V smartfóne s Androidom už nebudú zaberať takmer žiadne miesto.

Prvé zmienky o automatickej archivácii nepoužívaných aplikácií sa v systéme Android objavili ešte v roku 2021. Hlavným prínosom tejto funkcie, ako naznačuje jej názov, je automatické uvoľňovanie miesta od aplikácií, ktoré sa nepoužívajú. Možno aj vy patríte medzi používateľov, ktorí majú vo svojom smartfóne nainštalované desiatky nepoužívaných aplikácií, ktoré tam máte iba tak “pre istotu”. Pokiaľ sa však racionálne pozrieme na túto situáciu, tak tieto aplikácie (pokiaľ ich skutočne nikdy nepoužijete) iba zapĺňajú úložisko zariadenia a nemajú žiadny reálny prínos.

Práve na tento stav už pred rokmi myslela spoločnosť Google a začala pracovať na funkcii automatickej archivácie nepoužívaných aplikácií, ktorá sa v týchto dňoch dostáva do prvých zariadení s Androidom. Výhoda tejto funkcie spočíva v tom, že časť aplikácie síce zostane v zariadení v stave pripravenosti (nevymažú sa používateľské údaje), avšak nový nástroj spoločnosti Google dokáže zároveň v zariadení uvoľniť značnú časť úložného priestoru. 

Výzva k automatickej archivácii (vľavo), Archivované aplikácie na domovskej obrazovke (vpravo)

Podobný nástroj poznáme aj zo zariadení so systémom iOS, ktorý dokáže uvoľniť takmer 60 % úložného priestoru aplikácie bez nutnosti jej odinštalovania. V prípade Android aplikácií však existuje aj jedno obmedzenie. Google potvrdil, že nová funkcia archivácie aplikácií je dostupná len pre aplikácie publikované vo formáte App Bundle.

Android na archiváciu aplikácií vyzve automaticky. Udeje sa to v prípade, keď sa používatelia pokúsia do svojho zariadenia stiahnuť z Obchodu Play aplikáciu v momente, keď v ňom nemajú dostatok úložného priestoru. Keď používateľ odsúhlasí podmienky, jeho zariadenie bude môcť automaticky archivovať nepoužívané aplikácie, aby sa v ňom v prípade potreby uvoľnilo úložisko, čím sa zabezpečí správne fungovanie nielen ďalších aplikácií, ale aj celého zariadenia.

Toto riešenie zachová odkazy na archivované aplikácie v zásuvke aplikácií a na domovskej obrazovke. Tie však budú od tých nainštalovaných odlíšené farebne – symbolom sivého mraku (cloudu). Pokiaľ sa však archivovanú aplikáciu rozhodnete opäť používať, tak jednoduchým ťuknutím na jej ikonu sa znovu stiahnu potrebné údaje, čím sa aplikáciu obnoví, a vy ju budete môcť používať tak ako predtým.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.