Pacient sa zotavuje veľmi rýchlo.

Spoločnosť Elona Muska ešte v júni 2023 oznámila, že je konečne pripravená na spustenie klinických testov na ľuďoch. Zatiaľ čo tie predošlé prebiehali na zvieratách, za čo sa na Neuralink valila kritika zo všetkých strán, tak na jeseň 2023 spoločnosť otvorila nábor pacientov pre prvé klinické testy. Všetko v tom čase už bolo oficiálne, pretože spoločnosť dostala od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolenie na úvodné klinické skúšky na ľuďoch.

Neuralink je riešenie na prepojenie mozgu človeka s počítačom, ktoré by malo vyriešiť viaceré postihnutia pohybového aparátu, ktorými ľudia trpia. Neuralink dokonca pokročil až do takej miery, že lekárom sa koncom januára podarilo prvýkrát prepojiť mozog človeka s čipom

Neuralink Elona Muska
Neuralink Elona Muska

Prvému pacientovi, ktorý sa podrobil klinickým testom, sa darí mimoriadne dobre, o čom svedčí aj jeho aktuálny pokrok. Portál GizChina informuje, že pacient dokáže ovládať počítačovú myš len svojimi myšlienkami. Tento úžasný úspech môže úplne zmeniť spôsob, akým ľudia interagujú s technológiami. Úspech navyše predstavuje veľký pokrok v oblasti neurovedy.

Elon Musk dokonca verejnosť bližšie informoval o dosiahnutých úspechoch, pričom dodáva, že pacient sa zotavil bez akýchkoľvek vedľajších komplikácií. Musk dodáva, že najbližším cieľom je získať čo najviac kliknutí na všetky tlačidlá myši iba pomocou mysle, ako aj používanie funkcie kliknúť a potiahnuť, kedy je potrebné stlačiť myš a nechať stlačenú.

Neuralink Elona MuskaZdroj: MashableIndia
Neuralink Elona Muska

Prvému ľudskému pacientovi sa v rámci prelomovej liečby vložil malý čip do mozgu, ktorý je schopný detegovať a dešifrovať mozgovú aktivitu. Vďaka tomu sa pacient mohol naučiť ovládať počítačovú myš, čomu predchádzala séria pokynov a kalibrácia. Až následne bol schopný svojou vlastnou mysľou ňou pohybovať.

Dôsledky schopnosti ovládať počítačovú myš iba mysľou sú veľmi rozsiahle. Okrem poskytovania nových príležitostí pre ľudí so zdravotným postihnutím môže zlepšiť to, ako každodenne interagujeme s technológiami. Možnosti sú doslova neobmedzené.

Pokiaľ by ste však boli celkom zdraví, dali by ste si implantovať takýto čip?

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.