry aj z vášho počítača, pomocou funkcie Gamestream. Ocenia to používatelia, ktorí nemajú možnosť prepojiť počítač priamo s televízorom pomocou HDMI kábla. Chválime, že výrobca skúša rôzne spôsoby, ako zaujať hráčov. SHIELD si však pravdepodobne nekúpite iba kvôli hrám. V tomto segmente majú silné postavenie PlayStation a Xbox.

Multimediálne funkcie sú špičkové

NVIDIA SHIELD zaujme multimediálnymi funkciami. Niektorými sa odlišuje od zvyšku trhu a práve v tejto univerzálnosti vidíme čaro zariadenia. Umožňuje streamovať z Netflixu v rozlíšení 4K a takisto podporuje technológiu HDR. Zvládne aj YouTube v 4K pri 60 fps, momentálne ako jediné zariadenie na trhu. Multimediálnym vlastnostiam sme sa v pôvodnej recenzii príliš nevenovali, takže to napravujeme a do pozornosti dávame bohatú podporu rôznych formátov – 4K Ultra HD, 4K pri 60 fps(VP9, H265, H264), podpora MPEG-2/ MPEG-4/ Xvid/ DivX/ WMV9/ ASF/ AVI/ MKV/ MOV/ M2TS/ MPEG-TS/ H.263/ H.264/ H.265/ VC-1/ VP8/ VP9.

Náročných používateľov určite poteší podpora 7.1 a 5.1-kanálového zvuku cez HDMI a podpora formátov AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA-Lossless, DD+/DTS (cez pass-through), DTS-HD MA (cez pass-through), Dolby TrueHD (cez pass-through). Vypisujeme ich všetky a do pozornosti dávame najmä posledné dva. Tie nenájdete prakticky v žiadnom inom multimediálnom prehrávači – nielen s Androidom. Takže pokiaľ podporu spomenutých formátov hľadáte, zbystrite pozornosť.

Hlavné funkcie SHIELD Android TV

Hlavné funkcie SHIELD Android TV

NVIDIA SHIELD má v sebe zabudovanú aj technológiu Google Cast, takže eventuálne nahradí Chromecast. Ponúka rovnakú funkcionalitu, z kompatibilných aplikácií môžete posielať obsah do zariadenia.

Bohužiaľ, počas testovania lokálnych aplikácií HBO Go a Alza Media nám táto funkcia nefungovala korektne, čo je však dané samotnými aplikáciami. Očakávame, že tento problém časom zmizne. Castovanie hier, Netflixu, Deezeru a dalších „globálnych“ aplikácií bolo totiž bez problémov.

NVIDIA vylepšuje SHIELD Android TV. Bude fungovať ako multimediálny Plex server

Pravidelné aktualizácie potešia, pribúdajú nové funkcie

Apropo, SHIELD sa od konkurencie odlišuje aj neobvyklou starostlivosťou zo strany výrobcu. Doteraz sme testovali rôzne multimediálne prehrávače s Androidom. Išlo o lacnejšie modely pomerne neznámych výrobcov, žiaden z nich neponúkol aktualizáciu počas svojho životného cyklu. SHIELD ich už dostal niekoľko, vrátane aktualizácie na Android 6.0.

Tá mimochodom prináša veľmi užitočnú funkciu adaptabilného úložiska. Vďaka tomu používame základný 16 GB model s externým 500 GB pevným diskom a nemáme problém s nedostatkom úložiska. Na externý disk si uložíte aj aplikácie s hry.

NVIDIA už o pár dní vydá ďalšiu aktualizáciu, ktorá prinesie podporu zvukového štandardu Dolby Atmos a úplne novú funkciu, vďaka ktorej bude SHIELD fungovať ako plnohodnotný multimediálny server a náhrada za NAS pre službu Plex. V praxi to znamená, že môžete zo SHIELDu streamovať lokálne uložené multimédiá do iných zariadení doma aj cez internet. To je pomerne výrazná pridaná hodnota, SHIELD je vďaka nej všestrannejší.

NVIDIA zariadenie SHIELD Android TV neustále vylepšuje

NVIDIA zariadenie SHIELD Android TV neustále vylepšuje

Od 200 eur

Pred polrokom by sme základný 16 GB model neodporučili, dnes je vďaka funkcii adaptabilného úložiska situácia iná. Bez problémov môžete fungovať aj s touto verziou, ak vám nebude vadiť druhá škatuľka v podobe externého disku. Využiť môžete aj microSD kartu alebo USB kľúč.

16 GB model stojí 200 eur. Cena zariadenia je v porovnaní s vačšinou čínskych multimediálnych prehrávačov vyššia, ale kvalita je v tomto prípade na inej úrovni. Je to dané aj aktualizáciami a starostlivosťou o zariadenie aj po vydaní. Nehovoriac o bezkonkurenčnej podpore formátov, čo však asi ocení iba časť používateľov.

Súčasťou balenia je herný ovládač, ktorý sa samostatne predáva za 50 – 60 eur. Ten postačí pre plnohodnotné ovládanie konzoly a hranie hier. Umožňuje hlasové vyhľadávanie a má 3,5 mm jack pre pripojenie audio konektora. Ovládač je možné použiť na počítači s kartou GeForce, ale iba pripojením cez kábel.

nvidia_shield_tv_komplet

Horšia herná konzola ako konkurencia, lepšie multimediálne centrum

NVIDIA ponúka aj voliteľné príslušenstvo vo forme klasického diaľkového ovládača (50 eur) a stojana pre konzolu (30 eur). Bez oboch sa dá zaobísť. Ak váš televízor podporuje funkciu HDMI-CEC, môžete SHIELD ovládať pomocou diaľkového ovládača k TV. To sme si obľúbili aj my, je to praktické. Kompletná výbava vrátane voliteľného príslušenstva atakuje cenu konkurenčných herných konzol. Reálne si však s 200 eurovým základom vystačíte – aj táto cena môže byt pre niekoho pomerne vysoká, ale SHIELD si ju dokáže obhájiť.

Faktom je, že hoci za konkurenčnými konzolami z hľadiska hier zaostáva, multimediálnymi vlastnosťami a funkciou Plex servera má navrch. Pokiaľ teda hľadáte zariadenie primárne na hranie, odporúčame PlayStation alebo Xbox. V opačnom prípade stojí SHIELD za zváženie. Treba si spočítať všetky pre a proti, ale lepší multimediálny Android prehrávač dnes nenájdete.

NVIDIA SHIELD na Slovensku oficiálne predáva Alza.

Zoznam hier, ktoré sú optimalizované pre SHIELD sa utešene rozrastá. Čoskoro ich bude viac ako 300, pribúdajú aj AAA tituly

Zoznam hier, ktoré sú optimalizované pre SHIELD sa utešene rozrastá. Čoskoro ich bude viac ako 300, pribúdajú aj AAA tituly

Cena: 199 eur

Zapožičal: NVIDIA

Prečítajte si aj:

NVIDIA SHIELD TV (2015) = SHIELD TV (2017). Vďaka novej aktualizácii

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit