Emulácia je kľúčom k zachovaniu a pripomenutiu si histórie videohier a predovšetkým k ich opätovnému sprístupneniu.

Preto je vždy potešujúce, keď sa emulátory dostanú na platformu Android. Citra je emulátor pre Nintendo 3DS a roky je k dispozícii pre stolné počítače. Najnovšie však tím Citra vydáva aj oficiálny port pre Android.

Citra Nintendo Emulator

Zdroj: AndroidPolice

Citra dlhodobo pracuje na podpore platformy Android a počas rokov sa objavili rôzne neoficiálne verzie, ktorých používanie nemuselo byť práve najpohodlnejšie. Nový oficiálny port si prepožičiava kód z Dolphin pre Android, emulátoru Nintendo Yuzu a ďalších projektov.

Aktuálne Citra podporuje funkciu Just-in-Time (JIT), asynchrónnu emuláciu GPU a ďalšie funkcie, ktorých výsledkom je plynulý herný zážitok na moderných vlajkových Android zariadeniach.

Citra Nintendo Emulator

Zdroj: AndroidPolice

Existuje tiež niekoľko funkcií, ktoré nesúvisia priamo s emuláciou, ale výrazne zlepšujú herný zážitok v systéme Android. Hry majú prístup k fotoaparátu, mikrofónu a akcelerometru telefónu rovnako ako pri natívnom hardvéri. Citra môže dokonca vkladať text do hier pomocou vlastnej systémovej klávesnice Android.

Citra v súčasnosti funguje iba na 64-bitových zariadeniach so systémom Android 8.0 Oreo alebo vyšším, s podporou OpenGL ES 3.2 alebo vyššou.

Citra Nintendo Emulator

Zdroj: AndroidPolice

App Store

Zdroj a titulný obrázok: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

5 najlepších emulátorov operačného systému Android pre rok 2019

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.