Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kde išli šibať Bratislavčania, kam sa schovali pred oblievačkou Bratislavčanky, koľko Slovákov odišlo z Bratislavy za rodinami počas veľkonočných sviatkov?

Na tieto otázky ako aj ďalšie cestovateľské návyky Slovákov poznáme odpovede – vďaka Market Locatoru a Big data telekomunikačných operátorov.

Market Locator spustil nový web, v ktorom si môže každý pozrieť ako sa vyľudňovala Bratislava a koľko ľudí smerovalo z Bratislavy do konkrétneho okresu. Stačí si kliknúť na www.migrovanieslovakov.sk a môžete sa dozvedieť zaujímavé fakty.

Počet obyvateľov hlavného mesta SR podľa oficiálnej webstránky bratislavského magistrátu bol k 31.12.2013 na úrovni 417 389. Doplňme teraz reálne dáta – Big data a populačnú analytiku z mobilných telefónov. Pohľad prostredníctvom anonymizovanej vzorky viac ako 2,7 mil. Slovákov a na základe pohybu SIM kariet umožňuje rozlíšiť počty ľudí, ktorí trávia deň (pracovný čas) na území hlavného mesta a počas predĺženého víkendu uskutočňovali aktivitu v inom meste. Na základe štatistickej extrapolácie reálnych údajov opustilo Bratislavu počas predĺženého víkendu viac ako 210 tisíc ľudí.

Poznáme aj pomer žien a mužov 49:51, ktorí odcestovali z hlavného mesta. Tieto čísla odkrývajú skutočnosť, že sa takmer 103 tisíc žien odišlo z Bratislavy schovať pred oblievačkou alebo práve naopak išli tam, kde ešte šibačka pretrváva vo svojich tradíciách. Na druhej strane, hlavné mesto pocítilo aj nedostatok šibačov, keďže sa z Bratislavy vytratilo až 107 tisíc slovenských mužov. Predpokladáme, že Bratislavu naopak doplnili počas víkendu šibači z iných kútov Slovenska a zahraniční turisti.

Nasledujúci graf ukazuje izolovaný denný pohľad na najsilnejšie dni odchodu z Bratislavy. V tomto grafe sa vyskytujú aj ľudia, ktorí sa mohli vrátiť z blízkeho okolia a opäť vycestovať v piatok.

Market Locator –  Big Data vo vašich službách.

Komentár bol spracovaný na základe populačnej analytiky najnovšej generácie Market Locatora, na vzorke 2,7 mil. ľudí, ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov. Big Data prezentujú výhradne anonymizované štatistické údaje napočítané zo zvyškových telekomunikačných dát, uchovávané priamo u operátora. Riešenie Market Locator prináša Market Locator SK s.r.o. v spolupráci s Adastra Partnering a operátormi Slovak Telekom, Orange Slovensko a O2 Slovakia.