7. januára 2020 predstavil Nikon na CES v Las Vegas novú digitálnu full-frame zrkadlovku, ktorú sme si o deň neskôr mohli pozrieť a na pár minút vyskúšať priamo v Bratislave, kde sa konalo lokálne predstavenie.

Nikon D780 je nástupcom obľúbeného modelu D750, pričom ponúka extra dávku inovácií a časť techniky, ktorú používa aj skvelá bezzrkadlovka Nikon Z6 (recenzia – TU). Prvý dojem je veľmi dobrý, ale v rukách sme mali túto novinku iba pár minút, takže reálne poznatky a závery si necháme až na redakčný test, na ktorý sa už teraz veľmi tešíme.

Prvé poťažkanie novinky v nás zanechalo príjemné pocity z pohľadu ergonómie, ktorá je už klasicky výborná a ovládacie prvky sú presne tam, kde ich používateľ zariadení Nikon očakáva, no pár zmien sa predsa len udialo (pozor, D780 nemá integrovaný blesk). Páči sa nám, že nový model disponuje samostatným tlačidlom nastavenia citlivosti ISO nad spúšťou a tlačidlom rýchleho nastavenia „i“ s možnosťou prispôsobenia. V predošlej generácii (aj v iných zariadeniach) sa dalo nastavenie ISO prideliť tlačidlu nahrávania videa, ale táto možnosť nám vyhovuje viac. Nikon D780 má základ tela z horčíkovej zliatiny a všetky komponenty sú precízne utesnené, vďaka čomu je tento model odolný voči (bežným) pádom, vode a prachu.

Nikon D780 využíva bajonet Nikon F

O špičkové zábery sa stará BSI CMOS snímač s rozlíšením 24,5 Mpx (rovnaký snímač RGB s rozlíšením 180 000 pixelov a pokročilý systém detekcie motívu ako pri modeli D850), citlivosť ISO na úrovni 100/51 200 (rozšíriteľné na 50 až 204 800) a spomenúť musíme aj pozoruhodný čas uzávierky 1/8000s, ktorý fotografom poskytuje flexibilitu pri synchronizácii s bleskami Nikon a pod. Zaujímavosťou je aj to, že čas uzávierky je možné natiahnuť až na 900 sekúnd, čo je ideálne na zachytenie dramatických svetelných stôp, nočnej oblohy a nočných panorám. Ešte dodajme, že extra rýchle spracovanie obrazu má na starosti výkonný procesor Exspeed 6, ktorý využíva aj Nikon Z6/Z7.

Špeciálne funkcie: Zmeňte negatívy alebo diapozitívy nasnímané na 35 mm filme na digitálne súbory s rozlíšením 24 Mpx. Potrebujete na to len fotoaparát D780, voliteľný adaptér na digitalizáciu filmov ES-2 a objektív Micro-NIKKOR.

„Platí pravidlo, že neexistujú žiadne pravidlá. Nedovoľte ničomu, aby sa postavilo medzi vás a vašu víziu. D780 vám poskytne všetko, čo očakávate od digitálnej jednookej zrkadlovky profesionálneho kalibru a ešte niečo navyše. Čistý obraz. Dlhú výdrž batérie. Odolnú konštrukciu. Plus dva rýchle a spoľahlivé systémy automatického zaostrovania, fenomenálnu schopnosť sledovania objektu, široký rozsah citlivosti ISO a ešte viac. Momentky alebo pripravená scéna. Statické snímky alebo videosekvencie. Táto plnoformátová digitálna jednooká zrkadlovka nezaváha.“

To ale nie je všetko, Nikon D780 sa vyznačuje aj rýchlym systémom hybridného automatického zaostrovania pri fotografovaní so živým náhľadom (Live View) a rýchlym 51-bodovým systémom automatického zaostrovania s fázovou detekciou na snímanie s použitím hľadáčika (51 ostriacich bodov, z toho 15 krížového typu). V režime živého náhľadu pracuje vysoko presný AF systém s 273 AF bodmi na snímači a s funkciou detekcie očí – rovnaký systém, aký využíva Nikon Z6 (pri fotografovaní so živým náhľadom systém Hybrid-AF s 273 bodmi pokrýva približne 90 % záberu vodorovne a približne 90 % zvislo).

Systém Hybrid-AF s 273 bodmi je citlivý až do -4 EV pri snímaní s objektívom so svetelnosťou f/2 alebo väčšou. V prípade skutočne tmavých scén môžete aktivovať funkciu Low-Light AF a fotografovať až do -6 EV s automatickou expozíciou. Páči sa nám, že pri fotografovaní v režime živého náhľadu dokáže inteligentný systém Hybrid-AF vybavený funkciou AF s detekciou očí zaostriť na oči objektu – a udržať ich zaostrené. Či už je v zábere objekt sám alebo ako súčasť davu. Pomocou multifunkčného voliča môžete vybrať, na ktoré oko sa má zaostriť a fotoaparát bude udržiavať zaostrenie aj v prípade, že sa objekt neustále pohybuje. Túto funkciu určite overíme aj v praxi.

