Na slovenský trh prichádza ďalší z nástupcov minuloročných úspešných modelov inteligentných telefónov z portfólia HMD Global. Nokia 5.1 prináša elegantný dizajn, už tradične aj čistý operačný systém Android a samozrejme nechýba množstvo inovácií. Odporúčaná cena je 199 € vrátane DPH.

Úspešný model z minuloročného portfólia HMD Global, inteligentný telefón Nokia 5, má od dnešného dňa na slovenskom trhu dostupného svojho nástupcu. Novinka nesie označenie Nokia 5.1 a prináša množstvo vylepšení, medzi ktoré patrí FullHD+ displej s pomerom strán 18:9, vyšší výkon alebo 16 MPx hlavný fotoaparát. Odporúčaná cena zariadenia je 199 € s DPH

Elegantný dizajn a moderný pomer strán

Nokia 5.1 ponúkne kompaktnú a zároveň decentne štýlovú konštrukciu, ktorou nadväzuje na klasický dizajn modelu z minulého roku. Telo je vyrobené z jedného bloku hliníkovej zliatiny 6000 procesom pozostávajúcim z 33 krokov zahŕňajúcich obrábanie, eloxovanie a leštenie. Výsledkom je odolná konštrukcia s elegantným matným povrchom, vďaka ktorému sa telefón zároveň príjemne drží.

Aby si zákazníci mohli pohodlne zobraziť čo najviac obsahu, ponúkne displej s moderným pomerom strán 18:9 a jemným FullHD+ rozlíšením o 0,3“ dlhšiu uhlopriečku než predchodca, teda 5,5“. Telo je naopak o 2 mm užšie a pozornosť bola venovaná aj zaobleným rohom rámčeka displeja, ktoré kopírujú líniu telefónu. Nová Nokia 5.1 bude dostupná v modrom a neskôr aj čiernom farebnom prevedení.

Telefón poháňa osemjadrový procesor MediaTek Helio P18 s taktom 2.0 GHz, vďaka ktorému ponúkne Nokia 5.1 až o 40 % viac výkonu oproti minulej generácii. Pamäť zariadenia má kapacitu 2 GB, interné úložisko potom 16 GB. O kvalitné fotografie sa postará inovovaný hlavný fotoaparát so 16 MPx snímačom a fázovým automatickým zaostrovaním, selfie zase zaistí širokouhlý predný fotoaparát. Čítačka odtlačkov prstov sa tentokrát nachádza na zadnej strane a telefón zvládne aj bezpečné a jednoduché NFC platby pomocou Google Pay.

Čistý, bezpečný a vždy aktuálny Android

Už tradičným poznávacím prvkom inteligentných telefónov z dielne HMD Global je čistý Android. Po vzore vybraných, tento rok predstavených modelov, je aj Nokia 5.1 zaradená do programu Android One. Vďaka nemu ponúkne softvér, ktorý je starostlivo a kvalitne vyladený v spolupráci so spoločnosťou Google. Novinka bude taktiež tri roky dostávať mesačné bezpečnostné aktualizácie a po dobu dvoch rokov pravidelné aktualizácie operačného systému. Vďaka tejto skutočnosti sa jedná o jeden z najbezpečnejších telefónov s podporou najnovších funkcií ako napr. Google Assistant, Google Lens, Picture-in-Picture, Android Instant Apps alebo Google Photos s neobmedzeným úložiskom fotografií vo vysokej kvalite.

Nokia 5.1 sa aktuálne dodáva so systémom Android Oreo, je však samozrejme pripravená na príchod najnovšieho Android P.

Značky: