Pracovať z domu je trochu iné, ako v bežnej kancelárii. O to horšie, ak nemáte poriadny notebook, na ktorom by ste zvládali všetku potrebnú prácu.

Možno ste doteraz mali nejaký základný notebook, vhodný na občasné zapnutie, na pozretie správ a fotiek.

Doba sa mení a vy na ňu môžete reagovať. Drahšie notebooky, označované ako biznis alebo pre profesionálov, majú svoje opodstatnenie. Majú totiž technológie, ktoré vám zabezpečia dôveryhodný nástroj na prácu. Jednak je tu potrebná ochrana vašich a pracovných dát, no a zabudnúť nesmieme ani na GDPR.

Môžeme vám tvrdiť, že na prácu stačí nejaký notebook s Windows 10, no sami viete, že to celkom tak nie je. Potrebujete rýchly a najmä spoľahlivý stroj, ktorý bude mať ochranu hackerom a napadnutiu napríklad po sieti alebo cez BIOS. Pri notebookoch na doma sa o týchto technológiách budeme baviť len ťažko, aj preto sú lacnejšie. Na oddychové využitie toto až tak nepotrebujete. Keď ale firemné dáta opustia firmu, čo v prípade home office určite, nebude zamestnávateľovi jedno, kde a akým spôsobom ich používate.

Nakoniec, vy budete tí, čo sa rozhodnú, na čom chcú pracovať. Máme pre vás tipy na notebooky HP, ktoré spĺňajú bezpečnostnú politiku a sú vhodné na prácu. A vám poskytnú nástroj, pri ktorom vám neprasknú nervy z neustálych problémov s operačným systémom, ťažkosťami s ovládačmi, nefunkčnou kamerou pri video konferencii alebo nechceným odpočúvaním z vášho mikrofónu.

Ktoré sú tie profesionálne?

Aby to nevyznelo tendenčne a zaujato – rýchly notebook vôbec nemusí byť zo segmentu biznis. Tento segmente sa ale to najmä v prípade tejto značky líši špecializovanými funkciami, napríklad ochranou BIOSu, podporou ovládačov a aktualizácií BIOSu, ochrany webovej kamery, podpory Skype for Business atď.

Nebudeme tvrdiť, že len značka HP má takéto notebooky. Profesionálne notebooky značky HP odporúčame minimálne zvážiť. Tu je niekoľko tipov. Všetky notebooky patria medzi dlhoročne podporované a vyvíjané série. To poznáte aj podľa písmena G a číslom, ktoré označuje jeho generáciu. Všetky notebooky sú s procesormi Intel.

Doba lesklých displejov bola kedysi na výslní. Takmer doslova a odrazov svetla od týchto displeja ste mali toľko, že bolo problém s nimi pracovať za slnečného svetla alebo pri stropnom bodovom osvetlení. Preto je na prácu vhodný notebook s matným displejom.

Napríklad HP EliteBook Folio 1040 G3, ktorý má ešte aj podsvietenú klávesnicu a 256 GB SSD disk. Nechýba NFC, napríklad na použitie s NFC kartou ako bezpečnostným prvkom na použitie notebooku alebo ochranu dát. Je to 14“ model vhodný aj na časté prenášanie. Všimnite si samostatný stĺpec klávesov na editovanie dokumentov.

Ak chcete mať veľký notebook na pracovný stôl s úplnou klávesnicou vo forme numerického bloku, je tu HP ZBook 17 G6. Toto už je pracovná stanica s vysokým výkonom ale najmä 17,3“ displejom. Na tomto už sa bude dať pozerať obsah oveľa lepšie. Dôležitým prvkom je grafická karta NVIDIA Quadro T1000.

Je určená na 3D a CAD aplikácie. Grafici a kreatívne tvoriaci používatelia alebo strihači videa – to je cieľová skupina tohto stroja. Najnovšie so super rýchlou Wi-Fi 6, veľkým počtom portov a takisto ani tu nechýba podsvietená klávesnica.

HP ProBook 430 G6 je oproti pôvodnému modelu vysoko prenosný. Hodí sa ako univerzálny stroj, ktorý si budete chcieť brať všade so sebou. Jeho cena je takpovediac ľudová a budete mať pracovný notebook za naozaj dobrú cenu. Je tu matný Full HD displej a samozrejme SSD disk na rýchly štart systému a spúšťanie aplikácií.

Prečítajte si aj:

Intel ukázal ďalšiu generáciu mobilných procesorov: Tiger Lake príde na trh tento rok

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.