Nintendo si vždy šlo svojou vlastnou cestou. Spoločnosť patrila medzi pionierov na trhu herných konzol a stanovila kurz, akým sa herný priemysel počas ďalších rokov uberal. Dnes je však situácia trochu iná a najnovšia herná konzola, Nintendo Switch, je zariadenie, aké herný priemysel ešte nevidel a možno ani neuvidí. Otestovali sme ho.

Segment videohier môžeme dnes rozdeliť do dvoch kategórií. V prvej sú počítače, PlayStation a Xbox. Rozdiely medzi týmito zariadeniami sa postupne stierajú. V druhej kategórii je Nintendo, ktoré sa vždy snaží inovovať a experimentovať s nápadmi, ktoré nemusia automaticky zaručovať úspech. Bolo tomu tak aj v prípade prenosnej konzoly Nintendo 3DS, ktorá prišla s konceptom 3D obrazu, ktorý vidíte aj bez okuliarov. 3D efekt nezaujal, avšak ostatné aspekty, ako sú dva displeje, sa nakoniec podpísali pod celkový úspech konzoly. Nintendo experimentovalo aj v prípade konzol Wii a Wii U, ktoré boli určené do obývačky a experimentuje aj dnes s novinkou, ktorej meno je Nintendo Switch.

Dva svety v jednom zariadení

Najväčším lákadlom Nintenda Switch je jeho transformovateľnosť. Základom tejto konzoly je 6,2-palcový mini tablet s HD displejom a procesorom NVIDIA Tegra X1. Tento procesor poháňa aj multimediálne zariadenie NVIDIA SHIELD TV, o ktorom sme písali v minulých vydaniach nášho magazínu. Nintendo však zakomponovalo rovnaký čip do prenosného zariadenia, ktoré jednoducho premeníte na hernú konzolu do obývačky. Stačí ho vložiť do dokovacej stanice.

6,2-palcová obrazovka sa môže niekomu máliť, avšak pravdepodobne ide o optimálnu veľkosť s prihliadnutím na fakt, že herné ovládače pripojíte k bokom hernej konzoly. Pri používaní Nintenda Switch sme si zaspomínali na rôzne príslušenstvá, ovládače pre iPad mini, ktoré fungovali v podstate na rovnakom princípe. Hrať na takmer 8-palcovom iPade mini s ovládačom po bokoch však nebolo úplne pohodlné. Nintendo Switch je na tom lepšie a na konzole sa nám hralo pohodlne bez ohľadu na to, či sme sedeli, stáli alebo ležali v posteli. Je však možné, že si chvíľu budete na jeho väčšiu šírku zvykať.

V prípade hrania na veľkej televíznej obrazovke stačí oba bočné ovládače jednoducho odpojiť a konzolu vložiť do dokovacej stanice, ktorá je pripojená do elektrickej siete a HDMI káblom k televízoru. V priebehu pár sekúnd sa obraz z 6,2-palcového displeja presmeruje do TV obrazovky a nakoľko sa konzola prepne do výkonnejšieho režimu, môžete hrať v rozlíšení až Full HD.

Hlavné lákadlo Nintenda Switch? Rozhodne jeho variabilita

Dva gamepady v jednom ovládači

Na Nintende Switch sa nám páči aj to, že podľa toho, akú hru hráte, si z dvoch ovládačov spravíte jeden, pričom použijete priložené príslušenstvo. Alebo dáte každú časť ovládača inému hráčovi a môžete rovno hrať dvaja. Tak to funguje v rámci pohybových mini-hier alebo titulov, ako je Mario Kart. Inak povedané, ak chcete hrať na ovládanie náročnejšie tituly, z dvoch častí ovládača si spravíte jeden gamepad s množstvom tlačidiel. Vybrané hry, ktoré si vystačia s menším počtom ovládacích prvkov, si však na jednom Switchi zahrajú aj dvaja hráči, a to bez nutnosti kupovať ďalší ovládač.

Mobilita na úkor výkonu

Switch je úžasné zariadenie, čo sa variability používania a hrania týka. A aktuálne ide aj o najlepšie zariadenie pre potreby mobilného hrania. Nároční hráči, ktorí chcú hrať na cestách a nestačia im hry pre smartfóny, či tablety, si Switch pravdepodobne zamilujú. Ide totiž o výkonné zariadenie, ktoré má potenciál priniesť množstvo kvalitných hier, ktoré si budete môcť užiť počas cestovania a následne po príchode domov pokračovať tam, kde ste skončili. Musíme uznať, že to má svoje čaro. Žiadna synchronizácia uložených pozícií, riešenie kompatibility, či potreba pripojenia do internetu. Na Switchi môžete hrať bez ohľadu na to, kde ste.

Switch zaujme aj spracovaním ovládačov

Na druhej strane, Switch nedosahuje výkon priamej konkurencie, ktorou je PlayStation 4 a Xbox One. Otázkou teda ostáva, aké hry budú pre konzolu od Nintenda dostupné, a to najmä od výrobcov tretích strán. Trochu sa obávame, aby vývojári, ktorí vyvíjajú hry pre viacero platforiem súbežne, neprestali podporovať Switch práve kvôli nedostatku výkonu. To však ukáže až čas. Switch má skvelý potenciál a keď ponúkne všestrannú a bohatú hernú knižnicu, môže sa stať hitom.

Žiadne aplikácie, drahšie hry aj príslušenstvo

Je škoda, že Switch aktuálne neponúka žiadne aplikácie. Pokiaľ si ku konzole nekúpite hru, tak sa pravdepodobne budete nudiť. Nevyužijete ju pre žiaden iný účel. Nemá internetový prehliadač, ani prehrávač hudby či videa. Vnútorné úložisko má 32 GB, ďalší priestor zaobstará microSD karta. Konzola vydrží v mobilnom režime cca 3 hodiny hrania, nabíja sa pomocou USB-C portu alebo vložením do dokovacej stanice.

Potenciálnych záujemcov môže odradiť vyššia cena konzoly, ktorá je na úrovni 330 eur. Ak hrávate na cestách minimálne, potom sa vám asi viac oplatí kúpiť Xbox One či PS4. Nintendo má aj vyššiu cenu samotných hier. Je tiež škoda, že priložený držiak na ovládače nemá funkciu nabíjania. Úplne rovnaké príslušenstvo, avšak s funkciou nabíjania, predáva Nintendo samostatne.

Cena: 330 EUR
Zapožičal: NAY

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit