Minulý rok zažalovala fínska Nokia firmu Apple na európskych aj amerických súdoch. Dovedna šlo o 32 prípadov zneužitia patentov.

V máji sa firmy dohodli na vyrovnaní mimosúdnou cestou. Ako prvú splátku tak Nokia teraz dostala dve miliardy dolárov. Keďže Apple Nokii platí, evidentne tým priznáva svoju vinu. Nie je to prvý krát, čo kalifornský gigant používal patenty a technológie vyvinuté inými firmami bez licencie a platenia.

Nokia sa súdila kvôli 32 patentom, ktoré firma Apple používala vo svojich zariadeniach bez licencie a bez kompenzácie. Jednalo sa o patenty v oblasti displejov, zobrazovacích technológií, dizajnu antény, softvéru, používateľského prostredia, čipsetov, kódovania videa, atď.

Okrem dvoch miliárd dolárov, ktoré Nokia dostala ako prvú časť kompenzácie, sa firmy dohodli aj na ďalšej spolupráci. Nokia bude pre Apple dodávať niektoré prvky sieťovej infraštruktúry a Apple bude predávať produkty „digitálneho zdravia“ od Nokie vo svojich fyzických aj online obchodoch. Firmy budú spolupracovať na ďalšom vývoji produktov „digitálneho zdravia“.

Okrem toho, že dve miliardy v hotovosti výrazne polepšili finančnú rovnováhu Nokie v roku 2017, Nokia si s touto dohodou zlepšila aj dlhodobú perspektívu vďaka výhodnej dohode o licencovaní technológií. Navyše, keďže sa vyhli dlhším súdnym sporom, Nokia tak ušetrí zhruba 100 miliónov dolárov ročne, ktoré by inak išli na náklady spojené s právnikmi a celým procesom.

Zdroj: ZDNet

Syndróm pyšnej princeznej. Apple patria zisky, a nám ostatným dane a robota