Veľmi dôležité je aj rýchle sériové snímanie, ktoré zvyšuje univerzálnosť tohto fotoaparátu – najmä ak fotografujete rýchlo pohybujúce sa objekty, športové udalosti a pod. Novinka dokáže zachytiť 7 snímok sa sekundu v režime snímania cez hľadáčik a 12 snímok za sekundu v režime nehlučného fotografovania pri snímaní so živým náhľadom (live view).

Ako nadpis článku napovedá, Nikon D780 poteší každého kreatívca, a preto sa nezabúda ani na video. Novinka používa rozlíšenie obrazového snímača 6K na vytvorenie záznamu s ultravysokým rozlíšením 4K/UHD pri 30p/25p/24p (s nulovým faktorom orezania) + FullHD (1920 × 1080 –120p/100p/60p/50p/30p/25p/24p). Tvorcovia videí môžu používať aj externý videorekordér na zachytenie bohatých záberov HLG HDR (Hybrid Log Gamma), ktoré možno zobraziť priamo na kompatibilnom televízore alebo monitore (dostupný je aj N-Log). Samozrejmosťou je aj možnosť tvorby profesionálnych time-lapse videí.

Fotografie a videá sa ukladajú na dve SDXC karty typu UHS II

Jordi Brinkman, produktový manažér pre spoločnosť Nikon Europe, hovorí: Mnohí fotografi milujú digitálne jednooké zrkadlovky a čakali na model ako D780. Ak ste milovníkom DSLR a chcete snímať filmy aj fotografie, je to ideálne riešenie. Ak chcete vstúpiť do sveta mirrorless, máme systém Z! Bez ohľadu na to, ktorý systém tvorcov upúta, sme nadšení, že môžeme ponúknuť všestrannosť, ktorá im dovoľuje tvoriť bez obmedzení.“

Okrem dobrej ergonómie a ovládacích prvkov sú dôležité aj zobrazovacie jednotky a hľadáčik. Optický hľadáčik s 0,70-násobným zväčšením poskytuje široké zorné pole a 100-percentné pokrytie obrazu. Výklopný a plne dotykový LCD displej (3,2“) ponúka rozlíšenie 2 359 000 bodov, 170° pozorovací uhol a 11 stupňov regulácie jasu + vyváženie farieb. Displej je výklopný iba v určitom rozsahu, pričom nás trošku mrzí, že sa nedá nastaviť do selfie režimu, čo by určite potešilo tvorcov vlogov a pod. videí.

Špičkový stroj musí ponúkať špičkovú konektivitu. V tomto prípade je základom Wi-Fi (možnosť posielania údajov priamo do PC) a Bluetooth, ku ktorým sa pripája USB-C konektor, HDMI (typ C), zvukový vstup (priemer 3,5 mm, podpora napájania pomocou konektora), zvukový výstup (priemer 3,5 mm) a konektor pre príslušenstvo. Samozrejmosťou je aj komunikácia s aplikáciou Nikon SnapBridge, vďaka ktorej môžete sťahovať súbory alebo ovládať fotoaparát v režime diaľkovej spúšte a náhľadu.

Nikon má v ponuke aj dva nové objektívy: F-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8 E FL ED SR VR pre fotoaparáty DSLR a NIKKOR Z 70 – 200 mm f/2,8 VR S pre mirrorless fotoaparáty Nikon Z

Na záver batéria a jej výdrž. Nikon D780 disponuje batériou s označením EN-EL15b, ktorá by mala ponúknuť výdrž na úrovni približne 2300 snímok. V tejto chvíli je to iba číslo, ktoré udáva výrobca, reálny údaj sa dozvieme až počas testu.

V balení nájdete 

Krytka tela BF-1B, gumená očnica DK-31 (dodáva sa nasadená na fotoaparáte), nabíjateľná lítium-iónová batéria EN-EL15b s krytom kontaktov, nabíjačka MH-25a (dodáva sa so zástrčkovým adaptérom alebo napájacím káblom, ktorého typ a tvar závisí od krajiny alebo oblasti predaja), krytka okuláru hľadáčika DK-5, USB kábel UC-E24, popruh AN-DC21. Rozmery zariadenia: 143,5 × 115,5 × 76 mm (telo). Hmotnosť zariadenia: 840 g s batériou a pamäťovou kartou SD (len telo fotoaparátu).

Ceny a dostupnosť

  • Nikon D780 bude oficiálne dostupný: od 23.1.2020
  • Základná cena (telo): 2339 eur
  • Zostava Nikon D780 + AF-S 24-120 mm f/4 VR: 2859 Eur

Za pozvanie na predstavenie ďakujeme spoločnosti: NIKON Slovensko

Zdroj: Vlastné / Nikon

Prečítajte si aj:

Priblížte si svet s novým superzoomom COOLPIX P950

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE