Ide o myšlienku prečistiť účty, ktoré nie sú aktívne používané.

Je to prirodzený postup a na rozdiel od iných firiem v IT, cloud segmente či akokoľvek to nazveme, ponúka podstatne viac času. Avizované zmeny sa dotknú štandardných, teda neplatených účtov. Kto si platí službu Google One alebo používa niektoré z firemných riešení G Suite, má vlastné podmienky.

Google od 1. júna 2021 zavedie lehotu dvoch rokov na odstraňovanie dát z účtov Gmail, Google Drive vrátane Dokumenty, Tabuľky, atď. a tiež pre službu Fotky, uvádza na svojej stránke. To len pre neaktívne účty.

Teda prvé vymazanie údajov nenastane skôr ako 1. jún 2023. Je to pravdepodobne formalita, behom dvoch rokov ten Gmail asi otvoríte, hoci aj omylom ako aplikáciu na smartfóne alebo sa do fotiek prihlásite. Prípadne si niečo nahráte na Google Drive.

Je ale pravda, že mnohí tieto služby majú a skutočne ich nepoužívajú. Pravdepodobne pôjde o odstraňovanie obsahu ako takého. Je len málo pravdepodobné, že vám Google zruší emailovú adresu. To by bol značný problém, keďže môžete používať smartfón s Androidom.

Otázkou teda bude, čo presne by chcel Google odstrániť. Odstráni len dokumenty a tabuľky ponechá alebo bude odstraňovať len najstaršie fotografie zo služby Fotky? Bude stačiť použiť aplikáciu Fotky, keď ju síce nepoužívate ale niekto vám cez ňu pošle link do jeho fotoalbumu? Otáznikov je teraz ešte viac.

V každom prípade nasledujúceho 2,5 roka sa týmto zaťažovať nemusíme. Predpokladáme, že Google nastaví politiku tak, aby odstraňoval len tie skutočne neaktívne, čiže v niektorých prípadoch zabudnuté účty a mnohých sa táto zmena nijako nedotkne. Pred samotným vymazaním bude Google upozorňovať, že sa blíži čas na odstránenie obsahu.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Gmail: Google chce analyzovať viac vašich dát

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.