Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje o štrajku nemeckej odborovej organizácie rušňovodičov The Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL).

Podľa informácií ZSSK štrajk v Nemecku bude trvať 35 hodín. Začne sa vo štvrtok 7. marca 2024 o 02:00 a bude trvať do piatka 8. marca 2024 do 13:00.

Pred, počas a po štrajku nemeckých rušňovodičov budú vznikať nepravidelnosti v diaľkovej, regionálnej a prímestskej (S-Bahn) doprave u nemeckého dopravcu Deutsche Bahn (DB). Národný dopravca odporúča cestujúcim zvážiť využitie vlakovej dopravy do/z/cez Nemecko v čase štrajku.

V Nemecku dôsledku tejto udalosti dôjde k obmedzeniu cestovania vlakmi :

Deň pred štrajkom v Nemecku – streda 06.03.2024:

  • Zrušenie všetkých odchádzajúcich nočných vlakov linky NightJet (NJ) a EuroNight (EN) na nemeckom úseku. Niekoľko nočných vlakov premáva iba po svojej zahraničnej trase alebo prechádzajú cez hranicu ešte pred začiatkom štrajku (regulácia od prípadu k prípadu).
  • Odrieknutie všetkých vlakov InterCityExpress (ICE), EuroCity (EC), InterCity (IC) – nočná doprava.
  • Môže dôjsť aj k odrieknutiu diaľkových vlakov.

Deň štrajku v Nemecku – štvrtok 07.03.2024:

  • Prevádzka vlakov bude riadená operatívne, teda podľa aktuálnej situácie v krajine.

Deň štrajku v Nemecku – piatok 08.03.2024:

  • Prevádzka vlakov bude riadená operatívne, teda podľa aktuálnej situácie v krajine.
  • Nočné vlaky NJ/EN – plánované obnovenie prevádzky vo večerných hodinách.   

Deň po štrajku v Nemecku – sobota 09.03.2024

  • Postupné nabiehanie prevádzky a možnosť (čiastočného) zrušenia jednotlivých diaľkových vlakov.

Nemecký dopravca DB ponúka možnosť flexibilného využívania už zakúpených lístkov pre cestujúcich v rámci medzinárodnej prepravy smerom do/z/cez Nemecko. Platí to pre všetkých zákazníkov, ktorí cestujú do/z/cez Nemecko bez ohľadu na to, v ktorej krajine bol lístok vydaný.

Lístky zakúpené do 4. marca 2024 na cestovanie v štrajkových dňoch (v štvrtok 7. marca a/alebo v piatok 8. marca) môžu cestujúci využiť od 4. marca až do 15. marca. Ak sa cestujúci rozhodne necestovať, má nárok na vrátenie cestovného bez sankcie.

V prípade neskoršej cesty, teda po 15. marci, môžu cestujúci použiť pôvodný cestovný lístok zakúpený do 4. marca 2024, ktorý však musí byť označený v pokladnici ZSSK. Ak sa cestujúci rozhodne necestovať, má nárok na vrátenie cestovného bez sankcie.

Dôležité odkazy:

Značky: