Vždy keď dostaneme do redakcie konvertibilný notebook, sú naše reakcie a očakávania rozporuplné až napäté.

Tento raz nás ale nový Flip potešil, aj keď nepatrí medzi top modely na trhu. Práve naopak, usadil sa v spodnej cenovej relácii a ponúka veľmi dobrý používateľský zážitok. A to s cenou, pri ktorej si pokojne poviete, že chcete druhý počítač, ideálne na cestovanie.

Notebook má hliníkové veko, inak je z plastu. Opierka na ruky imituje hliník a má mierne zdrsnený povrch. Táto kombinácia sa nám páči. Hliník tu nie je potrebný a získate k dobru nejaké gramy na hmotnosti. Kĺb je pevný a displej sa nebude vyklápať pri zodvihnutí notebooku zo stola. Zároveň nevyžaduje silné úsilie na to, aby ste ho preklopili naopak.

Na klávesnici sa píše dobre, zvyknúť si treba len na malé šípky na kraji. Naopak veľký Shift a Enter budú dobre slúžiť pri písaní dlhších textov. Touchpad je nadrozmerný a dá sa dobre používať. Pri preklopení do režimu tabletu sa klávesnica vypne. Touchpad nie. Toto môže byť nepríjemné, stačilo by zapracovať na ovládačoch. V praxi to komplikuje používanie notebooku ako tabletu a pred preklopením ho musíte vypnúť cez kláves Fn + F9.

Počítač je tichý, je však pravda, že toto je skôr kancelárske zariadenie na prezeranie fotiek a videa. Nie na strih videa. Je tu procesor Pentium, na druhú stranu však plne postačuje na všetko, čo by ste od notebooku z hľadiska aktivít čakali. A treba dodať, že notebook vydrží takmer 11 hodín na batériu. V náročnejších podmienkach, keď viac pracujete ako šetríte energiou, je to do ôsmich hodín. Do školy a na cestovanie je to výborný stroj. Adaptér môžete nechať doma. A ani pri vyššej záťaži sa neprehrieva, čo je ideálne pri práci na kolenách.

Výrobca zvolil 64 GB disk, ktorý je akýmsi hybridom medzi flash pamäťou a skutočným SSD diskom. Na rýchlosť sme sa sťažovať nemohli, počítač bežal na Windows 10 hladko, rovnako tak sa aj rýchlo spúšťal. Páčila sa nám aj veľmi tichá klávesnica. Nech už Flip zoberiete kamkoľvek, nebudete nikoho rušiť.

Portová výbava je veľmi dobrá. Je tu USB 2.0 aj USB 3.0 port a obojstranný USB-C, teda 3.1 port. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zapnutie notebooku sú na pravej hrane. Ide o prispôsobenie ak máte notebook v režime tabletu. Na rozdiel od veľkej čítačky SD kariet je tu šachta na microSD karty. Je to dobrá voľba, nepotrebujete redukciu a môžete prečítať priamo kartu z mobilu. Ak máte vo fotoaparáte veľkú SD kartu, nahraďte ju verziou microSD plus SD adaptér a je pro probléme.

Hodnotenie

+ 11,6-palcový displej, ľahký a dlhá výdrž, neprehrieva sa, tichá klávesnica, celkovo vydarený stroj
– v režime tabletu sa nevypne touchpad

Cena: 419 EUR, Alternatívna konfigurácia s 8 GB RAM: 449 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt TOUCHIT

ASUS TB Flip TP200SA je cenový tip v oblasti konvertibilných notebookov. V rámci svojich výkonnostných možností sa dobre používa a celkovo sa nám zapáčil. Na prenášanie je ideálny a vieme si ho predstaviť aj ako alternatívu k stolnému PC alebo veľkému notebooku.

Technické parametre notebooku:

Model notebooku / ParameterASUS TB Flip TP200SA
ProcesorIntel Pentium N3700 1,6 ÷ 2,4 GHz, 2 MB cache (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný disk64 GB eMMC
Displej11,6″, dotykový, max. rozlíšenie HD (1366 × 768 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0,  1 × USB-C, čítačka microSDXC, microHDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]297 × 201 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,2
Záručná doba [mesiacov]24

Výkonnostné testy:

Model/ParameterASUS TB Flip TP200SA
PCMark 81726
Home accelerated score1726
Work accelerated score1424
3DMark 11516
3DMark score516
Graphics score467
Physics score1671
Combined score416
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]87
Access time [ms]0,43
Batériové testy10:39
Powermark, Productivity test [hh:mm]10:39
Video Playback Time [hh:mm]5:05
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]6
Cena za rok [EUR]1,99
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]35,8
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn75%
Faktor mobility8,88
Komfort80%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.