Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Deti a zvieratá ponechané v rozpálenom aute každoročne prispievajú k desiatkam tragických úmrtí

Každoročne dochádza k situáciám, keď vodiči zabudnú v aute deti alebo domáce zvieratá, ktoré následne utrpia smrteľné prehriatie organizmu v rozpálenom interiéri, kde teplota prudko prevýši vonkajšiu teplotu. Spoločnosť Ford preto vyvinula novú technológiu, ktorá má v tomto smere pomôcť. Technológia upozornenia na obsadené zadné sedadlá (ROA) vodičom jednoducho pripomenie, aby pred odchodom z vozidla skontrolovali zadné sedadlá v prípade, že na začiatku cesty boli otvorené zadné dvere.

„Všetci sme už v správach videli hrôzostrašné následky, ku ktorým môže viesť chvíľa nepozornosti. Technológia upozornenia na obsadené zadné sedadlá pomôže vodičom spomenúť si na to, o čom si možno myslia, že by na to zabudnúť nikdy nemohli, a teda že na zadnom sedadle svojho vozidla nechali dieťa alebo zviera,“ povedal Joerg Beyer, výkonný technický riaditeľ spoločnosti Ford of Europe.

Záujmová skupina KidsandCars.org dokumentuje prípady detí zabudnutých či uväznených v automobiloch, do ktorých vniká vlastným úsilím, aby zabránila tragédii. Ponechanie dieťaťa v aute predstavuje jedno z najväčších rizík úmrtia na hypertermiu (prehriatie organizmu), pretože telo dieťaťa sa prehreje trikrát rýchlejšie ako telo dospelého. V Spojených štátoch takto zomrie ročne v priemere 39 osôb, čo je každých deväť dní jeden človek. V Európe sú takéto prípady zriedkavejšie, no úmrtia už boli tiež hlásené vo viacerých krajinách. V niektorých prípadoch museli vziať situáciu do vlastných rúk okoloidúci, aby zabránili tragédii.

„Smrť dieťaťa nemá obdobu vzhľadom na dopad, ktorý má na rodinu, priateľov i širšie spoločenstvo. A v tomto prípade jej možno poľahky zabrániť. Teplota dieťaťa sa zvyšuje tri- až päťkrát rýchlejšie ako u dospelého. Ukážka toho, ako rýchlo sa dokáže roztopiť kus ľadu a zmeniť sa na pramienok vody, názorne ilustruje nebezpečenstvo, ktorému vodiči vystavujú dieťa, keď ho nechajú v aute,“ vysvetlila Dr. Arianna Lopes Vieira, rodinná lekárka pôsobiaca v Londýne.

Horúce počasie môže byť nebezpečné aj pre zvieratá, ktoré majitelia nechajú vo vozidlách. V rokoch 2009 až 2018 mala britská charitatívna organizácia RSPCA v Anglicku a Walese hlásených 64 443 incidentov, pri ktorých boli zvieratá vystavené prehriatiu. Podľa austrálskej pobočky RSPCA Australia trvá len šesť minút, kým v rozpálenom vozidle zahynie pes.

Ako to funguje

Odborníci odporúčajú vodičom, aby sa pred zamknutím vozidla pre istotu pozreli na zadné sedadlá, a zabránili tak situácii, že vo vozidle neúmyselne nechajú dieťa alebo zviera. Technológia upozornenia na obsadené zadné sedadlá funguje ako pripomienka v prípade, že vodič na začiatku cesty otvoril zadné dvere vozidla. V takýchto prípadoch sa technológia aktivuje hneď po zastavení vozidla a vypnutí zapaľovania.

Na centrálnom displeji vozidla sa zobrazí vizuálna výstraha na desať sekúnd, alebo kým ju vodič nezruší. Zároveň sa ozve zvuková výstraha, ktorá vodičovi pripomenie, aby pred opustením vozidla skontroloval zadné sedadlá. Okrem upozornenia na prítomnosť dieťaťa alebo zvieraťa na zadnom sedadle systém vodiča upozorní aj v prípade, ak si na zadné sedadlo položil nejakú cennosť, napríklad notebook alebo príručnú tašku, ktorá by mohla byť terčom krádeže.

V Európe sú touto technológiou vybavené modely EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit a Tourneo Connect. V ponuke je aj na úplne novom, plne elektrickom modeli Mustang Mach-E,* ktorý vo svojej presklenej streche po celej dĺžke kabíny ukrýva aj ďalšie šikovné funkcie. Špeciálny sklenený povlak na vozidlách Mach-E, ktoré sú vybavené touto voliteľnou strechou, prispieva ku spríjemneniu podmienok v interiéri – v lete ho ochladzuje a v zime zohrieva. Vnútorná vrstva medzi sklom navyše chráni pred ultrafialovými lúčmi.

Ford

Ford Tech Helps Prevent Children Being Left in Hot Cars

Video s ľadovým dieťaťom poukazuje na nebezpečenstvo

Spoločnosť Ford chce aj názorne upozorniť na nebezpečenstvá rozpálených automobilov. Požiadala preto sochára, aby vytesal z ľadu „ľadové dieťa“ a „ľadového psa“. Ľadové sochy boli následne umiestnené do automobilu v jej špeciálnom zariadení v nemeckom Kolíne nad Rýnom, ktoré označuje ako „Weather Factory“ (továreň na počasie). Tu spoločnosť Ford zvyčajne podrobuje environmentálnym skúškam modely svojich vozidiel. Test ukázal, ako vnútorné prostredie v automobiloch ovplyvňuje skleníkový efekt. Mimo vozidla bola teplota nastavená na 35 °C. Teplota vo vnútri vozidla však v priebehu 19 minút stúpla na 50 °C a ľadové sochy sa začali okamžite topiť.

Profesionálny sochár  vytvoril pre účely videozáznamu podobu 12-mesačného dieťaťa s cumlíkom, ktoré drží bábiku, a podobu psa labradora s obojkom v skutočnej veľkosti, ktorý sedí v prepravke na zvieratá v zadnej časti vozidla Ford Focus Kombi.  Do vozidla vniká cez okná krátkovlnné žiarenie, odráža sa od sedadiel a palubnej dosky, a zohrieva tak celé vozidlo.

Technológia upozornenia na obsadené zadné sedadlá prichádza na trh v čase, keď je vlastníctvo domácich zvierat na nebývalom vzostupe. Od začiatku pandémie ochorenia Covid-19 si vo Veľkej Británii zaobstaralo domáceho miláčika až 3,2 milióna domácností.

„Za posledného 1,5 roka sme zaznamenali obrovský nárast vlastníctva psov a keďže tento rok má väčšina výletov či dovoleniek lokálny charakter, mnohí majitelia si vezmú so sebou na dlhú cestu svojho psa po prvý raz. Bohužiaľ, psy si regulujú telesnú teplotu zrýchleným dychom, v dôsledku čoho sa v uzavretom priestore zvyšuje hladina vlhkosti, čo situáciu ešte zhorší,“ informovala Laura Morrisonová, veterinárna lekárka britskej charitatívnej organizácie pre prevenciu týrania zvierat RSPCA