Zameranie tohto smartfónu je skôr na fotoaparát a spracovanie. Patrí medzi základné modely, ktoré však vždy ponúkajú niečo navyše, rovnako ako Nokia 5.4.

Tu je to hlavne o fotografovaní so 48 Mpx fotoaparátom, na zadnej strane je celkovo štvorica objektívov. Okrem snímača hĺbky je tu ultraširokouhlý snímač s rozlíšením 5 Mpx a makroobjektív s rozlíšením 2 Mpx. Dá sa použiť už od vzdialenosti 4 cm.

Pri nakrúcaní videa sa dá použiť špeciálny režim Kino s manuálnou úpravou parametrov. Pri bežnom videu môžete využívať priblíženie, prepnutie na ultraširokouhlý objektív však nie je podporované. Video sa s ním dá nakrúcať, treba sa naň ale prepnúť ešte pred samotným nahrávaním.

Spracovanie je prvotriedne, na to si značka potrpela už od svojho návratu do segmentu smartfónov s Androidom. Má oblé tvary a hladkú zadnú stranu s efektovým tieňovaním.

Fotoaparáty sú umiestnené v kruhovom lemovaní, ktoré je vystúpené nad zadný kryt. Telefón sa nekýve ani pri použití na stole. Kruhový výrez je vľavo na displeji a prakticky si ho ani nevšimnete, hoci nie je najmenší.

Nabíjanie cez USB-C je už štandardom aj v tejto triede, no je tu podpora len pre 10 W nabíjanie. Chválime použitie 4000 mAh batérie, ale nabíjanie mohlo byť rýchlejšie.

S procesorom Snapdragon 662 a touto batériou to bude na takmer 2 dni výdrže. Spravidla celý deň a doobedie nasledujúceho. Potom už bude treba nabíjať, a to aj kvôli tomu, že je tu pomalšie nabíjanie a treba mu dať čas vyše dvoch hodín.

Systém ako taký je úplne holý a Nokia dodnes používa najčistejší Android, aký môžete vidieť. Telefón sa dá dobre používať a dokonca aj pri fotení je dostatočne rýchly.

Kapacita 64 GB by mohla postačovať, no komu nie, je tu skutočná Dual SIM funkcionalita a nemusíte sa o slot na pamäťovú kartu deliť s druhou SIM od operátora. Audiokonektor je na hornej hrane a na prehrávanie z reproduktora je tu mono reproduktor na spodnej.

Ako vidno, Nokia postupne vylepšuje svoje série a toto je už štvrtá generácia série 5. V tejto triede s ním spravíte dobré fotky, hoci motorola moto g30 s rovnakou cenovkou má navrch. Kto má ale rád značku Nokia, je to dobrá voľba. My sme ju testovali s Androidom 10, no výrobca garantuje dostupnosť Android 11 aj pre tento smartfón. K tomu samozrejme, ako je už u Nokie zvykom, aj pravidelné mesačné aktualizácie bezpečnosti.

Nokia 5.4 Zdroj: Nokia
Nokia 5.4

Páči sa nám

  • Nádherný a symetrický dizajn
  • Kvalita fotografií cez deň
  • Rýchlosť aplikácie Fotoaparát
  • Celková rýchlosť telefónu

Nepáči sa nám

  • Iba základný mono reproduktor
  • Nabíjanie s max. výkonom 10 W

Verdikt

Nokia 5.4 zaujme cenou. To inak Nokie vždy. Kto chce čistý Android, teda naozaj čistý Android, toto je správna voľba. Zároveň získate kvalitný servis a pravidelné aktualizácie. Je to dobrý telefón do 200 eur, ale iba 10 W nabíjanie pri 4000 mAh batérii považujeme za nevýhodu. Toto počas testovania nebolo možné prehliadnuť

Cena: 189 €

Zapožičal: Nokia

Technické parametre:

Model telefónuNokia 5.4
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 3. 2021
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 662 8-jadrový, 2 GHz
Displej, frekvencia, HDRLCD IPS, 60 Hz, nemá
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,39 / 720 × 1560
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack4.2, BGN, áno, do 512 GB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet48 Mpx, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 76 × 9 / 181
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 10 W
Cena189
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score181664
PCMark for Android – Work 2.06205
3DMark Wild Life – Total374
Hodnotenie 
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
  • Nokia 5.4 Zdroj: Nokia
  • Nokia 5.4 Zdroj: Nokia
  • Nokia 5.4 Zdroj: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.