Ľudstvo je zachránené…bohužiaľ nie je. Na svete je dosť jedincov s poruchami, ktorí rozhodujú o osudoch miliónov ľudí.

Autonómne zbrane predstavujú novú éru boja. Atómové sú až príliš devastačné, z pohľadu vojnovej koristi určite. Strach z umelej inteligencie, ktorá by mala v ruke zbraň, je však rovnako opodstatnený. Generálporučík Ludwig Leinhos, šéf nemeckého veliteľstva pre kybernetický a informačný priestor v Nemecku hovorí, že sa krajina zdrží používania autonómnych zbraní.

Podľa kampane Stop Killer Robots sa Nemecko pripojil k 22 krajinám, ktoré nebudú do bojového poľa posielať stroje s umelou inteligenciou.

Stále je tu ale 170 krajín, ktoré nie sú rozhodnuté v túto iniciatívu, alebo nemajú záujem vzdať sa možnosti obrany alebo vedenia útokov prostredníctvom umelej inteligencie. Nemecko a iné krajiny sa budú musieť pripraviť na boj proti takýmto zbraniam, hoci sami tvrdia, že ich nemajú v úmysle nijakým spôsobom získať.

Obava plynie najmä z absencie morálky a súcitu. Budú zabíjať bez rozhodnutia, či je to správne alebo nie.

Naopak, Rusko sa chce vyzbrojiť najdokonalejšími zbraňami. Kremeľ odmietne akékoľvek pokusy o zastavenie Ruska získavať a vlastniť autonómne zbrane. Putin sa vyjadril, že kto bude mať umelú inteligenciu, bude vládnuť svetu. USA v tomto ešte nemajú jasné rozhodnutie. Kongres si uvedomuje riziko autonómnych zbraní, rovnako ako riziko nechať vlastniť takéto zbrane iné krajiny na svete.

Zdroj: TheNextWeb

Prečítajte si aj:

Na mori bude hliadkovať robotická loď

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.