Rozhodnutie padlo po niekoľkých rokoch.

Najvyšší súd v Nemecku riešil kuriózny prípad, ktorý vytvoril zároveň nový precedens v online svete. Rodičia 15-ročnej dcéry, ktorá nešťastne zomrela ešte v roku 2012 pod kolesami vlaku sa dožadovali práva na dedičstvo účtu svojej dcéry na Facebooku. Chceli tak zistiť skutočnú príčinu konania ich nebohej dcéry. 

Facebook však odmietol rodine prístup udeliť z dôvodu možného narušenia súkromia ďalších osôb s ktorými bola ich dcéra v kontakte. Štandardne sieť poskytuje iba obmedzený prístup k účtu po zosnulom, ktorý umožňuje vytvoriť z profilu pamätné miesto na sociálnej sieti. 

Rodičia sa podpory zo strany súdov dočkali ešte pred tromi rokmi, no vtedy sa Facebook odvolal a o dva roky na to aj odvolanie vyhral. Pre rodičov toto rozhodnutie bolo ale nepriateľne a rozhodli sa ďalej súdiť o prístup k účtu. Ten v týchto dňoch definitívne vyhrali a sociálna sieť im bude musieť umožniť prístup k účtu. Sudca svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že papierové denníky bežne rodina po zosnulom dedí a nevidí dôvod, prečo by to v online svete malo byť inak. 

Zdroj: BBC

Prečítajte si aj:

Papua–Nová Guinea na mesiac vypne Facebook

Značky: