Máte iPhone či iPad? Vyskúšajte Apple Mapy s novými mapami na Slovensku.

Apple začiatkom apríla 2023 oznámil veľkú aktualizáciu mapových podkladov pre viacero európskych krajín. Nové mapy dostali prakticky všetky susedné krajiny okolo Slovenska – Česko, Rakúsko, Poľsko aj Maďarsko a okrem nich tiež Chorvátsko a Slovinsko.

Slovensko sa do zoznamu vtedy nedostalo, avšak už v apríli sme si všimli, že Apple testuje vynovené mapy aj na našom území, hoci, iba v centre Bratislavy. Pokiaľ si však Apple Mapy spustíte dnes, všimnete si, že celé Slovensko vyzerá inak.

Apple síce vynovené mapy pre Slovensko zatiaľ oficiálne neoznámil, avšak rozdiel v porovnaní so starými mapami je viditeľný na prvý pohľad a nové mapy obsahujú viacero vlastností, ktoré Apple komunikoval v apríli 2023 pre ostatné európske krajiny.

Nové Apple mapy na SlovenskuZdroj: TOUCHIT
Nové Apple mapy na Slovensku

V praxi to znamená, že nové mapy Slovenska od Applu sú detailnejšie a budovy a ďalšie objekty sú priestorové. Mapy tiež obsahujú informácie o nabíjačkách pre elektromobily a ponúkajú komplexnejšie zobrazenie ciest, budov, parkov, letísk a nákupných centier.

Na Slovensku sme zatiaľ nenašli implementáciu funkcie Look Around, ktorá je dostupná napríklad v centre Prahy. Všimli sme si čiastočne zlepšené navigačné pokyny pre jazdu autom a informácie o maximálnej povolenej rýchlosti. Apple Mapy ponúkajú aj ďalšie navigačné funkcie, ktoré sú dostupné v ostatných krajinách, avšak na Slovensku zatiaľ nie sú. Bez ohľadu na to hodnotíme vynovené mapové podklady na Slovensku pozitívne.

Mimochodom, Apple s príchodom systému iOS 17 umožní používať mapové podklady v aplikácii Apple Mapy aj v offline režime.

Nové Apple mapy na SlovenskuZdroj: TOUCHIT
Nové Apple mapy na Slovensku
Apple Mapy: Staré mapové podklady (vľavo), nové mapové podklady (vpravo)Zdroj: TOUCHIT
Apple Mapy: Staré mapové podklady (vľavo), nové mapové podklady (vpravo)
Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajinyZdroj: Apple
Niektoré z funkcií nových mapových podkladov zatiaľ nie sú dostupné na Slovensku
Apple vynovil svoje mapy pre niektoré krajinyZdroj: Apple
Apple Mapy: Staré mapové podklady (vľavo), nové mapové podklady (vpravo)

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit