Toto je zatiaľ najnižšia Nokia z portfólia smartfónov tejto značky. Telefón neponúka žiadne špeciálne funkcie. Vo výrobe si dali záležať na kvalitnom spracovaní. Zadná strana je polykarbonátová a nepriťahuje otlačky. Rovnako tak ani škrabance a je podstatne odolnejšia ako bežné plasty.

Bočné hrany sú zosilnené hliníkovým rámom, takže telefón aj niečo vydrží. Ochranné sklo má zaoblené hrany. Predná strana nie je ničím výnimočná a dotykové tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené. To je škoda, pretože pri odraze svetla alebo zlých svetelných podmienkach nie je jednoduché nahmatať dotykovú plochu.

Vzhľadom na to, že ide o 5″ displej, je telo menšie a výrobca umiestnil tlačidlá na ovládanie hlasitosti takmer nahor bočnej hrany. Tesne za týmto dvojitým tlačidlom je tlačidlo na vypnutie. Obe majú jemne zbrúsené hrany a vyzerá to pekne. My sme mali na test verziu v čiernej farbe a tá vyzerala skôr obyčajne.

Keby sme si ho kupovali, zamerali by sme sa na inú farbu. Fotoaparát je zapustený do tela smartfónu, ale má oválne lemovanie šošovky aj LED blesku. Spodná hrana má microUSB konektor, horná 3,5 mm konektor na slúchadlá, tu nie sú žiadne špeciality, ale zaužívaná klasika.

Model telefónuNokia 3
Operačný systémAndroid 7.1.1, zabezpečenie 5. 9. 2017
Formát SIM karty (modely DUOS)Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6737 , 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1080
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / HD, 25 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria/kapacitanie, 2630 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 71 × 9 / 138
KonektormicroUSB
Cena [EUR s DPH]139
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score27168
PCMark for Android – Performance2599
3DMark Sling Shot – Total score107
Graphic86
Physics685
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť1/5
Výdrž2/5

Zaujímavosťou je polarizovaný displej. Je podstatne lepšie čitateľný na slnku ako pri iných smartfónoch v tejto cenovej relácii. Nie je to síce na úrovni AMOLED displeja, ale táto úprava pomohla.

Výkon tohto modelu je naozaj na hrane použiteľnosti. Tu sa išlo predovšetkým na cenu a my to chápeme. Netvrdíme, že je to zlý telefón, avšak je to úplný základ. Procesor na úrovni 1,3 GHz je tak akurát na systém a takpovediac pracovné aplikácie, no už aj webový prehliadač dáva MediaTeku zabrať. Najviac nám pri testovaní prekážalo 2 GB RAM. V praxi to vyzerá tak, že pri prepínaní aplikácií alebo zdieľaní potrebujete 2 – 3 sekundy, kým sa vám opäť zobrazia ikony alebo obsah.

Fotenie je oblasť, kde vyniká podstatne lepšie. Je tu vodováha aj výškové zameranie, možnosť rozdeliť obraz na tretiny a fotoaparát rýchlo fotí. Rýchlejšie ako niektoré dvojnásobne drahšie telefóny. Problematické bolo vyváženie bielej. Expozícia bola niekedy príliš presvetlená. Pri manuálnom ostrení potrebuje smartfón asi 1,5 sekundy, ale po zaostrení spraví peknú fotografiu. Platí to aj pre makro fotky.

Hodnotenie
+ kvalitné spracovanie,
+ čistý Android,
+ kvalita fotiek v rámci tejto cenovej triedy,
– nevhodný na hry, pomalý procesor

Cena: 139 EUR
Zapožičal: HMD Global (Nokia)

Verdikt
Nokia 3 je smartfón, ktorý celkom dobre fotí. V tejto triede sme príliš do kvality fotiek nevŕtali. Večerné a tmavšie majú rezervy, pri dennom svetle aj pod mrakom však spravíte pekné fotky. Kvalitné spracovanie a super cena, to sú hlavné argumenty pre tento model. Škoda chýbajúceho snímača odtlačkov. Aj keď má 2630 mAh batériu, vydrží maximálne deň používania.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov Nokia, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.