Ide o modely Nokia 2.1, Nokia 3.1 a Nokia 5.1, ktorými pokračuje v inovovaní svojej zabehnutej série. Inovácií sa ale nedočkal USB port. Nabíjanie je cez starý microUSB konektor.

Ako sme si už na skoršie uvedených smartfónoch všimli, ide o modely označované aj ako The New Nokia. Chváli sa najmä čistým Androidom, prémiovým spracovaním v základnej triede a dizajnom. Ani jedno výrobcovi nemožno uprieť.

Aj preto je svetovou jednotkou na trhu s tzv. feature phones a svetovou päťkou v kategórii smartfónov. Dnešné predstavenie z Moskvy, nebolo zvolené náhodou. Toto je jeden z jeho najvýznamnejších trhov. Bude sa naň sústrediť aj naďalej. Avšak smartfóny tejto značky, si môžete zakúpiť až v 200 krajinách sveta.

Nokia 2.1

Najlacnejšia Nokia 2.1 prichádza s procesorom Snapdragon 425, ktorý má v sebe kombinovať primeraný výkon a nízku energetickú náročnosť. Aj vďaka tomu by mal smartfón vydržať reálne dva dni na batériu. Uvidíme v praxi, keď ho budeme testovať.

Jedno z najzaujímavejších vlastností je súprava dvoch reproduktorov, nad a pod displejom. Stereo reproduktory je vždy vlastnosť, ktorú na smartfónoch oceňujeme, uvidíme, ako budú hrať a aký z nich budeme mať pri tomto low-ende zážitok. Telo je z polykarbonátu sa výrobca sa aj pri tento triede zameral na dizajn. Nie nadarmo, smartfón je určený mladým, ktorí si práve na tento prvok potrpia.

Telo je z polykarbonátu, takže by mal byť odolnejší proti škrabancom podstatne viac ako v prípade bežného plastu. Android Oreo Go Edition výrobca zvolil práve kvôli tomu, aby aj na menej výkonnom CPU umožnil čo najplynulejšie používanie smartfónu. Displej má 5,5“ a HD rozlíšenie.

Na trh sa dostane v júli a jej odporúčaná cena je 115 USD.

Nokia 3.1

Vyznačuje sa opäť prémiovým dizajnom a telefón je naozaj veľmi pekný. Jedným z takýchto prvkov je 2.5D displej. Teda ochranné sklo Gorilla Glass, ktoré po bokoch zahnuté. Displej má trochu menší. Tu je použitý 5,2“ HD+ displej a navyše s pomerom strán 18:9. Operačný systém Android One je zárukou pravidelných aktualizácií a toho, že v systéme nebudete mať nainštalované aplikácie, ktoré by ho zbytočne spomaľovali.

Skutočne čistý Android presne tak, ako ho máte radi. Procesor MediaTek 6750 je typicky low-endový procesor. Umožní ale využiť 13 Mpx snímač na fotografovanie. Nebude chýbať NFC a dostupné sú dve pamäťové verzie. Na trh sa dostane takisto v júni tohto roku.

Odporúčaná cena je 139 EUR za verziu 2 / 16 GB a 169 EUR za verziu 3 / 32 GB.

Nokia 5.1

Najvybavenejší model zo všetkých prichádza s extra prepracovaným hliníkovým telom. Nokia už v minulosti potvrdila, že na spracovaní hliníkových modelov si dáva do detailu záležať. Podľa nás ide o najkrajší smartfón z trojice. Je to tak trochu logické, je zároveň aj najdrahší.

5,5“ displej s Full HD+ rozlíšením a pomerom strán 18:9. Procesor MediaTek Helio P18 je už zo série, ktorú môžeme považovať za výkonnejšiu. Jeho maximálna frekvencia je 2 GHz. Na fotografie sa dá použiť 16 Mpx fotoaparát s fázovým zaostrovaním.

Dostupný bude od júla. Vo verzii 2 /16 GB bude stáť 189 EUR a za 3 /32 GB verziu zaplatíte 219 EUR.

Prečítajte si aj:

Nokia X6 oficiálne: Prvý model značky, ktorý ponúkne výrez v displeji

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.